Eveniment
FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş
Peste 1.500 de persoane s-au strâns duminică, 11 ianuarie, începând ora 14.00, în faţa Primăriei Sebeş, pentru a participa la marșul de protest ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă. Participanții au purtat bannere inscripționate cu mesajele ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.
Campania ”Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.
Parcul din fața Primăriei Sebeș a devenit duminică, 11 ianuarie, începând cu ora 14:00, locul de întâlnire a sutelor de manifestanți. ”Înarmați” cu bannere și pancarte, unii dintre aceștia purtând măști pe față, au manifestat cu toții împotriva autorizării S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă.
”Este vorba despre un protest inițiat de un Grup de Inițiativă Civică a unor tineri din municipiul Sebeș vis-a-vis de gradul de poluare. Sunt foarte neliniștiți de faptul că sunt o serie de emisii în atmosfera Sebeșului care din partea autorităților statului nu există nici un fel de monitorizare, motiv pentru care au ieșit ca să își manifeste nemulțumirea și îngrijorarea față de starea de sănătate a lor.”, a declarat președintele Centrului Independent pentru Protecția Mediului Sebeș, Mircea Matei.
Manifestanții au mărșăluit pașnic prin oraș, după care s-au îndreptat spre fabrica Kronospan. La poarta companiei aceștia au încercat să depună o coroană, fiind împiedicați însă de către jandarmi.
Până la ora protestului, pe rețelele de socializare și-au anunțat participarea peste 1.500 de persoane.
”Numeroasele cazuri de boli respiratorii grave și cancer, din zona noastră, pot avea legătură directă cu emisiile de formaldehidă și pm10 ale Kronospanului. Doar împreună suntem mai puternici decât ei și împreună cerem autorităților nepăsătoare și corupte să pună capăt urgent acestei poluări!” reprezenta mesajul de mobilizare, postat pe o rețea de socializare.
Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu
”Grupul de Inițiativă Civică solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.
Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Grupul de Inițiativă Civică.
Pe de altă parte, Kronospan Sebeș a transmis o Declarație de Presă prin care face publice informații pe care ar fi trebuit să le transmită la data când a început demersurile pentru autorizarea noii fabrici de formaldehidă, în anul 2012.
”Kronospan dorește să sublinieze că autoritățile competente ale statului, atât cele locale cât și cele de la nivel național, au desfășurat numeroase controale atât tematice cât și inopinate la sediul companiei. Concluziile au arătat că limitele la emisii impuse prin autorizația de mediu sunt respectate cu strictețe. În cadrul procedurilor legale desfășurate pentru obținerea diverselor autorizații au fost elaborate studii aprofundate privind protecția mediului și evoluția stării de sănătate a populației în zona de interes (Oraș Sebeș și împrejurimi) de către firme cu reputație europeană și internațională, specializate și acreditate la nivel național și european. Aceste studii au fost prezentate autorităților locale și naționale pentru a sta la baza emiterii de autorizații și reglementări privind procesele tehnologice pe platforma Kronospan Sebeș.”, se precizează în comunicatul transmis de către Kronospan Sebeș.
”Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca. Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului.”, au mai transmis reprezentanții companiei.
Citește și REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă »
”Primăria a semnat autorizația de construcție pentru că toată documentația depusă era corectă din punct de vedere legal. Din punct de vedere legal a fost corect, din punct de vedere moral îmi mențin punctul de vedere, am un semn de întrebare.” a declarat primarul Alexandru Dăncilă într-o conferință de presă desfășurată în luna noiembrie 2014, la sediul Primăriei Sebeș.
Citește și Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”
”Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală.
Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți , potrivit comunicatului transmis de Grupul de Inițiativă Civică sunt următoarele:
– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia;
– Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.
– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.”, potrivit comunicatului transmis de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș.
Citeşte şi KRONOSPAN construiește la Sebeș o nouă instalație de FORMALDEHIDĂ de 60.000 de tone pe an. Are avize de la APM și Primărie
În comunicat se mai precizează că ”expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii. Conform studiilor, în 2010, la nivel internațional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.
Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Alte date oferite de DSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, și mor circa 800 anual.”, potrivit Grupului de Inițiativă Civică Sebeș, ONG PrimaNatura, ONG Inițiativa Civică Reghin.
Foto – video: Daniel BLOSS
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
mihai
duminică, 11.01.2015 at 20:28
Pacat ca n-a iesit d-na Oana B. cu paine si sare.
pop marius
luni, 12.01.2015 at 01:13
Cei vinovati de aducerea acestei nenorociri numita Kronospan trebuiesc sa plătească.Morții cer tribut.
pop marius
luni, 12.01.2015 at 01:17
Dancila,nu ne reprezinți deloc.Încă puțin și ne îndreptăm atenția în direcția ta.
Alex
marți, 13.01.2015 at 15:10
Adevar graiesti!
BESTIA N
luni, 12.01.2015 at 12:51
DUMINICA 18 IANUARIE 2015 ORA 14- AL 2-LEA MARS DE PROTEST ANTIPOLUARE IN PARCUL DIN FATA PRIMARIEI DIN SEBES !!! ASTEPTAM SI CETATENII DIN ALBA IULIA, CARE SUNT AFECTATI DE POLUAREA DE LA SEBES, DIN VINT, DAIA ROMANA, SASCIORI, CALNIC, CUT, PIAN ETC….
POLUAREA AGRESIVA SI KANCERIGENA = ATENTAT LA SANATATEA SI VIATA OAMENILOR !!!