ACTUALITATE
FOTO-VIDEO: Un vârf de lance de aproape 50.000 de ani, expus la Muzeul Unirii. Află povestea celui mai vechi obiect realizat de om, găsit în Alba
Evenimentul „Exponatul lunii” de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deschide anul 2013 în mod spectaculos cu un artefact cu totul special. Deși, pentru un necunoscător, la prima vedere obiectul arată „ca o simplă piatră”, acesta este rezultatul muncii unei mâini de om de Neanderthal, ce, în peregrinările sale de acum aproape 50.000 de ani prin județul Alba, a șlefuit un vârf de lance.
Vărful de lance este cea mai veche descoperire arheologică găsită pe teritoriul județului Alba. Povestea acestuia a fost împărtășită celor prezenți de către arheologul Ilie Lascu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Avem de-a face cu o unealtă paleolitică, datată undeva la 50.000 – 35.000 ani înaintea erei noastre. Această piesă a fost confecționată inițial pentru a fi folosită ca vârf de lance, de suliță, iar ulterior, în urma unei deteriorări a fost folosită ca racloar, adică o piesă pentru răzuit blănuri”.
Arheologul Ilie Lascu a explicat că valoarea piesei vine și fin faptul că în perioada paleolitică locuirea umană era destul de rară, și era găsită în general în peșteri. Astfel, această descoperire, pe terasă, este foarte importantă pentru cercetările ulterioare. „Dorim să realizăm cercetări arheologice în zonă și să încercăm să identificăm existența unei așezări paleolitice”, a mai explicat Lascu.
Istoricul Liviu Zgârciu ne-a explicat că în acea perioadă de până la 50.000 de ani înainte de Hristos, în care trăia Omul de Neanderthal, așezările umane nu erau stabile ci oamenii erau nomazi, călătoreau, sălășluiau câteva luni într-un loc, după care își continuau periplul. Aceasta este cea mai plauzibilă explicație a găsirii acestui obiect în județul Alba, pe terasă și nu într-o peșteră.
Artefactul a fost găsit în anul 2009, în localitatea Pianu de Jos din județul Alba, la o adâncime de 2,2 m și este confecționat din rocă silicioasă, culoare brun-cafenie cu suprafață de alterare, probabil opal. Potrivit specialiștilor, piesele asemănătoare găsite în județ nu au niciun sfert din vârsta acestei piese.
Vedeți mai jos, în video, explicațiile arheologului Ilie Lascu:
FOTO-VIDEO: Cosmin NISTOR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.