Connect with us

Eveniment

Duminica Floriilor. Semnificații, superstiții, obiceiuri. Ce este permis să mănânci în ziua de Florii

Publicat

Duminica Floriilor este sărbătorită în 2025 pe 13 aprilie, în aceeași zi de creștinii ortodocși și catolici și marchează un moment important din Săptămâna Mare: Intrarea Domnului în Ierusalim.

Această sărbătoare semnifică începutul Patimilor lui Hristos și reprezintă atât un moment de bucurie, cât și unul de reflecție adâncă pentru credincioși. De Florii există e excepție de la post și se poate consuma pește.

Duminica Floriilor. Intrarea Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor sub numele de Florii, este o zi plină de contrasturi și emoții puternice. În această zi, oamenii îl întâmpinu pe Iisus cu flori și ramuri verzi, dar ceea ce nu știau ei, este că El mergea spre moartea.

Această sărbătoare simbolizează începutul Patimilor lui Hristos și este un moment de bucurie, dar și de reflecție profundă pentru credincioși.

Vezi și Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025

Aceasta este o sărbătoare cu adevărat dramatică, pentru că mulțimea care strigă „Osana!” în fața Lui va fi aceeași care, peste doar câteva zile, va striga „Răstignește-L!”

Floriile reprezintă începutul suferințelor Mântuitorului. Deși oamenii îl salută ca pe un împărat, cu entuziasm și speranță, crezând că Iisus va elibera Ierusalimul de romani, nu își dau seama că el nu va înfrunta dușmanii cu arme, ci cu iubire.

În acel moment, Iisus intră în Ierusalim călare pe un măgăruș, ceea ce poate părea un gest de umilință, dar în realitate, acest lucru semnifică două lucruri importante: că El este Mesia cel promis și că întreaga lume, chiar și cei mai „răzvrătiți” (precum măgărușul), se va înclina în fața iubirii Lui, potrivit crestinortodox.ro.  

Duminica Floriilor, sărbătoare cu tradiții străvechi

Inițial, Duminica Floriilor era sărbătorită doar de comunitatea creștină din Ierusalim, dar, cu timpul, s-a răspândit și în alte regiuni, cum ar fi Egiptul, Siria și Asia Mică.

Această zi era cunoscută și sub numele de „Duminica aspiranților la Botez”. În trecut, catehumenii care erau deja pregătiți pentru botez se duceau la episcop pentru a primi Crezul, ca semn al mărturisirii lor de credință.

De asemenea, Duminica Floriilor era numită și „Duminica grațierilor”, deoarece, de obicei, în această zi, împărații acordau iertări sau grațieri.

În unele locuri, această zi mai era cunoscută și sub denumirea de „Duminica Stâlpărilor”, după ramurile de palmier sau finic cu care Iisus a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim. Este una dintre cele 12 mari sărbători ale Bisericii, care sunt celebrate pe parcursul anului liturgic.

În secolul al V-lea, Duminica Floriilor era sărbătorită cu mare solemnitate la Constantinopol, unde împăratul și curtea sa participau la procesiunea religioasă.

Credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri de bucurie și închinare. Această sărbătoare era un prilej de celebrare cu totul specială, care simboliza intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim.

Săptămâna patimilor

Intrarea Domnului în Ierusalim marchează începutul ultimei săptămâni din viața Sa pământească, cunoscută sub numele de Săptămâna Patimilor. În această perioadă, în fiecare seară se oficiază slujbele de Denii, în care credincioșii sunt invitați să-L urmeze pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

Sfântul Apostol Ioan menționează în Evanghelia sa că Iisus a avut trei veniri la Ierusalim. Prima a avut loc în anii 27-28, când Iisus a mers la templul din Ierusalim (Ioan 2, 13). A doua venire s-a petrecut în anul 29, la sărbătoarea Corturilor, când Mântuitorul a urcat din Galileea la templu și a vorbit mulțimilor tulburate de prezența Sa (Ioan 7; 14). Ultima venire, pe care o sărbătorim astăzi, a avut loc în anul 30.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Tradiții religioase de Florii

Sfințirea ramurilor de salcie la biserică

  • Credincioșii duc la biserică ramuri de salcie (sau de măslin în alte părți), care sunt sfințite în timpul slujbei și apoi aduse acasă. Aceste ramuri se pun la icoane, la uși sau la ferestre pentru a aduce protecție și binecuvântare casei.

Procesiuni religioase

  • În unele localități se organizează procesiuni cu ramuri de salcie, care refac simbolic intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Obiceiuri populare de Florii

Se sărbătoresc toți cei cu nume de floare

  • Este o zi onomastică pentru cei care poartă nume precum: Florin, Florina, Viorel, Viorica, Crina, Lăcrămioara, Narcis, Margareta.

Fetele își pun salcie sub pernă

  • Se spune că, dacă o fată pune o ramură de salcie sfințită sub pernă în noaptea de Florii, își va visa ursitul.

Previziuni pentru sănătate și vreme

  • Se crede că dacă în ziua de Florii înfloresc pomii, va fi un an roditor;
  • Dacă plouă în Duminica Floriilor, se zice că va ploua și în ziua de Paște;
  • În unele zone, oamenii ating copiii sau animalele cu ramuri de salcie sfințite pentru a-i feri de boli și necazuri.

Superstiții de Florii

La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze.

Cu ramurile de salcie sfințite, unii oameni se încing la mijloc, pentru a scăpa de durere.

De Florii, fetele puteau afla dacă se vor căsători sau nu în acel an. Puneau o oglindă și o cămașă curată sub un pom altoit. Când răsărea soarele, le foloseau pentru farmece de noroc în dragoste.

În unele zone, fetele fierbeau busuioc în apă, la miezul nopții. Dimineața se spălau pe cap cu această apă, ca să aibă păr frumos. Apoi turnau apa la rădăcina unui pom, ca să se uite băieții după ele ca după un copac înflorit.

Se spunea că cine se spală pe cap fără apă descântată risca să albească.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înflorească la fel ca pomii.

Se mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște.

Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere.

În ziua de Florii nu se lucrează. În toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

Dezlegarea la Pește de Florii

În Duminica de Florii, există e excepție de la post, respectiv dezlegarea la pește. Deși postul rămâne un timp de abținere de la produsele de origine animală, această zi simbolizează o ușurare temporară și un semn de bucurie, în așteptarea învierii.

Este important ca această zi să fie trăită cu smerenie și recunoștință, având în vedere semnificația adâncă a sărbătorii.

Dezlegare la pește de Florii: Idei de rețete

De Florii, tradiția dezlegării la pește aduce un prilej perfect pentru a pregăti preparate delicioase și ușor de realizat, care să respecte obiceiul culinar al acestei zile.

Fie că vrei să încerci un pește la cuptor, o saramură savuroasă sau o salată ușoară, aceste rețete îți vor oferi inspirație pentru o masă festivă și plină de gust.

Pește la cuptor cu legume

Ingrediente:

  • 2 fileuri de pește (cod, doradă sau somon);
  • 1 cartof mare;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapă;
  • 1 roșie;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust;
  • Lămâie (pentru servire);
  • O mână de mărar proaspăt.

Mod de preparare:

Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180°C. Curăță cartoful și morcovul și taie-le felii subțiri. Taie ceapa în rondele și roșia în felii. Într-o tavă, pune legumele tăiate și adaugă uleiul de măsline, sare și piper. Amestecă-le bine și pune tava în cuptor pentru 15 minute.

După 15 minute, scoate tava din cuptor și pune fileurile de pește deasupra legumelor. Presară sare și piper pe pește și pune totul înapoi la cuptor pentru încă 20-25 de minute, sau până când peștele este gătit.

Servește peștele cu legumele coapte, adăugând felii de lămâie și mărar proaspăt deasupra.

Saramură de pește

Ingrediente:

  • 2 pești mici (săgeți, caras sau crap);
  • 1 l apă;
  • 3 linguri sare;
  • 1 lingură zahăr;
  • 1 ceapă;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 1 ardei iute;
  • 1-2 foi de dafin;
  • 1 lingură oțet;
  • Ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

Pentru saramura de pește, curăță peștii de solzi și intestin și spală-i bine. Într-o cratiță, pune apa la fiert cu sarea, zahărul, foi de dafin și ardeiul iute.

Când începe să fiarbă, adaugă ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Pune peștii în saramura care fierbe și lasă-i la fiert 10-15 minute. Între timp, prăjește peștii într-o tigaie cu ulei încins până devin aurii.

Pune peștii prăjiți în saramura fierbinte pentru câteva minute, apoi adaugă oțetul. Servește cu mămăliguță și mujdei de usturoi.

Pește prăjit cu usturoi și lămâie

Ingrediente:

  • 4 fileuri de pește (tilapia, cod, doradă);
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 lămâie;
  • Sare și piper;
  • 4 linguri ulei;
  • 2 linguri făină (pentru tăvălit peștele).

Mod de preparare:

Pentru această rețetă, condimentează fileurile de pește cu sare și piper. Tăvălește peștele prin făină, astfel încât să fie uniform acoperit.

Într-o tigaie, încinge uleiul și prăjește fileurile de pește 3-4 minute pe fiecare parte, până devin crocante. Într-un castron mic, zdrobește usturoiul și adaugă sucul de la o lămâie.

După ce peștele este prăjit, pune-l pe un platou și toarnă deasupra sosul de usturoi și lămâie. Servește cu salată de verdețuri sau cartofi copți.

Salată de pește cu legume

Ingrediente:

  • 2 conserve de ton în ulei (sau pește fiert)
  • 1 cartof fiert
  • 1 morcov fiert
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei gras
  • 2-3 linguri maioneză
  • Sare și piper

Mod de preparare:

Pentru salata de pește, spală și taie legumele fierte (cartoful și morcovul) în cuburi mici. Tăiați ceapa roșie și ardeiul gras în fâșii subțiri.

Într-un bol mare, amestecă tonul scurs de ulei cu legumele pregătite. Adaugă maioneza, sarea și piperul după gust. Amestecă bine și lasă salata la frigider pentru 30 de minute înainte de a o servi.

Pește la grătar cu sos de iaurt și mentă

Ingrediente:

  • 2 fileuri de pește (somon sau păstrăv);
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper;
  • 1 iaurt natural;
  • O mână de frunze de mentă;
  • 1 cățel de usturoi;
  • Zeama de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

Pentru peștele la grătar, condimentează fileurile de pește cu sare și piper și unge-le cu ulei de măsline. Pune-le pe grătarul încins și gătește-le 4-5 minute pe fiecare parte, până devin aurii și bine gătite.

Într-un bol mic, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit, frunzele de mentă tăiate mărunt și zeama de lămâie. Servește peștele cu sosul de iaurt și mentă deasupra. Poți adăuga și o salată de legume proaspete alături.

Raluca Rus a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secțiunea Comunicare. Are șase luni de experiență în presa locală și a intrat în echipa Alba24 din anul 2024. O puteți urmări pe Raluca și pe contul ei de Facebook vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement