Administrație
CNAIR bun de plată după ce o căprioară a sărit în fața unui autoturism pe un drum din Alba. Zona nu era semnalizată corespunzător

CNAIR este bună de plată după ce mașina unui șofer a fost lovită de o căprioară. Mai exact caprioara a sărit în fața mașinii, iar șoferul nu a mai putut evita impactul. Este vorba despre un dosar finalizat recent pe rolul Tribunalului Alba.
În data de 20 martie 2025, magistrații instanței au dat o decizie favorabilă companiei de asigurări, asta după ce Judecătoria Alba Iulia a respins cererea companiei, la instanța de fond.
În linii mari cazul a fost unul simplu. În data de 5 aprilie 2023, un șofer conducea un autoturism pe drumul DN14B. La un moment dat o căprioară i-a sărit în față, de pe marginea drumului. Șoferul nu a mai putut evita impactul și a lovit frontal animalul.
În urma accidentului autoturismul care era asigurat CASCO a suferit avarii. În total a fost vorba despre suma de 12.642.44 lei.
La Judecătoria Alba Iulia, compania de asigurări a cerut către CNAIR să despăgubească suma de bani deoarece compania de stat este administratorul drumului.
Magistrații instanței de fond au precizat că administratorul drumului a semnalizat corespunzător că în zonă sunt animale sălbatice și drept urmare nu poate fi tras la răspundere.
”Judecătoria a constatat că, pârâta (n.r. CNAIR) şi-a îndeplinit obligaţia de a semnaliza corespunzător drumul pe care îl administrează, din perspectiva angajării răspunderii delictuale în cazul accidentelor rutiere provocate de speciile de faună sălbatică, fiind montate indicatoare rutiere de avertizare Atenţie animale, astfel că nu răspunde delictual faţă de asigurătorul autovehiculului implicat în accident”, se arată în instanța de fond.
Decizie la Tribunalul Alba: Judecătoria Alba Iulia a greșit
Tribunalul a apreciat că instanţa de fond a procedat greşit respingând acţiunea invocând, în motivare, faptul că, potrivit înscrisurilor de la dosar, la momentul evenimentului rutier, drumul era prevăzut cu indicatoare de Avertizare animale. Astfel, accidentul s-a produs pe DN14B la km. 20 + 700 metri.
Mai exact, indicatoarele care avertizează asupra sectoarelor periculoase sunt însoțite de plăcuțe adiționale care stabilesc zona de acțiune. Acestea se amplasează înaintea locului periculos, la distanțe diferite în funcție de tipul drumului: până la 50 metri în localități, între 100 și 250 metri în afara localităților, și între 500 și 1.000 metri pe autostrăzi și drumuri expres.
Dacă indicatorul trebuie amplasat la o distanță mai mare, se adaugă un panou care precizează distanța până la pericol. Pe autostrăzi și drumuri expres, aceste panouri sunt obligatorii. Dacă sectorul periculos depășește 1.000 metri, se instalează și un panou care indică lungimea acestuia.
Iar în zona respectivă, indicatorul nu avea plăcuţă adiţională pentru a indica o zonă mai mare de acţiune decât cea prevăzută de lege.
Drept urmare Tribunalul Alba a admis apelul și a obligat să plătească reclamantei suma de 12.642,44 lei, cu titlu despăgubiri, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare aferente.
Decizia Tribunalului Alba a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News