Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Iniţiativă pentru parteneriat între CJ Alba, IŞJ şi companii pentru calificarea tinerilor din şcolile profesionale

Publicat

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, promovează o iniţiativă de creare a unui parteneriat între administraţia judeţeană, Inspectoratul Şcolar şi firmele private din judeţ cu capital străin sau mixt, pentru pregătirea forţei de muncă specializate în domeniile profesionale din industrie uşoară, confecţii sau turism. Dacă proiectul va fi implementat în judeţ, în oraşe ca Alba Iulia, Sebeş, Cugir sau cele din Munţii Apuseni, tinerii de liceu vor beneficia de burse, atestate de specializare recunoscute în ţară şi străinătate şi locuri de muncă la companiile care ar urma să se implice în proiect.

Ideea acestui parteneriat a fost inspirată dintr-o colaborare similară care este implementată la nivelul oraşului Braşov. Florin Roman a avut deja o primă discuţie cu iniţiatorul proiectului de acolo, consilierul Werner Braun şi cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, pentru stabilirea primelor coordonate ale parteneriatului.

„În aceste zile am vorbit cu dl. Werner Braun, consilier în Braşov, iniţiatorul proiectului devenit realitate, numit Şcoala <Kronstadt>. Este un proiect-pilot la nivel naţional şi care, pe scurt, s-a născut printr-un parteneriat între administraţia publică, firme private germane şi mixte, IŞJ. Din anul şcolar 2012, la Braşov, Şcoala <Kronstadt> şi-a deschis porţile, iar solicitările sunt peste aşteptări. Principiul este simplu: elevul şcolarizat primeşte, timp de doi ani, o bursă de 400 de lei, din care 200 lei de la stat şi alţi 200 de lei de la consorţiul de investitori, interesaţi de forţa de muncă calificată. Se pune accent pe practică, adică în primul an se face practica la agentul economic în proporţie de 60 la sută, iar în al doilea an, în proporţie de 75 la sută. Noutatea este că elevul face practică pe utilaje moderne, existente în fabrică şi nu cum se obişnuia, de genul celor de pe vremea comunismului.

De exemplu, la Cugir, un tânăr care vrea să fie prelucrător prin aşchiere va învăţa la un strung cu comandă digitală şi nu pe strungul învechit. Marele avantaj al acestei şcoli este că, pe lângă o meserie ştiută şi 400 de lei timp de doi ani, absolventul primeşte şi un atestat recunoscut în România, dar şi în Germania, în cazul Braşovului.

Alt avantaj este că absolventul are prioritate la angajare şi practic are un loc de muncă asigurat.

Totodată, se pune accent pe limba străină din ţara de provenienţă a agentului economic”, a explicat Florin Roman.

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui CJ Alba, în 16 ianuarie va merge la Braşov pentru alte discuţii şi vizitarea şcolii. Urmează identificarea investitorilor şi a liceelor cu profil tehnic interesaţi să se implice în proiect pentru crearea de clase de şcoli profesionale de tip „Kronstdat”, în funcţie de necesităţile pieţei de muncă. Poate fi cazul specializării de absolvenţi pentru firmele de prelucrare prin aşchiere de la Sebeş şi Cugir sau Blaj, pentru industria alimentară şi de confecţii din Alba Iulia, dar şi pentru turism, în Munţii Apuseni.

În funcţie de etapele parcurse pentru implementarea proiectului, înscrierile la clasele de acest tip ar putea demara din 10 mai, pentru segmentul claselor IX-XII, respectiv doi ani de specializare cu burse susţinute parţial de firmele interesate.

„Mi-am propus ca în 2013 să avem ca prioritate locurile de muncă şi pregătirea forţei de muncă specializate. Mai multe firme străine şi autohtone îşi măresc în acest an producţia, însă au o mare problemă: forţa de muncă specializată. Odată cu dispariţia şcolilor profesionale sau de meserii, foarte puţini tineri ieşiţi de pe băncile şcolilor mai ştiu să facă o meserie. Scoatem pe bandă rulantă absolvenţi cu studii superioare care sunt, imediat după absolvire, şomeri cu acte în regulă”, a motivat Florin Roman această iniţiativă.

Proiectul din Alba ar putea fi numit „Şcoala pe care nu o faci degeaba”, a mai spus Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax