Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OCNA MUREȘ: Craterul, transformat în supermarket al săracilor

Publicat

La Ocna Mureș, craterul unde s-a prăbușit, la sfârșitul anului trecut, Supermarketul „Plus” a devenit principala sursă de aprovizionare a săracilor orașului. Zeci de oameni merg acolo, ca la Pomul lăudat, pentru a se aproviziona cu tot ce nu a înghițit pământul sau ce nu au putut recupera angajații magazinului. Un spectacol care oricând se poate transforma într-o tragedie. Iată, mai jos, o imagine a ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în zona respectivă, ilustrată într-un reportaj realizat de Ocna-Mureș.info, singura sursă locală de informații pentru locuitorii din Ocna Mureș.

Fenomenul „Minusul plutitor”

Toată lumea ştie soarta Magazinului „Plus” din oraşul Ocna Mureş. Ceea ce se întamplă acum, în urma a ceea ce a rămas din magazin este ceva de domeniul absurdului. Absurd pentru că bieţii oameni, împinşi de sărăcie şi foame îşi pun viaţa în pericol şi nimeni nu ia măsuri!

29 decembrie 2010

Situaţie fără precedent la Ocna Mureş. Tot oraşul e împânzit de romi care vând produse de la fostul Magazin „Plus”. „Ia aici Nutella, 5 lei cutia, uleiu numa 3 lei, am 104 litri„, ne-a informat un rom care ne-a acostat pe drum, să ne vândă ceva. Întrebaţi de unde au marfa, au zis: „Păi, merem la groapă, acolo unde s-o scufundat magazinu` ala şi ne punem pe pereţi plutitori şi adunăm, de nu putem duce. Pisti o picat şi în apă, o fost beat, da nu a avut nimic. Am şi Cola, Fanta, nu vreţi? Că suc de soc nu am adunat, ăla nu e valoros„. Întrebaţi dacă nu le e frică de poliţie, au declarat că la groapă acţionează mulţi, aşa că poliţia este depăşită numeric. Adună cât pot, apoi improvizează o sanie dintr-o tablă, probabil din structura fostului „Plus” şi trag marfa pe zăpadă. Se vinde orice a putut fi luat din zonă: dulceaţă, bere, făina, ulei… No comment.

5 ianuarie 2011

De câteva zile, la groapa unde s-a „înecat” Plusul din Ocna Mureş, e liber la pescuit bunătăţi. Poliţia şi-a retras efectivele, aşa că „pescarii” sunt invitaţi să pescuiască de toate din magazinul „Minusul plutitor”. Dacă, acum câteva zile, scriam că doar romii aveau curajul să facă asta, acum oricine are curajul o poate face. „Şi cu poliţie, şi fără, tot venim„, ne-a declarat un bărbat care plutea cu un băţ în mână, pe o bucată mare din ce a fost odată acoperişul magazinului. „Am scos şi pentru … şi tot ei ne-au anunţat pe ce parte să o luăm, când au chemat mascaţii, să nu ne întâlnim cu ei„, sunt cuvintele unui alt cetăţean, care scotea marfa de la groapa de la „Plus”. Oamenii îşi riscă viaţa pentru un ban sau ceva ce se mai poate recupera din ce a fost, odată, marfa din magazin. De această dată, autorităţile din Ocna Mureş nu sunt răspunzătoare pentru protecţia zonei. Primăria a cerut aprobare de la conducerea reţelei „Plus” pentru a curăţa groapa, dar încă nu au primit un răspuns. Până atunci, situaţia e incertă şi să sperăm că nu se întâmplă vreo nenorocire. No comment… again.[media id=157 width=320 height=240]

6 ianuarie 2011

Groapa e plină-ochi de… oameni! Forfotă mare, se munceşte zi-lumină, romii din Ocna Mureş au primit şi ajutoare: alţi romi, cu bulibaşă cu tot. Se lucrează organizat, sunt cărăuşi, sortatori, au şi o dubiţă. Bulibaşa conduce de pe margine, organizarea e brici. Pănă la ora 15.00, se înregistrau neoficial trei căzuţi în apă, salvaţi toţi, dar unul dintre ei, o tânără, s-a tăiat la mână şi a necesitat transportarea la spitalul din Ocna Mureş. În imagini se vede un fum gros de la focul unde cei căzuţi în apă îşi usucă hainele. Apropo de imagini, când au văzut că sunt fotografiaţi, gărzile bulibaşei au încercat să oprească acest lucru. Aşteptăm să se întâmple o nenorocire?

7 ianuarie 2011

Situaţia a degenerat, astăzi, în oraşul Ocna Mureş, în zona gropii acum atât de vestite. Romii au încropit, în ziua în care în oraş e piaţa săptămânală, o altă piaţă, chiar pe terenul Salinei Ocna Mureş, lângă zona unde a fost odată Magazinul „Plus”. Se vând produse pescuite din groapa plină cu apă, resturi din ce a fost Magazinul „Plus” şi marfa care se afla în magazin, în ziua prăbuşirii. Nu se pune problema de furt, deoarece totul este abandonat, nu revendică nimeni. Dar romii sunt acum stăpâni pe acea zonă. Primăria a trimis câţiva agenţi de la o firmă de pază, să încercuiască clădirile din vecinătatea gropii, pentru a nu se fura nimic. Contactat telefonic, domnul primar Drăguţ ne-a declarat: „Ştiu de situaţie încă de ieri, pe drum dinspre Bucureşti am tot fost sunat şi am luat câteva măsuri, dar acum, la ora 12.00, am convocat de urgenţă la o şedinţă reprezentanţi ai Magazinului Plus care ar fi trebuit să asigure paza zonei, dar şi conducerea Salinei care, de câteva zile, ar fi trebuit să delimiteze zona din imediata vecinătate a gropii, zona aparţinând fabricii Salina Ocna Mureş”. Între timp, în special romii continuă să adune resturile din groapă, în timp ce alţii încearcă să le vândă chiar de pe marginea gropii. Mai mult, şi-au chemat, se pare, rudele. Avem informaţii că mulţi romi vin cu trenul în oraşul Ocna Mureş şi se întreaptă spre „groapa cu bunătăţi”. Cei câţiva agenţi de pază nu pot face faţă situaţiei. În ajutorul autorităţilor locale nu se implică nimeni, în schimb oraşul, zona e plină iaraşi de reporteri, ziarişti. Vom apărea pe toate posturile de televiziune, ziare, site-uri. E păcat că iar se întâmplă: suntem iar subiect de stiri, peste tot, cu un subiect „ciudat”, să zic aşa. Dar Ocna Mureş este un oraş totuşi cu mii de suflete care au o viaţă normală, atunci nimeni nu vine să filmeze, să ajute prin mass-media oraşul aşa de năpăstuit. Să se facă reportaje, să se arate că oraşul are şi ceva normal de oferit: forţă de muncă şi spaţii, terenuri pentru investitori. Domnul primar a declarat, de câte ori a avut ocazia, că oraşul oferă facilităţi extraordinare investitorilor, dar nu auzim sau ne facem că nu auzim. În schimb, suntem mereu pe prima pagină a ziarelor, cu oraşul nostru, când e vorba de altceva, de ştiri „bombă”. Vă mulţumim mass-media, pentru că mii de oameni încă flămânzesc, şi nu din vina lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax