Economie
Lucrări noi propuse pe DJ 107I Transapuseana, pentru protecția unor specii de amfibieni. Rampe din beton, în zona podețelor

Lucrări noi propuse pe DJ 107I – Transapuseana, pentru protecția unor specii de amfibieni. Pentru a facilita accesul amfibienilor către tuburile podețelor construite pe DJ 107I, a fost propusă realizarea unor rampe din beton la fiecare cameră de cădere aferentă podețelor.
Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) a anunțat pe 10 iulie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Îmbunătățirea accesului faunei în cadrul proiectului <Modernizare drum județean DJ 107I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Brădești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Alba – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)>”.
Potrivit documentației, tronsonul DJ 107I traversează zone cu un relief montan accentuat, caracterizate printr-o biodiversitate ridicată, în special specii de amfibieni și alte animale sălbatice care folosesc zonele umede și habitatul din proximitatea drumului ca mediu natural de trai și reproducere.
Zona traversată de drumul DJ 107I include habitate naturale valoroase, care găzduiesc specii de amfibieni și reptile, unele dintre ele cu statut de protecție națională sau europeană.
Datorită lățimii reduse a platformei drumului județean, pe sectorul de drum cuprins între km 5+000 – km 37+000 pereții camerelor de cădere ai podețelor au fost executați verticali, nefiind posibilă execuția acestora cu înclinare la 45 grade.
Execuția camerelor de cădere cu pereți înclinați la 45 grade presupunea o lățime a camerelor de cădere de cca. 4,5 m față de lățimea actuală de maxim 2 m. Camerele de cădere ale podețelor executate sunt prevăzute cu fund din beton de ciment care este situat cu cca 20-25 cm sub tubul prefabricat din beton.
În acest sens pentru a permite accesul speciilor de amfibieni din camera de cădere spre tubul prefabricat din beton al podețului se vor realiza rampe din beton care să poată prelua diferența de nivel dintre cele două elemente.
Rampele se vor executa la fiecare cameră de cădere aferentă podețelor tubulare de descărcare prevăzute cu separator de hidrocarburi, vor avea o înalțime maximă de 25 – 30 cm și o înclinație de aproximativ 17 grade de pe toată lungimea sectorului de drum județean DJ 107I cuprins între km 5+000 – km 37+000.
Deplasarea speciilor de amfibieni ajunși în camerele de cădere a podețelor tubulare executate poate fi posibilă prin intermediul tubului prefabricat până la capătul din aval al podețelor.
Mai mult această traversare transversală a drumului județean prin intermediul tuburilor prefabricate a podețelor înlătură pericolul coliziunii speciilor de amfibieni cu autovehiculele ce se deplasează pe acest tronson de drum județean.
Se poate astfel concluziona că podețele tubulare executate pot fi asimilate unor mini ecoducte, pentru deplasarea în siguranță a speciilor de amfibieni. Prin implementarea măsurilor descrise, se va reduce semnificativ mortalitatea cauzată de traficul rutier, permițând speciilor să-și mențină ciclurile naturale de migrație, hrănire și reproducere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News