Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiada de Limba şi literatura română, etapa naţională 2017, la Alba Iulia. PROGRAM, REGULAMENT şi detalii despre probele pentru elevii de liceu

Publicat

uab sediu Alba Iulia găzduieşte, în această săptămână, etapa naţională a Olimpiadei de Limba și literatura română, învățământ liceal. Aproape 200 de elevi din ţară vor susţine probele, la Universitatea “1 Decembrie 1918”.

Concursul este organizat de Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar al Județului Alba, în parteneriat cu UAB. Se vor afla la Alba Iulia, la această ediție a Olimpiadei, peste 190 de elevi veniți din toate colțurile țării. Din judeţul Alba, participă la olimpiadă şi patru elevi calificaţi la etapa pe ţară.

Potrivit regulamentului de organizare a Olimpiadei, rezultatele probelor, la toate etapele Olimpiadei, se apreciază cu punctaje cuprinse între 0 și 120. Calificarea elevilor la etapele Olimpiadei este condiționată de obținerea unui punctaj minim de 100 de puncte, la etapa anterioară.

La etapa naţională, elevii vor susţine Proba A (proba scrisă individuală) şi Proba B (proba orală individuală), din domeniul de studiu comunicare.

Punctajul final este calculat ca medie aritmetică a punctajelor obţinute la fiecare probă.

Programele pentru studiul limbii şi literaturii române abordează studiul integrat al textului literar, al limbii și al comunicării. Pregătirea elevilor pentru olimpiadă vizează competențele generale/specifice și conținuturile asociate acestora din programele şcolare din anii anteriori anului de studiu în care se află, precum şi conţinuturile pentru semestrul I al anului şcolar în curs, aprofundate şi extinse în limitele particularităţilor de vârstă ale elevilor.

Timpul de lucru este de trei ore pentru Proba A, respectiv 25 minute – Proba B (15 minute pregătirea răspunsului şi 10 minute susţinerea acestuia).

Structura subiectelor:

Proba A: Subiectul va conţine două texte/ fragmente de text literar şi/sau nonliterar- unul din literatura română și cel de-al doilea din literatura română, de asemenea, sau din literatura străină – şi trei cerinţe, după cum urmează:

– un item semiobiectiv de tip întrebare structurată care vizează comprehensiunea și interpretarea textelor prin raportare la elemente de pragmatică a comunicării, la nivelurile textuale, la elemente de analiză tematică, structurală sau stilistică, punerea în context a textelor prin raportare la epocă sau la curente literare/culturale, argumentarea unei opinii referitoare la un aspect dintr-un text sau din ambele texte suport etc.

– un item subiectiv care vizează competența de redactare a diferitelor texte, de exemplu articol, continuarea unui text, descriere, dezvoltarea unei elipse, dialog, drept la replică, eseu, jurnal, justificarea unei opțiuni, narațiune, pledoarie, rescriere a textului suport prin adaptare la un alt interlocutor, alt context, altă perspectivă etc., rezumat, scrisoare, transpunere a textului suport într-un alt registru, într-o altă formă de discurs etc.

– un item subiectiv de tip eseu liber/nestructurat care vizează competenţa culturală a elevului (de exemplu: compararea viziunii despre lume, despre condiţia umană sau despre artă, reflectate în texte literare, nonliterare sau în alte arte, identificarea unor conexiuni între literatura română şi cea universală etc.)

Toate cerinţele vor evalua competenţele dobândite de elevi în urma parcurgerii elementelor de conţinut din programa şcolară din clasele anterioare şi din semestrul I al anului şcolar în curs. Lucrarea scrisă nu va avea titlu sau motto. Utilizarea acestora va atrage după sine descalificarea concurentului.

Proba B: are ca obiectiv dezvoltarea competenței de comunicare orală, fundamentată pe dezvoltarea competenței de lectură, competenţe-cheie dobândite prin abordarea inter- şi transdisciplinară a conţinuturilor din programele şcolare. Proba B se dezvoltă în domeniul comunicării, cu un conținut constând în susținerea unei opinii personale cu privire la teme/subiecte/aserțiuni/afirmații prezente în subiectele/textele suport de la proba A, cu referire la propria lucrare scrisă de la proba A. Evaluarea la Proba B va avea în vedere atât competenţele de lectură și de comunicare orală dobândite prin studierea disciplinei limba şi literatura română, precum și achizițiile culturale formale și nonformale ale elevilor participanți la olimpiadă.

Pentru pregătirea răspunsului la Proba B elevii vor extrage un bilet de concurs și își vor elabora răspunsul, în timpul prevăzut de prezentul regulament, într-o sală special destinată pregătirii răspunsurilor concurenților, sub supravegherea a două cadre didactice din comisia de organizare, având altă specializare decât limba și literatura română.

Li se interzice concurenților să pătrundă în sala de pregătire a răspunsului cu orice fel de resurse informaționale, indiferent de suportul letric, electronic sau digital al acestora.

La etapa națională, un concurent poate primi premiu, pentru un punctaj de minimum 100, menţiune, pentru un punctaj de minimum 90, acordate de ministerul educației, sau/şi premiu special, oferit de sponsori/parteneri, pentru un punctaj de minimum 80.

Vezi integral: Regulament Olimpiada Romana nationala 2017

OLIMPIADA DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ –Nivel Liceal ETAPA NAȚIONALĂ ALBA IULIA, 25 -29 Aprilie 2017

PROGRAM –ELEVI

Marți, 25 aprilie 2017

Sosireași cazarea – Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” AlbaIulia

Orele 17.00 -18.30 Festivitatea de deschidere a olimpiadei – Casa de Cultură a Studenților

Orele 19.00 -20.00 Cina – cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Miercuri, 26 aprilie 2017

Orele 7.00 – 8.00 Micul dejun – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 8.00 – 8.30 Deplasarea elevilor la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 9.00 – 12.00 Proba scrisă – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 13.00 -14.00 Masa de prânz – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 14.30 – 19.00 Turul Cetății Alba Iulia/ Întâlnire cu personalități ale locului

Orele 19.00 – 20.00 Cina – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Joi, 27 aprilie 2017

Orele 7.00 – 8.00 Micul dejun – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 9.00 –12.00 Grupa I – Vizitare obiective turistice și culturale Alba Iulia

Orele 12.30 –13.30 Masa de prânz – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 14.00 – 18.00 Grupa I – Proba orală – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 9.00 – 17.30 – Grupa II – Vizitare obiective turistice și culturale – Alba Iulia (prânz hrană rece)

Orele 18.00 -18.30 Cina – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 19.00 – 20.30 Spectacol de teatru – Trupa Skepsis, Casa de Cultură a Studenților

Vineri, 28 aprilie 2017

Orele 7.00 – 8.00 Miculdejun – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 9.00 – 14.00 Grupa II – Proba orală – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 9.00 – 14.00 Grupa I  – Vizitare obiective turistice și culturale – Alba Iulia

Orele 14.00 – 15.00 Masa de prânz  – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Ora 15.00 Afişarea rezultatelor (înainte de contestații) – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 15.00 – 17.00 Contestaţii – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Ora 19.00 Afişarea rezultatelor (după contestații) – Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Orele 20.00 – 22.00 Cina festivă –Restaurant studențesc UAB

Sâmbătă, 29 aprilie 2017

Orele 7.00 – 8.00 Micul dejun – Cantina Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

Orele 9.00 – 11.00 Festivitatea de premiere – Casa de Cultură a Studenților

Orele 12.00 -13.00 Masa de prânz

Ora 14.00 Plecarea participanților

Vezi toate rezultatele la olimpiada judeţeană de Limba Română:

Olimpiada de Limba ROMÂNĂ, etapa judeţeană Alba, 2017: Punctajele elevilor din clasele V-XII

Citeşte şi CALENDARUL actualizat al olimpiadelor şi concursurilor şcolare 2016-2017. Alba Iulia găzduieşte etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura Română

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax