Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereş, despre protestele împotriva Kronospan. Cere explicaţii de la ministrul Mediului şi reclamă comunicarea ineficientă

Publicat


alexandru peresSenatorul de Alba Alexandru Pereş cere explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pe tema „tăcerii” ministerului privind protestele împotriva Kronospan. Reclamă modul defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi solicită date privind indicatorii de poluare de la Sebeş.

Vă prezentăm în continuare, integral, interpelarea adresată de senatorul Alexandru Pereş în 5 februarie, ministrului Mediului:

„Urmare a intenţiei companiei Kronospan de a deschide o nouă instalaţie de formaldehidă cu capacitatea de producţie de 60.000 tone/an şi pe fondul unor neconcordanţe privind indicatorii de poluare, dar şi din cauza modului defectuos de comunicare şi implicare a autorităţilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, locuitorii municipiului Sebeş, încă de la debutul acestui an, au recurs la proteste, manifestându-şi astfel îngrijorarea. Compania Kronospan a comunicat anumiţi indicatori de poluare la vechea instalaţie de formaldehidă, iar societatea civilă, prin intermediul mai multor asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, suspicionează faptul că valoarea acestor indicatori depăşeşte, în realitate, limita legală admisă.

Prin HG 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, la Capitolul IV, art. 8, alin. (2), lit. (g), sunt stabilite atribuţiile instituţiilor din subordinea ANPM, citez: <Efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii mediului înconjurător la nivel teritorial>, am încheiat citatul. În ciuda acestor dispoziții legale, nimeni nu-și asumă responsabilitatea transmiterii autorităților locale, respectiv cetățenilor municipiului Sebeș, un punct de vedere calificat, având la bază determinarea unor măsurători cu echipamente specifice ale nivelului de poluare și risc asupra mediului înconjurător.

Stimată doamnă Ministru,

Având în vedere cele reliefate mai sus, vă adresez rugămintea să-mi transmiteți următoarele:

1) De ce după mai bine de o lună de demonstrații ale cetățenilor din municipiul Sebeș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să tacă, lăsând Primăria Sebeș și Prefectura Alba să bâjbâie în explicații stupide?

2) Care este poziția oficială a ministerului pe care îl coordonați cu privire la deschiderea unei noi instalații de producție de formaldehidă de 60.000 tone/an, în municipiul Sebeș, județul Alba?

3) Care este valoarea reală a indicatorilor de poluare, măsurată de ANPM – prin APM Alba, ca urmare a utilizării de către Societatea Kronospan a actualei instalații de producție de formaldehidă de 30.000 tone/an?

4) Care sunt valorile reale, determinate de către ANPM – prin APM Alba, cu privire la indicatorii de impact și risc asupra mediului înconjurător?

Solicit răspuns scris într-un termen rezonabil și regulamentar!”

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Cine va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia. Liderii PNL au găsit înlocuitor pentru Gabriel Pleșa

Publicat

lupea

Liberalul Gabriel Lupea va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia, potrivit unor surse politice Alba24.ro.  Sursele Alba24 au mai declarat că actualul consilier local așteaptă validarea din partea Biroului Local PNL, însă aceasta este doar o formalitate, în condițiile în care liderii partidului au cazut deja de acord cu numirea acestuia în funcție.  După […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Galda de Jos lovește din nou. Potrivit siteului propriu, adresa de contact este în New York

Publicat

Primăria Galda de Jos, lovește din nou pe siteul propriu. După scandalul în care copiase textul secțiunii ”Bun venit”, de pe site-ul Primăriei Ciugud, administrația locală are acum un nou site, de data aceasta ”acustic”. O voce feminină recită fără discernământ toate secțiunile, inclusiv partea de contact. Și dacă tot am ajuns aici, aflăm că […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia: Au fost montate indicatoare. Când ar putea intra în vigoare TARIFELE, ce trebuie să știe șoferii

Publicat

În mai multe zone din Alba Iulia au fost amplasate, în ultima perioadă, indicatoare speciale de marcare a zonelor în care se vor percepe tarifele de parcare cu plată și panouri cu informații despre valoarea acestora pe intervale de timp (în lei și euro), precum și modalitatea de achitare a acestora. Reprezentanții Primăriei spun însă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Victorie pentru Volei Alba Blaj, în Liga Campionilor, împotriva Vasas Röplabda Budapesta

Publicat

Victorie pentru Volei Alba Blaj împotriva echipei Vasas Röplabda Budapesta, în Liga Campionilor.  Marți, 18 februarie sportivele din Blaj au dat piept cu voleibalistele din Ungaria, în sala Transilvania din Sibiu.  După trei reprize de joc, scorul final a fost în favoarea echipei din Mica Romă, 3-0 (25-23, 25-16, 25-21).  Chiar dacă au câștigat la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate