Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vestea de la ANAF care-i sperie pe românii cu datorii. Avalanșă de somații și conturi blocate

Publicat

anaf Pentru a atrage mai mulţi bani la buget, ANAF a pus ochii pe românii cu datorii la stat. Fiscul a blocat conturile pentru peste 21.000 de români în ianuarie, cu 88 la sută mai mulţi față de aceeaşi lună din 2016, arată datele instituţiei. Instituția a trimis peste 200.000 de somații de plată.

Peste 21.000 de români s-au trezit cu conturile blocate de Fisc, în prima lună a anului. Numărul este de aproape două ori mai mare decât cel din ianuarie anul trecut, potrivit unor surse apropiate instituției. Şi în cazul firmelor a crescut numărul popririlor.

Sumele poprite au ajuns astfel la peste 244 de milioane de lei, fiind de peste trei ori mai mari fata de ianuarie anul trecut.

Tot în ianuarie, ANAF a emis peste 200.000 de somați de plată, dintre care aproape 83 de mii adresate persoanelor fizice, pentru datorii de 1,4 miliarde de lei. Spre comparaţie, în prima lună din 2016 au fost comunicate peste 220 de mii de somaţii, pentru plata a 2,1 miliarde de lei.

A crescut şi numărul firmelor cu conturile bancare blocate de Fisc – 127 de mii față de 78 de mii în urmă cu un an.

„Potrivit prevederilor legilor bugetare anuale pentru anul 2017, respectiv, Legea bugetului de stat nr. 6/2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale nr. 7/2017, Agenția Națională de Administrare Fiscală are atribuții de administrare și colectare pentru venituri bugetare în sumă totală de 208,5 miliarde de lei la care se adaugă încasările din taxa clawback și operațiunile de tip swap prevăzute în legile bugetare anuale în sumă totală de 4 miliarde de lei. Colectarea volumului programat al veniturilor bugetare trebuie să se realizeze în condițiile aplicării legislației fiscale în vigoare pentru anul curent (care prevede reduceri ale unor cote de impunere, creșteri sau diminuări ale bazelor de impozitare, eliminări de taxe) și în concordanță cu măsurile adoptate prin Programul de Guvernare pentru anul 2017 și transpuse în reglementări legale valabile pentru acest an”, se arată în comunicat.

Potrivit ANAF, nivelul total al încasărilor bugetare comunicat de către Ministerul Finanțelor Publice pentru acest an (212,5 miliarde de lei) este superior cu 6,5% realizărilor din anul 2016 (199,5 miliarde de lei), creșterea nivelului veniturilor bugetare bazându-se pe estimările de creștere economică pentru acest an.

Premierul Sorin Grindeanu a analizat, marți, propunerile Ministerului Finanțelor și ANAF privind creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabili, fiind avute în vedere o serie de măsuri urgente în acest sens, cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, a informat Guvernul.

sursa: stiripesurse.ro, realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax