Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(VIDEO) Actori în propria peliculă: Doi bătrâni din Poșaga au devenit vedete internaționale după ce nepoata lor a realizat un film despre viața acestora

Publicat

YouTube video

Doi bătrâni din localitatea Poșaga, județul Alba au devenit vedete internaționale, după ce nepoata lor, o regizoare clujeană, a realizat un film documentar despre viața simplă a acestora. Actori în propria peliculă, bătrânii pe care Ioana Joca îi descrie ca fiind reprezentanții unei generații au ajuns cunoscuți în Mare Britanie, unde filmul a fost nominalizat  la premiile Academiei Britanice de Film (BAFTA), la categoriile “Best New Work” (Cel mai bun debut) şi “Best First-Time Director” (Cel mai bun regizor debutant).

Ioana Joca, masterand al Universităţii Bucureşti pe un program de comunicare interculturală al catedrei UNESCO este originară din Poșaga, dar locuiește în Cluj-Napoca, iar, împreună cu un tânăr din Țara Bascilor își dorește să promoveze frumusețile Țării Moților prin intermediul unui site interactiv. Portalul va cuprinde poveștile potcovarilor de pe Valea Poșăgii, tradițiile, meşteșugurile și oamenii care fac din această zonă un colț de rai.

Proiectul Ioanei a demarat cu succes în 2005, când documentarul de 35 de minute, realizat de aceasta despre viața bunicilor ei din Poșaga a fost nominalizat la Premiile BAFTA, echivalentul Oscarurilor în Marea Britanie.

„Bunicul, Vasile Bardea, la cei 80 de ani ai săi, continuă să urce munții în fiecare zi. Se trezește la 5 dimineața, la 6 munca sa a început deja. Zilele trec la fel și fiecare moment care se adaugă face ca viața sa să fie suma unui univers lipsit de satisfacții materiale sau distracții. Visul de-o viață al lui Vasile Bardea a fost să devină violonist. Tatăl său i-a pus coasa în mână la 14 ani, i-a ars toate viorile pe care tânărul reușea să le achiziționeze. Dar în sufletul său, bunicul Vasile a rămas un artist. De aceea, el este cel care în timpul filmărilor lasă frâu liber poveștilor, camera de filmat devenindu-i cel mai bun prieten.

Bunica, Ioana Bardea, este o femeie foarte credincioasă. La fel ca și soţul ei, Vasile, nu a cunoscut distracțiile și nici luxul de-a se odihni. Visul ei de-o viață a fost să trăiască într-un oraș mare. Ioana Bardea nu a fost decât o dată la Cluj, când a trebuit să facă o operație. Deși foarte timidă și generoasă, bunica Ioana își uită pudoarea când trebuie să îndemne taurul să-şi facă datoria cu o vacă în călduri. De aceea, bunica devine complementul soțului ei în timpul filmărilor, preferând să ignore camera de filmări în totalitate, limitându-se la fapte practice.

Povestea bunicilor mei este povestea unei generaţii. Acea <talpă a țării>, cum spunea Mircea Eliade care a trebuit să înfrunte trei regimuri politice: monarhia, comunismul și capitalismul. O generație care a trecut prin multe și a rămas cu foarte puțin (statul le oferă amândurora un ajutor social lunar de £ 10), dar a știut să-și păstreze seninătatea. Abia cea de-a doua lor generaţie, din care fac parte, a reușit să atingă o viață decentă”, arată Ioana pe blogul personal.

La 7 ani după succesul înregistrat de peliculă, Ioana Joca își continuă proiectele, iar, anul acesta, în 8 august, cu ajutorul tânărului din Țara Bascilor – Spania, Pablo, va lansa proiectul de cartare a zonei. Ioana își propune ca prin intermediul portalului să ajute la prezervarea Țării Moților, un loc pe care îl cunoaște cel mai bine, iar, în viitor, își dorește să poată să îi includă pe turiști într-un proiect de farming: să experimenteze lucratul la fermă și viața țăranilor români autentici.

Vezi aici trailerul documentarului „The Gandparents”, realizat de Ioana Joca:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ITA

    miercuri, 18.07.2012 at 00:07

    Nu am citit articolul dar corecteaza titlul : „a realizat un fim „

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 18.07.2012 at 00:28

      Am corectat. Scuze si multumim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax