Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1,6 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Declarațiile Ministrului Muncii, Raluca Turcan

Publicat

bani lei monede

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că în ultimii cinci ani numărul angajaților cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori.

Numărul celor încadrați cu acest tip de salarizare este de 1.6 milioane.

”Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie.

Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare și nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajați.

De asemenea, e clar că această creștere a numărului de angajați cu salariul minim vine și dintr-o incapacitate a mediului economic de a susține constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, riști ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim.

În același timp da, cred că și dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a declarat Raluca Turcan într-un interviu la Realitatea Plus.

De asemenea, aceasta a menționat că nu toți salariații care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit și că unii angajați acceptă să lucreze „la negru”.

Turcan a dezvăluit că există ”semnale de îngrijorare” cu privire la salarul minim și că există la nivel european discuții despre definirea unui nivel a acestui salariu.

”Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de față nu cred că este posibil.

Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuțiile între părțile sociale, angajați și angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul niște factori care să aducă puterea de cumpărare în discuție odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a mai adăugat Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax