Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE la FACULTATE 2015: Peste 500 de cereri înregistrate la UAB, în primele trei zile. Centre şi program pentru înscrieri


Publicat

uabPeste 500 de cereri au fost înregistrate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după primele trei zile din perioada de înscrieri pentru admitere. Dintre acestea, aproximativ 400 au fost depuse pentru programele de licenţă, iar 100 pentru cele de masterat. Candidaţii interesaţi să-şi continue studiile la UAB se pot înscrie în continuare până în 23 iulie şi au la dispoziţie atât centrele de la sediul principal al Universităţii din Alba Iulia, cât şi trei centre tutoriale, la Cîmpeni, Turda şi Deva.

Pentru anul universitar 2015-2016, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are 1.943 de locuri aprobate de minister pentru studiile de licenţă şi 889 pentru master. UAB va avea din acest an cinci facultăţi în loc de patru, specializările de la „Ştiinţe” fiind reorganizate în două Facultăţi – cea de Ştiinţe Economice, respectiv Ştiinţe Exacte şi Inginereşti.

Citeşte şi ADMITERE 2015 la Universitatea din Alba Iulia: Înscrierile au început din 13 iulie. Locuri disponibile, specializări, taxe şi acte necesare

Sunt mai multe locuri faţă de anul trecut, iar taxele sunt mai scumpe pentru unele specializări, în limba engleză, ajungând până la 3.600 de lei. La acestea se adaugă taxa de înscriere de 150 de lei, prin achitarea căreia candidaţii se pot înscrie la mai multe specializări în cadrul aceleiaşi facultăţi.

Comparativ cu situaţia de anul trecut, pentru perioada 2015-2016, UAB are disponibile 658 de locuri pentru licenţă, subvenţionate de stat (600 anul trecut), 961 locuri cu taxă şi 275 pentru ID, respectiv 15 locuri pentru locuri pentru candidaţi din Republica Moldova (faţă de 10, anul trecut) cu bursă şi 34 de locuri pentru candidaţi de pretutindeni (60, anul trecut).

Tot la capitolul “noutăţi”, începând cu sesiunea de admitere iulie-august 2015, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia scoate la concurs locuri pentru două noi programe de licenţă autorizate:

– Kinetoterapie şi motricitate specială (învăţământ de zi, 50 de locuri, din care 15 locuri cu bursa alocată de către Universitate) – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale

– Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – învăţământ la distanţă (ID), 50 de locuri – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale.

De asemenea, pentru masterat, este disponibil programul Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric (domeniul Istorie, 15 locuri cu taxă) în cadrul Facultății de Istorie și Filologie.

Înscrieri la Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia
Comisia Centrală – Corp C, Str. Unirii Nr. 5, Etajul I
Program:
Luni-Vineri: 9.00 – 15.00
Sâmbătă: 9.00-13.00

Facultatea de Istorie şi Filologie – Tel. 0258/811412
Facultatea de Ştiinţe Economice – Tel. 0258/806263
Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti – – Tel. 0258/811512
Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale – Tel. 0258/813994

Pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, înscrierile se fac la sediul facultăţii, Bd. 1 Decembrie 1918, Nr. 13, Etajul I – Tel. 0258/835901

Înscrieri pentru UAB se fac şi la:

Centrul Tutorial Deva – Liceul ,,Traian” Deva, Str. Titu Maiorescu Nr. 30, Parter
– pentru toate programele de învăţământ la zi şi la distanţă
Program:
Luni-Vineri: 10.00 – 15.00
Sâmbătă: 10.00-13.00

Centrul Tutorial Câmpeni – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, Str. Oituz, Nr. 3
– pentru toate programele de învăţământ la zi şi la distanţă
Program:
Luni-Vineri: 9.00 – 15.00
Sâmbătă: 9.00-13.00

Centrul Tutorial Turda – Colegiul ,,Emil Negruţi” Turda, Str. Agriculturii, Nr. 27, Etajul – numai pentru programele de învăţământ la distanţă
Program:
Luni-Vineri: 8.00 – 14.00

 Citeşte şi ADMITERE la FACULTATE: Două specializări de la UAB, pe lista programelor de studii de licenţă care intră în lichidare începând cu anul universitar 2015-1016Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 13 milioane de lei în aprilie, subvenții pentru partidele politice. Cât a încasat fiecare formațiune, din banii românilor

Publicat

bani

Autoritatea Electorală Permanentă informează care este valoarea subvențiilor virate de AEP în contul fiecărui partid politic în luna aprilie 2021.

În urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016 (lei), valoarea subvențiilor este următoarea:

1. PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 5.273.081

2. PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 4.470.245

3. UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA – 1.419.652

4. ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR – 1.067.230

5. PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ȘI SOLIDARITATE – 990.162

6. PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – 275.892

7. PARTIDUL PRO ROMÂNIA – 199.337

TOTAL – 13.695.601

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

USR PLUS acuză Consiliul Județean Alba, condus de PNL, de împărțirea banilor din buget pe criterii politice

Publicat

Scandalul de la nivel central, din interiorul Coaliției de Guvernare, are deja ecouri și la nivel local. 

USR PLUS Alba acuză consiliul județean condus de PNL că a împărțit banii repartizați unităților administrative din județ pe criterii politice.

Astfel, spun aceștia, pentru municipiul Alba Iulia au fost alocați în 2021 doar jumătate din banii primiți în 2020.

Consilieri județeni USR-PLUS din au depus un amendament la bugetul județului Alba, prin care au solicitat dublarea sumei pe care municipiul Alba Iulia o va primi pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și infrastructură.

”Pentru susținerea acestui amendament am invocat mai multe motive, printre care dezvoltarea
zonei metropolitane, numărul de locuințe în creștere, continuarea investițiilor în infrastructură,
cât și construirea ștrandului municipal.

Cu toate că marea majoritate a consilierilor județeni au înțeles necesitatea investițiilor, la vot
consilierii PNL au votat împotrivă.

Cu părere de rău pentru locuitorii din Alba Iulia, banii Consiliului Județean au fost distribuiți
după culoarea politică și nu s-a ținut cont nici măcar de numărul de locuitori, astfel municipiul
Blaj a primit pentru investiții cu 250.000 RON mai mult decât Alba Iulia, cu toate că are o
populație de 3 ori mai mică.

Sunt de părere că o coaliție, chiar dacă este de guvernare, trebuie să se regăsească și în
administrația județului, nu doar la conducerea statului” se arată într-un comunicat transmis de Claudiu Nemeș, consilier județean USR-PLUS Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Acord între țările UE pentru certificatul european de vaccinare. Nu va fi un pașaport care să garanteze mobilitatea în Europa

Publicat

Ţările Uniunii Europene (UE) au ajuns miercuri la o poziţie comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare, pentru a putea deveni operativ vara aceasta, dar care nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea, potrivit unui document la care a a avut acces agenţia EFE.

„În mai puţin de o lună Consiliul a ajuns la o poziţie comună pentru negocierile din Parlament”, a anunţat preşedinţia portugheză a UE, după reuniunea ambasadorilor Celor 27 în faţa instituţiilor desfăşurată miercuri dimineaţă.

Însă certificatul european de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pe care îl pregătesc instituţiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operaţional din luna iunie, nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

Deținerea certificatului nu va fi o condiție pentru a putea călătorii

„Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui ‘Certificat Verde Digital’ nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre la care a avut acces EFE.

Această reglementare aprobată de Consiliu – o idee lansată de Grecia la începutul anului pentru a reactiva sectorul turistic vara aceasta – se bazează pe propunerea Comisiei Europene şi depinde acum de negocierile din Parlamentul European şi ar intra în vigoare după şase săptămâni de la adoptare, altfel spus în iunie.

Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente.

Certificatul va avea „o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”.

Ce va conține Certificatul European de Vaccinare

Documentul va cuprinde informaţii referitoare la faptul dacă deţinătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ – fiind una dintre cerinţele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor – şi va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Cu o menţiune specială pentru Irlanda, având în vedere frontiera virtuală cu Irlanda de Nord şi instabilitatea cu care se confruntă această regiune după Brexit, textul prevede ca statele membre să poată „accepta reciproc certificate eliberate conaţionalilor din terţe ţări pe bază de reciprocitate”.

Este de asemenea specificat faptul că trebuie avută în vedere situaţia specială a lucrătorilor transfrontalieri.

Dincolo de aceste dispoziţii tehnice, propunerea dă clar de înţeles că, deşi certificatul pretinde să „faciliteze mobilitatea între ţări”, documentul nu este un paşaport.

Se aminteşte totodată că statele membre pot să restricţioneze din motive sanitare mobilitatea cetăţenilor, una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE şi că „orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică”.

sursa: AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiect pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din satul Teleac, comuna Ciugud. Valoarea investiției

Publicat

Rețeaua de distribuție a energiei electrice din localitatea Teleac, comuna Ciugud, va fi modernizată printr-o investiție de peste 470.000 de lei. Proiectul prevede, printre altele, modernizarea branșamentelor, înlocuirea conductorilor și amplasarea unui nou post de transformare.

Distribuție Energie Electrică România SA a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru îmbunătățirea nivelului de tensiune și modernizare LEA 0,4 kV și branșamente în localitatea Teleac, comuna Ciugud.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 472.600 de lei, fără TVA.

Potrivit memoriului tehnic, linia electrică aeriană (LEA) 0,4 kV de distribuție publică din localitatea Teleac a fost construită în anul 1964 și este racordată la postul de transformare aerian (PTA) Teleac 20/0,4 kV. LEA 0,4 kV cuprinde 59 de stâlpi JT, din care 49 sunt de beton și 10 de lemn, și 8 stâlpi MT de beton. Linia cuprinde două circuite, unul de 530 de metri spre Drâmbar, iar celălalt 1.390 de metri (1.680 de metri cu derivații) spre Hăpria.

La rețeaua electrică de joasă tensiune sunt racordați 153 de consumatori (127 consumatori monofazici și 24 consumatori trifazici).

Datorită secțiunilor mici ale conductorilor și a lungimii ridicate a circuitului spre Hăpria, s-au înregistrat, conform măsurătorilor în teren, variații ale tensiunii până la 153,2 V la capetele rețelei (33,3 %). De asemenea, o parte din stâlpii din localitate sunt deteriorați iar majoritatea branșamentelor sunt cu conductoare clasice.

Astfel, pentru remedierea acestei situații este necesară modernizarea tuturor branșamentelor care nu corespund specificațiilor SDEE Transilvania Sud SA, redistribuirea consumatorilor pe circuite, înlocuirea conductoarelor rețelei de distribuție cu unele dimensionate corespunzător și construirea unui nou post de transformare pe strada Soarelui, care să preia o parte din consumatori.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate