Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Admitere liceu 2019. Ministrul Educației: Elevii cu medie sub 5 la Evaluare Națională să nu mai intre la licee

Publicat

evaluare nationala

Elevii cu note sub 5 la Evaluarea Națională ar trebui să intre la școlile profesionale, potrivit ministrului Ecaterina Andronescu. De asemenea, elevii de clasa a VIII-a vor fi înscriși automat la Evaluarea Națională, potrivit sursei citate.

Citește și EVALUARE NAŢIONALĂ 2019, clasa a VIII-a.  MODELE de SUBIECTE şi calendar

Vezi integral:

 EVALUARE NAŢIONALĂ 2019, clasa a VIII-a: MODELE de SUBIECTE pentru examen. Calendar şi detalii pentru candidaţi

”Înscrierea la evaluarea națională pentru cei care sunt înmatriculați în clasa a opta se face automat. Părinții fac înscrierea numai pentru elevii din seriile anterioare. Așa prevede metodologia adoptată de la începutul anului școlar”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Andronescu a mai spus că numărul de locuri la școlile profesionale a fost distribuit în așa fel încât elevii cu note sub 5 la Evaluarea Națională să nu mai intre la liceu, ci să fie distribuiți la școlile profesionale.

Vezi și ADMITERE LICEU 2019: Calendar EXAMENE, înscriere, repartizare și MODELE DE SUBIECTE la Evaluare Națională

”Datele din anii anteriori ne arată că cei care intră în liceu cu medii mai mici de 5 se încadrează la cei care nu promovează examenul de bacalaureat. S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat. Când ne interesăm de ei unde sunt, răspunsurile pe care le găsim sunt că au ajuns muncitori necalificați undeva în lume. Acest lucru nu trebuie să mai continue. De aceea, am propus pentru anul acesta să creștem numărul de clase la învățământul profesional, în așa fel încât să fie cât mai aproape de media 5. Deci cei care au media sub 5 să nu mai intre în liceu. Nu am forțat nota, nu-mi fac iluzii că în toate zonele țării cei care sunt sub 5 nu vor ajunge în școli liceale, dar oricum este un pas în direcția cea bună. Pentru că dacă ai dovedit că pe parcursul celor 4 ani de școală gimnazială și la evaluarea de la clasa a VIII-a tu nu faci față unor abilități teoretice, atunci obligația școlilor este să facă formarea abilităților practice și, fără îndoială, în felul acesta să capete o meserie”, a spus Andronescu.

Precizări de la Ministerul Educației: ”Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională se realizează în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 4, din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010 – 2011, aprobată prin ordinul de ministru nr. 4.801/2010, valabilă, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 4.813/2018 și pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019:

Înscrierea candidaților pentru Evaluarea Națională se face la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută de calendarul examenului;

a) pentru candidații din seria curentă, înscrierea se face de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii;

b) pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia.        

Așadar, nu se utilizează o cerere-tip pentru înscriere, înscrierea se face pe baza evidențelor școlii.

Părinții elevilor din seria curentă nu trebuie să vină la școală pentru înscrierea elevilor la examenul de Evaluare Națională, înscrierea se face pe baza evidențelor școlii, conform metodologiei (art. 16, alin 4). 

Conform art. 32, alin. (2) din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, elevii cu cerințe educative speciale, integrați în școlile de masă, precum și cei din învățământul special, susțin Evaluarea Națională numai la solicitarea scrisă a părinților sau a întreținătorilor legali.

Conform art. 36 din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, conducerile unităților de învățământ aduc la cunoștința persoanelor interesate prevederile prezentei metodologii prin: afișare la avizierul școlii, organizarea unor întâlniri cu părinții elevilor de clasa a VIII-a, în vederea informării acestora, prezentarea în colectivele de elevi ai clasei a VIII-a etc.

În județe/ISMB a fost transmisă adresa nr. 32.190/20.05.2019, prin care se fac precizări cu privire la pregătirea examenelor naționale 2019, inclusiv modalitatea de înscriere a elevilor la examene”.

surse: hotnews.ro, edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax