Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Adolescenții și viciile: Trei sferturi dintre tineri au cunoscut deja alcoolul și drogurile până la vârsta de 17 ani

Publicat

tineri

Trei sferturi dintre tineri au cunoscut deja băutura și drogurile până la vârsta de 17 ani. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agenția Națională Antidrog (ANA). Adolescenţii români încep să fumeze, să bea alcool sau să se drogheze de la 13 ani, dar unii încep de la 11 ani, potrivit unor statistici făcute publice de ANA. Trei sferturi dintre ei, la vârsta de 17 ani, deja au practicat cel puțin două din cele trei vicii.

Alcoolul intră în viața tinerilor români în jurul vârstei de 13 ani. La 14 ani, apare fumatul, iar la 15 ani adolescenții încep să se simtă pregătiți pentru a consuma „iarbă”. Dependența sau consumul regulat al acestor substanțe se instalează după un an sau un an jumătate de la primul contact, se arată în raportul Agenției Naționale Antidrog, în care se mai precizează că 76% dintre fetele și băieții de 17 ani fumează, se droghează și beau, în diferite combinații.

Cei care încep foarte devreme să consume alcool, la vârsta de 20 de ani au mari șanse să devină alcoolici. Procentul e de aproximativ 30%. Motivațiile celor care cad victime ale acestor vicii sunt diverse: curiozitatea, evadarea din realitate, sau creșterea încrederii în sine.

Traficanți de droguri din Alba

În ultimii ani, procurorii DIICOT au avut de furcă în județul Alba, cu rețele de traficanți de droguri. Iată câteva exemple:

Acuzat de trafic de droguri într-o cauză disjunsă din dosarul tinerilor albaiulieni judecaţi după ce DIICOT a destructurat, în septembrie 2012, o grupare infracţională care vindea haşiş de trafic de droguri, Robert Tică a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată în 3 decembrie, după trei termene de amânare. Şapte suspecți reținuți de oamenii legii au fost arestați preventiv în 2013 de instanțele de judecată pentru 29 de zile. Este vorba despre Mihai Romoșan, Ionuț Gabriel Cotuțiu, Marius Gabriel Aldea, Robert Tică (arestat în lipsă la data respectivă), Paul Burcin, Emanuel Cornel Ghenescu şi Raul Mihai Nichimiş. În 26 septembrie, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Alba, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, cu preocupări pe linia traficului de droguri de risc. Au fost descoperite şi ridicate aproximativ 600 grame de haşiş şi două arme de vânătoare, cu muniţia aferentă. Citeşte AICI detaliile cazului.

În cazul lui Robert Tică, în 9 aprilie la Curtea de Apel Alba Iulia a fost pronunţată, miercuri, 9 aprilie, o sentinţă prin care măsura de arestare preventivă a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar, astfel că tânărul a fost pus în libertate, decizia fiind definitivă. Citiți AICI mai multe despre acest caz.

Mihai Raul Nichimiş şi Mihai Romoşan din Alba Iulia, judecaţi pentru trafic şi consum de droguri într-o grupare în care au fost implicaţi nouă tineri, au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a pronunţat în 5 martie sentinţa definitivă. Înalta Curte a decis reducerea pedepsei pentru Mihai Romoşan de la trei ani la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunile de trafic şi consum de droguri.

Alți 12 tineri din zona Blaj sunt judecați de Tribunalul Alba pentru trafic de droguri. Șase dintre aceștia se află în arest preventiv. În ianuarie 2014 au fost arestaţi Sebastian Bîrciu (17 ani), Ioan Ovidiu Bordean, Ioan Olimpiu Sălcudean, Liviu Adrian Crişan, Fabian Constantin Mailat, Anton Crinel Meruţ (17 ani). Ceilalţi inculpaţi judecaţi pentru consum de droguri sunt Luca Spătăcean, Teodor Andrei Oargă, Balasz Mihai, Ioan Daniel Gârbovean, Rareş Alexandru Maier şi Adrian Sergiu Lazăr.

În noiembrie 2013, un alt albaiulian, Marius Florin Mihălțan, fost acuzat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia în data de 12 noiembrie pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi consum de droguri de risc. După ce a fost prezentat instanţei de judecată, pe numele său  a fost emis un mandat de arestare preventivă, pentru o perioadă de 29 de zile. În data de 21 ianuarie, Tribunalul Alba i-a dat un an și 10 luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a dispus şi eliberarea acestuia de îndată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax