Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJFP Alba: Termen pentru depunerea DECLARAŢIILOR de VENIT. Ce AMENZI riscă persoanele fizice pentru nerespectarea acestor obligaţii fiscale

Publicat

Până luni, 26 mai 2014 inclusiv, persoanele fizice care au obţinut în 2013 venituri impozabile din România trebuie să depună declaraţiile de venit. Până la 20 mai, doar 13,62% dintre contribuabilii care trebuie să declare la Finanţe veniturile din agricultură şi-au depus formularele. De asemenea, în cazul declaraţiei 200, până la aceeaşi dată, 42% şi-au comunicat veniturile. AJFP Alba reaminteşte că, dacă nu respectă aceste obligaţii fiscale, contribuabilii persoane fizice riscă amenzi între 50 de lei şi 500 de lei.

Citeşte integral CALENDARUL obligaţiilor fiscale pe luna MAI 2014: Termene de depunere la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba anunţă că este vorba despre categoriile de persoane pentru ale căror venituri trebuie făcută regularizarea impozitului datorat/plătit/reţinut, care au realizat venituri impozabile din străinătate şi/sau în anul 2014 obţin venituri din activităţi agricole.

Aceşti contribuabili trebuie să depună la Finanţe declaraţia privind veniturile realizate în România (formular 200/2013) sau declaraţia privind veniturile realizate în străinătate (formular 201/2013) şi/sau declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit (formular 221/2014).

Din evidenţele Direcţiei Generale Regionale a Finantelor Publice Braşov, care include şi AJFP Alba, până la data de 20 mai, au fost depuse pentru judeţul Alba doar 1.077 declaraţii privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit (formular 221), în condiţiile în care anul trecut numărul acestora a fost de 7.908 formulare.

Citeşte şi LUNI, 26 mai, termen limită pentru persoanele fizice să declare la Finanţe veniturile din activităţi agricole pentru stabilirea impozitului anual

Procentul de depunere a declaraţiilor privind veniturile din România (formular 200) este de circa 42% la nivelul judeţului Alba, la data de 20 mai, în raport cu numărul declaraţiilor 200 care trebuie depuse. AJFP Alba a înregistrat până marţi doar 4.436 de declaraţii de venit şi sunt aşteptate 10.594. Anul trecut, în judeţul Alba au fost depuse în total 9.806 declaraţii 200.

Desi depunerea online a declaraţiei 200 este posibilă, aceasta este utilizată de un număr extrem de mic de contribuabili (sub 0,01%), transmite AJFP.

Citeşte şi Precizări de la AJFP Alba privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit: Condiţii de depunere a formularelor 200 şi 230. Termen limită, LUNI, 26 mai

Potrivit art. 219, alin. 3 din O.G. nr. 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală, cu modificările ulterioare, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

În anul 2013, fiind primul an de aplicare a impozitului pe veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, în mod excepţional, a fost decisă prelungirea cu o lună a termenului de depunere a declaraţiei privind veniturile din activităţi

agricole impuse pe norme de venit (formular 221), insă anul acesta nu mai este prevăzută de legislatie o astfel de facilitate.

Prin urmare, pentru evitarea aplicării sancţiunilor contravenţionale amintite, reprezentanţii Finanţelor din Alba recomandă contribuabililor care au aceste obligaţii declarative şi nu le-au îndeplinit până în prezent să se prezinte la organul fiscal competent (în raza căruia contribuabilii au domiciliul sau, în cazul veniturilor agricole obţinute din asociere, organul fiscal în raza căruia este sediul asocierii), pentru a depune declaraţiile de venit sau să le transmită prin poştă, cu confirmare de primire, pe adresa unităţii fiscale. Deţinătorii de certificat digital calificat, care au obţinut dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii online” pot depune electronic (online) formularul 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România.

Arondarea localităţilor la unitatile fiscale şi datele de contact ale acestora pot fi consultate pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili / Contacte unitati fiscale / Adrese regiuni.

Formularele se pun gratuit la dispoziţie contribuabilului la ghişeele unităţilor fiscale sau se pot descărca de pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, rubrica Toate formularele cu explicaţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax