Connect with us
Publicitate

Actualitate

Precizări de la AJFP Alba privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit: Condiţii de depunere a formularelor 200 şi 230. Termen limită, LUNI, 26 mai

Publicat

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Alba informează contribuabilii că până luni, 26 mai, se mai poate direcţiona 2% din impozitul pe venit. Formularele ce pot fi completate sunt 230 – Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în cazul persoanelor cu venituri salariale, respectiv Formularul 200 – Declaraţie privind veniturile realizate din România. Direcţionarea de 2% din impozit se face către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult.

Citeşte integral CALENDARUL obligaţiilor fiscale pe luna MAI 2014: Termene de depunere la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

Persoanele fizice care în 2013 au realizat venituri din salarii şi asimilate acestora, precum şi cele care au obţinut în anul 2013 venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendă), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pot opta pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual/câştigul net anual impozabil pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult.

De asemenea, pot solicita restituirea cheltuielilor efectuate conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, pentru acordarea de burse private potrivit art. 84 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal.

Aceste opţiuni se exercită prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a Formularului 230 – Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în cazul persoanelor cu venituri salariale, respectiv a Formularului 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România, în celelalte cazuri menţionate anterior, până cel târziu în 26 mai 2014.

Citeşte şi În mai, termen pentru Declaraţia de venit ce trebuie depusă la Finanţe de persoanele fizice. Cum se completează Formularul 200

Se poate solicita direcţionarea sumei de 2% din impozit către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult, fiind necesară completarea pe formularul 230/200 a denumirii, codului de identificare fiscală şi a codului bancar IBAN al entităţii beneficiare.

Persoanele fizice care au avut venituri salariale pot solicita, de asemenea, prin Formularul 230, deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate între 1.01.2013-5.08.2013 pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, în limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an. Această facilitate a fost valabilă în anul 2013 până la data de 5.08.2013, termen de la care a fost abrogată prin OG nr. 16/2013. În completarea cererii este necesar ca solicitanţii să ataşeze, în copie, contractul de economisire-creditare in sistem locativ, documentul de plata a sumelor respective in anul 2013 in perioada menţionata (extras bancar), precum şi adeverinţa de la angajatorul de la funcţia de bază, din care să rezulte venitul baza de calcul si impozitul pe salarii reţinut la sursă în cursul anului 2013.

Formularele 230 si 200 se pot depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Declaraţia 200 se poate depune si online, de către deţinătorii de certificat digital calificat, care au obţinut dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii online”, (potrivit OMFP nr. 858/2008 modificat prin OMFP nr. 847/2009). Data depunerii formularului este data înregistrării acestuia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Formularele se pun gratuit la dispoziţie contribuabilului la ghişeele unităţilor fiscale sau se pot descărca de pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, rubrica Toate formularele cu explicaţii. Formularele 200/230 identificate prin căutarea pe internet pot fi deja precompletate sau pot conţine erori, motiv pentru care se recomandă pentru descărcarea acestora portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro. Opţiunea redirecţionării a 2% din impozitul pe venit către o anumită entitate beneficiara trebuie sa aparţină in exclusivitate contribuabilului care o exercită.

Depunerea formularului 230 sau 200 pentru anul 2013 după 26 mai 2014 atrage decăderea contribuabilului din dreptul de a-şi exercita opţiunea privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, de a solicita restituirea cheltuielilor efectuate cu burse private sau, după caz, de a-şi deduce din veniturile impozabile din salarii de la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate