Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 56 de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ


Publicat

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 56 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă, 30 ianuarie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, au fost raportate 13.876 de îmbolnăviri, 12.762 persoane vindecate și 375 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 575 de probe (309 la SJU si 266 la DSP).

Numărul total de teste efectuate pana în prezent în județ a ajuns la 156.015.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (51 de cazuri noi)

Alba Iulia – 30

Aiud – 6

Blaj – 5

Cugir – 4

Sebeș – 4

Ocna Mureș – 1

Zlatna – 1

Rural (5 cazuri noi)

Crăciunelu de Jos – 2

Ciugud – 1

Daia Română – 1

Galda de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (16-29 ianuarie) – 1,51 (anterior 1,49).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 16-29 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Alba Iulia – 222 cazuri – 2,90 (anterior 2,80)

Teiuș – 14 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Aiud – 47 cazuri – 1,85 (anterior 1,65)

Cugir – 45 cazuri – 1,75 (anterior 1,79)

Câmpeni – 12 cazuri – 1,61 (anterior 1,75)

Abrud – 8 cazuri – 1,51 (anterior 1,51)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,28)

Zlatna – 10 cazuri – 1,25 (anterior 1,25)

Sebeș – 41 cazuri – 1,24 (anterior 1,15)

Blaj – 18 cazuri – 0,87 (anterior 0,82)

Baia de Arieș – 2 cazuri – 0,52 (anterior 0,78)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 16-29 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Daia Română – 13 cazuri – 4,15 (anterior 4,79)

Mogoș – 3 cazuri – 3,86 (anterior 3,86)

Ciugud – 10 cazuri – 3,07 (anterior 2,76)

Pianu – 8 cazuri – 2,23 (anterior 2,23)

Meteș – 6 cazuri – 2,12 (anterior 2,48)

Șona – 9 cazuri – 2,06 (anterior 2,06)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Gelu Stoian

    sâmbătă, 30.01.2021 at 14:36

    Cine a decedat , de covid 19 ,in spitatal , in jud. Alba , astazi , 30 ianuarie ? Gelu Stoian. Rog raspuns , via email giorogios.stoian@gmail.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul alocă 16 milioane de lei pentru Palatul Principilor din Alba Iulia. Alte investiții din județ. Precizări Florin Roman

Publicat

Florin Roman, deputat PNL de Alba, anunță că Guvernul alocă 16 milioane de lei finanțare pentru continuarea lucrărilor la Palatul Principilor din Alba Iulia și amintește și de susținerea alocării unor sume pentru sănătate, pentru finalizarea lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda și modernizări de drumuri naționale.

”Propunerea Primăriei Alba Iulia, de finanțare cu 16 milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor la Palatul Principilor, a fost însușită și susținută de Guvernul României.

Întrucât coaliția guvernamentală a luat decizia ca parlamentarii săi să nu depună amendamente în parlament, acestea s-au transformat în propuneri înaintate Ministerului de Finanțe, care le-a cuprins în anexa referitoare la investiții pe unități administrativ-teritoriale.

Finanțarea este destinată acoperișului și planșeelor peste corpurile A, B, C, D, E, F și G.

Vezi și Lucrări de restaurare în plină desfășurare, la Palatul Principilor din Cetatea Alba Carolina. Când ar putea fi terminate

Ca membru în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților am susținut și alocarea a altor circa 10 milioane de lei, ca propuneri însușite de Ministerul de Finanțe, pentru investiții în sănătate, la Alba Iulia, Cîmpeni și Abrud, dar și în infrastructura rutieră la Blaj.

Totodată, în bugetul de stat sunt prevăzute sumele necesare finalizării lucrărilor de autostradă pentru lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, continuării lucrărilor la culoarul IV de cale ferată și lucrărilor de modernizare a drumurilor naționale, ce străbat județul Alba, pe circa 100 de km.

Guvernul Florin Cîțu a venit în parlament cu cel mai mare procent alocat investițiilor în ultimii 30 de ani!”, a transmis Florin Roman, într-un comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Situația cazurilor COVID în școli din Alba. Câte îmbolnăviri sunt în rândul elevilor, profesorilor și personalului auxiliar

Publicat

Aproape 100 de cazuri COVID sunt înregistrate în unitățile de învățământ din județul Alba, potrivit situației centralizate miercuri de Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Au fost raportate 74 de cazuri în rândul elevilor și 22 – cadre didactice și personal auxiliar.

Dintre acestea, 63 sunt elevi de la Colegiul Național Militar din Alba Iulia.

Comparativ, luni erau la 61 de elevi de la Colegiul Militar și alți 9 elevi de la alte școli și 19 cadre didactice/personal auxiliar – cazuri COVID.

Vineri erau raportate 8 cazuri în rândul elevilor de la unități de învățământ din județ, 57 la Colegiul Național Militar din Alba Iulia și 9 cazuri – angajați din învățământ.

Peste 30.000 de elevi din județul Alba se află în a treia săptămână de școală ”față în față”.

Vezi LISTA: Scenariile în care vor funcționa școlile, grădinițele și liceele din județul Alba, în săptămâna 22-26 februarie

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Felicitări online sau mărțișoare și flori la școală, de 1 și 8 Martie. Declarații contradictorii ale oficialilor din Educație

Publicat

Felicitările virtuale și mărțișoarele ar putea rămâne doar în online în acest an. Un secretar de stat în Ministerul Educației spune că elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Este contrazis chiar de șeful său, ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții. Totuși, poate fi interpretată, o spun chiar autoritățile.

Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale.

În ultimele zile, în mai multe școli din România a început să circule mesajul că elevii nu vor putea oferi în școli mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie, deoarece există un ordin care interzice „schimbul de obiecte personale”.

Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie, chiar înainte de reluarea fizică a cursurilor și se referă la aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Educației a confirmat că nu se va face o excepție pentru 1 și 8 Martie, chiar dacă vor exista multe nemulțumiri în acest sens.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

Acesta a subliniat că elevii pot găsi alte variante pentru a-și arăta afecțiunea sau aprecierea.

„Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent”, a precizat reprezentantul Guvernului.

Situația este inedită, mai ales că este primul an în care se impune o astfel de regulă în școli. Anul trecut, restricțiile nu au cuprins și 1 și 8 Martie.

„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.

Potrivit secretarului de stat, profesorii cunosc că este interzis schimbul de obiecte personale între elevi și totul este „foarte limpede”.

De cealaltă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu, spune altceva. Acesta a declarat miercuri că Ministerul Educaţiei nu vrea şi nici nu poate să se implice în valoarea de simbol al unui mărţişor sau a unei flori şi nici în includerea acestora la categoria obiectelor personale.

„Ministerul Educaţiei nici nu a interzis, nici nu a recomandat includerea mărţişoarelor sau a florilor la obiecte personale”, a spus Cîmpeanu.

Sursă: Europa liberă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Reacția primarului din Alba Iulia, după ce STP a anunțat că suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi: ”Este regretabil”

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a reacționat după ce STP Alba, firma care asigură transportul public în oraș, a anunțat că nu mai poate susține gratuitățile pentru elevi și pensionari din cauza restanțelor la plată acumulate de primărie și le sistează începând de miercuri.

”Categoric este regretabil ce se întâmplă. Consider că este o măsură abuzivă și vom sesiza astăzi Consiliul Concurenței pentru sancționearea operatorului. Problema este falsă și se rezolva prin ședința de consiliu local de vineri, când pe ordinea de zi avem două hotărâri” a spus Gabriel Pleșa.

Acesta a adăugat că primul proiect vizează mandatarea sa pentru semnarea noului contract de transport public cu STP și al doilea aprobarea tarifelor până în data de 9 martie, când, spune el, expiră actualul contract.

”Sunt două proiecte care ne permit ca de săptămâna viitoare, de luni, să putem face plăți. Este o presiune publică înaintea ședinței de consiliu local. Chiar dacă mă voi fi mandatat de consilieri să semnez contractul, voi merge în instanță pentru a contesta acest contract pe care îl consider zdrobitor pentru bugetul local” a adăugat primarul Gabriel Pleșa.

Citește și: Alba Iulia rămâne fără GRATUITATE la transportul public. Sunt afectați pensionarii, elevii și studenții

UPDATE: Precizări Primăria Alba Iulia – ”Decizia STP Alba Iulia S.A de a anula gratuitățile este un act unilateral și abuziv. Vom acționa pe cale legală”

”Decizia companiei private care administrează serviciul de transport public local, prin care au fost eliminate gratuitățile pentru elevi și pensionari este un act abuziv. Această decizie a companiei private este una luată unilateral, fără acordul ori consultarea administrației publice.

Prin urmare, vom acționa pe cale legală pentru a elimina acest abuz și a recupera orice prejudiciu adus administrației și cetățenilor municipiului Alba Iulia.

Considerăm că astfel de acțiuni nu își au locul într-un oraș civilizat și nu sunt demne de o companie care își dorește să continue activitatea și relația contractuală cu administrația publică.

Este cunoscut faptul că între administrația locală și compania STP S.A există, în prezent, un blocaj în ceea ce privește semnarea unui nou contract de gestiune a serviciului de transport public. Considerăm că astfel de acțiuni, venite din partea operatorului, sunt făcute cu scopul de a pune presiune atât de aparatul administrativ cât și pe consilierii locali.

Nu acceptăm șantajul și nici nu vom negocia cu pistolul la tâmplă. Obiectivul nostru, al administrației publice, este de a asigura cetățenilor municipiului un serviciu de transport public modern, eficient și la costuri cât mai reduse.

Nu vom accepta risipa banului public, chiar dacă există astfel de acțiuni, menite a pune presiune pe administrație și chiar pe cetățeni și public. Avem un mandat din partea cetățenilor, care ne obligă la o responsabilitate fiduciară, un mandat care ne obligă să nu aruncăm cu banii publici pe fereastră, doar pentru a face pe plac unora sau altora.

Considerăm că sumele pe care municipalitatea le plătea pentru transportul public, și care se vor a fi plătite în continuare, sunt aberante și nejustificate. Nu putem accepta ca sume de ordinul a 6, 7 sau chiar 8 milioane de euro, care înseamnă între 10 și 15% din bugetul anual al orașului, să fie cheltuite pentru serviciul de transport public. Cu atât mai mult cu cât există exemple de bune practici la alte administrații din țară, la Cluj Napoca, Sibiu, Târgu-Mureș sau alte municipii, unde transportul public este realizat la standarde mult mai înalte și cu costuri mult mai mici.

Îi asigurăm pe cetățenii municipiului că vom face tot ce ține de noi pentru ca Alba Iulia să aibă un serviciu de transport public la cele mai înalte standarde, fără a face risipă din banul public.

Le cerem scuze celor pe care situația creată astăzi, în mod unilateral de către operatorul de transport public, i-a afectat în mod direct și îi asigurăm că facem tot ce ține de noi pentru buna funcționare a serviciului de transport public” – au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia, într-un comunicat de presă.

Compania a anunțat că, de miercuri, toți călătorii vor trebui să plătească prețul întreg al biletului, respectiv 2,5 lei, din cauză că primăria nu a plătit datoriile de aproape 3 milioane de lei.

”Refuzul primăriei la plata facturilor emise pentru serviciile prestate în acest an a dus la situații limită în desfășurarea activității, pornind de la imposibilitatea întreținerii eficiente și fără compromisuri a flotei de autobuze, până la incapacitatea plății salariilor pentru cei 200 de angajați. Pentru a putea menține activitatea de transport public, serviciu absolut esențial pentru Alba Iulia și celelalte localități membre ale AIDA TL, STP va încasa de la albaiulieni prețul întreg pentru un bilet care permite călătoria timp de o oră, chiar și de la cei care beneficiază de reduceri și gratuitate la transport” au transmis reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

STP Alba a câștigat licitația pentru un nou contract de transport public în Zona Metropolitană, care include, pe lângă Alba Iulia și alte șapte comune din județ, grupate într-o asociație de dezvoltare inter-comunitară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate