Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Silviu Bian, fostul şef ANOFM, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare, pentru corupţie. A ajuns în arestul poliției

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, joi, 10 aprilie, sentinţa finală în dosarul fostului secretar de stat şi fost președinte al ANOFM, albaiulianul Silviu Bian, acuzat de corupţie. ÎCCJ a judecat recursul la decizia de condamnare a acestuia şi a păstrat pedeapsa de şase ani de închisoare cu executare. Reamintim că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au redus pedeapsa iniţială de nouă ani de detenţie, decisă la Tribunal. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare.

UPDATE, ora 18.00: Silviu Bian se află în prezent în arestul poliției Alba, mandatul de arestare fiind executat. În cel mai scurt timp, acesta va fi transportat la penitenciarul stabilit de instanță.

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii de investigaţii criminale au pus în aplicare, joi, mandatul de executare a pedepsei de 6 ani închisoare, emis de către Tribunalul Bucureşti, pe numele lui Silviu Bian (54 de ani), din Alba Iulia. A fost condamnat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Bian a fost depus în  Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Alba, urmând a fi transferat în penitenciar.

Reamintim că Agenția Națională de Integritate a constatat, în martie 2014, existența stării de incompatibilitate în cazul fostului şef al ANOFM, Silviu Bian. În perioada 10 ianuarie 2009 – 17 octombrie 2011, a deţinut, simultan cu funcția publică, și funcția de cenzor la mai multe societăți comerciale.

Citeşte şi Fostul şef ANOFM, Silviu Bian, declarat INCOMPATIBIL de ANI, la trei ani după ce DNA l-a prins luând şpagă de la subalterni

Judecat pentru luare de mită în formă continuată, Bian a fost condamnat, în 23 mai 2012, de Tribunalul Bucureşti, la 9 ani de închisoare cu executare. După 12 termene în care judecarea apelului a fost amânată din diferite motive, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 7 iunie 2013, reducerea pedepsei cu închisoarea, la 6 ani.

Instanţa a motivat hotărârea prin faptul că pedeapsa iniţială dată de Tribunalul Bucureşti este excesivă, având în vedere că, printre altele, inculpatul a fost în arest preventiv, a avut interdicţii de mişcare pe teritoriul ţării şi s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea banilor primiţi ca mită.

Ulterior, au înaintat recurs şi procurorii DNA, dar şi ceilalţi inculpaţi – Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean.

Silviu Bian, fost vicepreședinte al PDL Alba și președinte ANOFM – funcție echivalentă cu cea de secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost reținut în octombrie 2011, de procurorii DNA, sub acuzaţia că a primit mită în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, peste 250.000 de euro pentru a debloca cofinanțarea unor programe, din fonduri europene.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 9 noiembrie 2011.

Alături de Bian au fost judecate încă două persoane, foști subordonați ai acestuia. Cristache Ristea a primit, la instanța de fond, o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitate la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei. Tribunalul Bucureşti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei şi 22.000 de euro.

Alexandra Maria Ţichindelean era director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), iar Cristache Ristea ocupa funcția de director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Citeşte şi  De ce a fost redusă pedeapsa fostului șef ANOFM Siviu Bian: Vezi cum au motivat judecătorii cei trei ani ”tăiați” din condamnare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax