Eveniment
De ce a fost redusă pedeapsa fostului șef ANOFM Siviu Bian: Vezi cum au motivat judecătorii cei trei ani ”tăiați” din condamnare
Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care a dispus reducerea pedepsei cu închisoarea de la 9 ani, la 6 ani pentru fostul șef al ANOFM, albaiulianul Silviu Bian, judecat pentru fapte de corupţie, a motivat hotărârea prin faptul că pedeapsa iniţială este excesivă, având în vedere că, printre altele, inculpatul a fost în arest preventiv, a avut interdicţii de mişcare pe teritoriul ţării şi s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea banilor primiţi ca mită. În acest dosar, mai există doar o singură cale de atac, recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Silviu Bian, fost vicepreședinte al PDL Alba și președinte ANOFM – funcție echivalentă cu cea de secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost judecat și condamnat pentru luare de mită în formă continuată. A fost reținut în octombrie 2011, de procurorii DNA după ce a primit mită în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011 peste 250.000 de euro pentru a debloca cofinanțarea unor programe, din fonduri europene.
Alături de Bian au fost judecate încă două persoane, foști subordonați ai acestuia. Cristache Ristea a primit, la instanța de fond, o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitate la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei. Tribunalul Bucureşti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei şi 22.000 de euro.
În funcție de programarea unui eventual prim termen la ÎCCJ, o sentință finală este așteptată la sfârșitul anului 2013 sau, cel mai târziu, la începutul anului 2014. La Curtea de Apel București, dosarul a fost judecat aproape un an, din iulie 2012.
Alexandra Maria Ţichindelean era director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), iar Cristache Ristea ocupa funcția de director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.
Curtea de Apel Bucureşti a admis doar recursul lui Silviu Bian, în vreme ce ale Parchetului şi inculpaţilor Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean au fost considerate nefondate și prin urmare respinse.
În motivarea hotărârii, instanța arată că „a rezultat, mai presus de orice îndoială, că inculpatul Bian Silviu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a pretins şi primit sume de bani de la funcţionarii din subordine în schimbul numirii şi menţinerii lor în echipele de implementare a proiectelor şi programelor destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, sume colectate lunar de la angajaţii din cadrul agenţiilor teritoriale de persoane anume desemnate.”
În motivarea sentinței Curtea a apreciat că pedeapsa aplicată inculpatului Bian Silviu (9 ani de închisoare, prin sentinţa Tribunalului Bucureşti – n.r.) este excesivă. „Inculpatul a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, a adoptat poziţii oscilante pe parcursul procesului penal, a fost în arest preventiv şi i s-au impus măsuri restrictive de mişcare pe teritoriul României, s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea sumelor de bani primite cu titlu de mită, încât o pedeapsă de 6 ani închisoare ce va fi aplicată în prezentul apel se apreciază ca îndestulătoare şi în acord deplin cu scopurile de coerciţie, prevenţie şi educaţie prev. de art.52 C. pen., dar şi funcţia de exemplaritate căreia judecătorul fondului a înţeles să-i atribuie o greutate însemnată spre descurajarea altor persoane predispuse în cazuri asemănătoare să încalce legea”.
De asemenea, Curtea a constatat că „analiza punctuală a activităţii infracţionale a acestui inculpat a fost derulată pe o perioadă de timp însemnat (2010-2011) şi a constat în aceea că, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, acest inculpat a pretins şi primit, prin intermediul inculpatului Ristea Cristache, în tranşe lunare, de regulă după plata salariilor (dovadă extrasele bancare ale fiecărui salariat) diferite sume de bani cu titlu de mită, infracţiunea îmbrăcând astfel forma continuată prev de art.41 al.2 C. pen. fără vreo importanţă de numărul mare de acte materiale, ultimele fiind în realizarea fragrantului la denunţul coinculpatului Ristea Gheorghe”.
„Inculpatul Bian Silviu l-a atenţionat pe inculpatul Ristea Cristache că-i datorează funcţia de director, că ştie câţi bani ia fiecare din personalul angrenat în proiecte, că în loc de 300 lei/oră aceştia merită 100 lei/oră, iar diferenţa îi este necesară pentru campania electorală”, se mai arată în textul motivării. Bian viza un post de senator.
„În urma discuţiilor purtate de cei doi inculpaţi, Ristea Cristache l-a avertizat pe inculpatul Bian că <unii cam strâmbă din nas>, împrejurare în care acesta i-a transmis că <pot pleca dacă nu le convine> şi <dacă comentează, afară>”, sunt alte informaţii din acest dosar.
Silviu Bian a stat în arest preventiv în perioada 16 octombrie 2011 până la 7 februarie 2012, când a fost eliberat prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, sub control judiciar.
Referitor la hotărârea pronunţată de Tribunalul Bucureşti privind confiscarea de la inculpat a sumelor dobândite prin infracţiune, respectiv suma de 956.500 lei şi 22.000 euro (în echivalent lei), instanţa a constatat că suma de 73.000 lei (parte din suma colectată de coinculpatul Ristea Cristache în luna septembrie 2011 dar neremisă inculpatului Bian) şi respectiv suma de 82.000 lei (primită de inculpatul Bian în luna octombrie 2011) au fost restituite martorilor denunţători în 2011. Au fost menţinute măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie pentru restul sumelor. Astfel, imobilele lui Silviu Bian sunt sub sechestru: locuinţe, cabinet medical, apartament şi teren de 3.600 mp în Alba Iulia, apartament şi teren de 396 mp în Cluj Napoca, dar şi alte terenuri din mediu rural, în suprafaţă totală de 486 mp. În plus, are reţinute în conturi sumele de 1.340 euro şi 260 dolari.
„Inculpatul Ristea Cristache a acţionat pe o durată mare de timp (aproximativ un an), a colectat bani pentru inculpatul Bian Silviu de la colegii săi, funcţionari pe proiectele POSDRU şi ICAR finanţate din Fonduri europene, nu a întrerupt această activitate deşi şi-a exprimat regretul şi dispreţul faţă de el însuşi că este nevoit să recurgă la aşa ceva, împărtăşind colegilor de serviciu această stare (martora DI), este evident că într-o primă fază a crezut ameninţărilor cu pierderea postului ale inculpatului Bian, însă, într-un final, a formulat un denunţ şi şi-a manifestat disponibilitatea totală de a coopera cu organele de urmărire penală.
Pedeapsa de 4 ani închisoare ce va fi executată în libertate însă sub supraveghere pe un termen de încercare de 7 ani încredinţată Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, este apreciată şi de această instanţă ca cea mai adecvată scopurilor pe care trebuie să le complinească în acord cu art.52 C. pen. dar şi în considerarea vârstei sale (63 de ani apropiată de pensionare) şi de ieşire din sistem ca şi al stării precare de sănătate pentru care nu se impune regimul de detenţie.
În ceea ce priveşte pedeapsa aplicată de prima instanţă inculpatei Ţichindelean Alexandra Maria pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev de art.254 alin.1,2 C. pen. raportat la art.6 din Legea 76/2000, Curtea constată că judecătorul fondului a reţinut corect şi circumstanţele personale ale inculpatei cărora le-a dat eficienţa cuvenită ale vârstei tinere, încadrată în muncă într-un post de răspundere, atitudinii adoptate pe parcursul procesului penal, încât 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare prin suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani şi 6 luni conform art.86/1- 86/1 C. pen. corespunde tuturor criteriilor de individualizare prevăzute de art.72 C. pen. şi scopurilor pe care pedeapsa trebuie să-i îndeplinească”, se mai arată în motivare.
Documente: Motivarea reducerii pedepsei pentru inculpatul Silviu Bian
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Recursul în dosarul de corupție al fostului secretar de stat Silviu Bian se va judeca în 11 februarie 2014. Ultimul pas înaintea sentinței finale | Alba24
Pingback: MARILE DOSARE ale anului 2014: Nume sonore din Alba, în atenţia magistraţilor, cu acuzaţii de corupţie, înşelăciune şi alte infracţiuni | Alba24