Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce a fost redusă pedeapsa fostului șef ANOFM Siviu Bian: Vezi cum au motivat judecătorii cei trei ani ”tăiați” din condamnare


Publicat

Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care a dispus reducerea pedepsei cu închisoarea de la 9 ani, la 6 ani pentru fostul șef al ANOFM, albaiulianul Silviu Bian, judecat pentru fapte de corupţie, a motivat hotărârea prin faptul că pedeapsa iniţială este excesivă, având în vedere că, printre altele, inculpatul a fost în arest preventiv, a avut interdicţii de mişcare pe teritoriul ţării şi s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea banilor primiţi ca mită. În acest dosar, mai există doar o singură cale de atac, recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Silviu Bian, fost vicepreședinte al PDL Alba și președinte ANOFM – funcție echivalentă cu cea de secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost judecat și condamnat pentru luare de mită în formă continuată. A fost reținut în octombrie 2011, de procurorii DNA după ce a primit mită în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011 peste 250.000 de euro pentru a debloca cofinanțarea unor programe, din fonduri europene.

Alături de Bian au fost judecate încă două persoane, foști subordonați ai acestuia. Cristache Ristea a primit, la instanța de fond, o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitate la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei. Tribunalul Bucureşti a mai dispus confiscarea de la Silviu Bian a sumelor de 956.500 de lei şi 22.000 de euro.

În funcție de programarea unui eventual prim termen la ÎCCJ, o sentință finală este așteptată la sfârșitul anului 2013 sau, cel mai târziu, la începutul anului 2014. La Curtea de Apel București, dosarul a fost judecat aproape un an, din iulie 2012.

Alexandra Maria Ţichindelean era director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), iar Cristache Ristea ocupa funcția de director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov. Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Curtea de Apel Bucureşti a admis doar recursul lui Silviu Bian, în vreme ce ale Parchetului şi inculpaţilor Cristache Ristea şi Alexandra Maria Ţichindelean au fost considerate nefondate și prin urmare respinse.

În motivarea hotărârii, instanța arată că „a rezultat, mai presus de orice îndoială, că inculpatul Bian Silviu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a pretins şi primit sume de bani de la funcţionarii din subordine în schimbul numirii şi menţinerii lor în echipele de implementare a proiectelor şi programelor destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, sume colectate lunar de la angajaţii din cadrul agenţiilor teritoriale de persoane anume desemnate.”

În motivarea sentinței Curtea a apreciat că pedeapsa aplicată inculpatului Bian Silviu (9 ani de închisoare, prin sentinţa Tribunalului Bucureşti – n.r.) este excesivă. „Inculpatul a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, a adoptat poziţii oscilante pe parcursul procesului penal, a fost în arest preventiv şi i s-au impus măsuri restrictive de mişcare pe teritoriul României, s-au dispus măsuri asigurătorii pentru recuperarea sumelor de bani primite cu titlu de mită, încât o pedeapsă de 6 ani închisoare ce va fi aplicată în prezentul apel se apreciază ca îndestulătoare şi în acord deplin cu scopurile de coerciţie, prevenţie şi educaţie prev. de art.52 C. pen., dar şi funcţia de exemplaritate căreia judecătorul fondului a înţeles să-i atribuie o greutate însemnată spre descurajarea altor persoane predispuse în cazuri asemănătoare să încalce legea”.

De asemenea, Curtea a constatat că „analiza punctuală a activităţii infracţionale a acestui inculpat a fost derulată pe o perioadă de timp însemnat (2010-2011) şi a constat în aceea că, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, acest inculpat a pretins şi primit, prin intermediul inculpatului Ristea Cristache, în tranşe lunare, de regulă după plata salariilor (dovadă extrasele bancare ale fiecărui salariat) diferite sume de bani cu titlu de mită, infracţiunea îmbrăcând astfel forma continuată prev de art.41 al.2 C. pen. fără vreo importanţă de numărul mare de acte materiale, ultimele fiind în realizarea fragrantului la denunţul coinculpatului Ristea Gheorghe”.

„Inculpatul Bian Silviu l-a atenţionat pe inculpatul Ristea Cristache că-i datorează funcţia de director, că ştie câţi bani ia fiecare din personalul angrenat în proiecte, că în loc de 300 lei/oră aceştia merită 100 lei/oră, iar diferenţa îi este necesară pentru campania electorală”, se mai arată în textul motivării. Bian viza un post de senator.

„În urma discuţiilor purtate de cei doi inculpaţi, Ristea Cristache l-a avertizat pe inculpatul Bian că <unii cam strâmbă din nas>, împrejurare în care acesta i-a transmis că <pot pleca dacă nu le convine> şi <dacă comentează, afară>”, sunt alte informaţii din acest dosar.

Silviu Bian a stat în arest preventiv în perioada 16 octombrie 2011 până la 7 februarie 2012, când a fost eliberat prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, sub control judiciar.

Referitor la hotărârea pronunţată de Tribunalul Bucureşti privind confiscarea de la inculpat a sumelor dobândite prin infracţiune, respectiv suma de 956.500 lei şi 22.000 euro (în echivalent lei), instanţa a constatat că suma de 73.000 lei (parte din suma colectată de coinculpatul Ristea Cristache în luna septembrie 2011 dar neremisă inculpatului Bian) şi respectiv suma de 82.000 lei (primită de inculpatul Bian în luna octombrie 2011) au fost restituite martorilor denunţători în 2011. Au fost menţinute măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie pentru restul sumelor. Astfel, imobilele lui Silviu Bian sunt sub sechestru: locuinţe, cabinet medical, apartament şi teren de 3.600 mp în Alba Iulia, apartament şi teren de 396 mp în Cluj Napoca, dar şi alte terenuri din mediu rural, în suprafaţă totală de 486 mp. În plus, are reţinute în conturi sumele de 1.340 euro şi 260 dolari.

„Inculpatul Ristea Cristache a acţionat pe o durată mare de timp (aproximativ un an), a colectat bani pentru inculpatul Bian Silviu de la colegii săi, funcţionari pe proiectele POSDRU şi ICAR finanţate din Fonduri europene, nu a întrerupt această activitate deşi şi-a exprimat regretul şi dispreţul faţă de el însuşi că este nevoit să recurgă la aşa ceva, împărtăşind colegilor de serviciu această stare (martora DI), este evident că într-o primă fază a crezut ameninţărilor cu pierderea postului ale inculpatului Bian, însă, într-un final, a formulat un denunţ şi şi-a manifestat disponibilitatea totală de a coopera cu organele de urmărire penală.

Pedeapsa de 4 ani închisoare ce va fi executată în libertate însă sub supraveghere pe un termen de încercare de 7 ani încredinţată Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, este apreciată şi de această instanţă ca cea mai adecvată scopurilor pe care trebuie să le complinească în acord cu art.52 C. pen. dar şi în considerarea vârstei sale (63 de ani apropiată de pensionare) şi de ieşire din sistem ca şi al stării precare de sănătate pentru care nu se impune regimul de detenţie.

În ceea ce priveşte pedeapsa aplicată de prima instanţă inculpatei Ţichindelean Alexandra Maria pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev de art.254 alin.1,2 C. pen. raportat la art.6 din Legea 76/2000, Curtea constată că judecătorul fondului a reţinut corect şi circumstanţele personale ale inculpatei cărora le-a dat eficienţa cuvenită ale vârstei tinere, încadrată în muncă într-un post de răspundere, atitudinii adoptate pe parcursul procesului penal, încât 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare prin suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani şi 6 luni conform art.86/1- 86/1 C. pen. corespunde tuturor criteriilor de individualizare prevăzute de art.72 C. pen. şi scopurilor pe care pedeapsa trebuie să-i îndeplinească”, se mai arată în motivare.

Documente:  Motivarea reducerii pedepsei  pentru inculpatul Silviu Bian

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Recursul în dosarul de corupție al fostului secretar de stat Silviu Bian se va judeca în 11 februarie 2014. Ultimul pas înaintea sentinței finale | Alba24

  2. Pingback: MARILE DOSARE ale anului 2014: Nume sonore din Alba, în atenţia magistraţilor, cu acuzaţii de corupţie, înşelăciune şi alte infracţiuni | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate