Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fostul şef ANOFM, Silviu Bian, declarat INCOMPATIBIL de ANI, la trei ani după ce DNA l-a prins luând şpagă de la subalterni

Publicat

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul fostului şef al ANOFM, Silviu Bian. În perioada 10 ianuarie 2009 – 17 octombrie 2011, a deţinut, simultan cu funcția publică, și funcția de cenzor la mai multe societăți comerciale. Reamintim că Bian a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru corupţie, de către Curtea de Apel Bucureşti, iar cazul se află în recurs la Înalta Curte.

ANI a constatat că Silviu Bian a încălcat dispozițiile art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c): funcţia de […] cenzor la societăţile comerciale […]”.

Potrivit ANI, Bian a fost informat despre “declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare, mai comunică instituţia.

Silviu Bian, fost vicepreședinte al PDL Alba și președinte ANOFM – funcție echivalentă cu cea de secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost judecat și condamnat pentru luare de mită în formă continuată. A fost reținut în octombrie 2011, de procurorii DNA după ce a primit mită în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011 peste 250.000 de euro pentru a debloca cofinanțarea unor programe, din fonduri europene. Silviu Bian a stat în arest preventiv în perioada 16 octombrie 2011 până la 7 februarie 2012, când a fost eliberat prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, sub control judiciar.

Bian a fost condamnat, în 23 mai 2012, de Tribunalul Bucureşti, la 9 ani de închisoare cu executare. După 12 termene în care judecarea apelului a fost amânată din diferite motive, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 7 iunie 2013, reducerea pedepsei cu închisoarea, la 6 ani. Acum cauza este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi Emoții mari pentru SILVIU BIAN, fostul secretar de stat, PRINS că lua ȘPAGĂ de la subalterni. Se apropie SENTINȚA FINALĂ la ÎCCJ

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax