Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea intrării principale a Spitalului din Alba Iulia. Investiția, majorată după creșterea prețurilor la materiale

Publicat

Spitalul din Alba Iulia caută din nou un constructor pentru amenajarea intrării principale în unitatea medicală. Suma necesară pentru reamenajare a fost majorată recent cu aproximativ 170.000 de lei, după ce prețurile materialelor de construcții au crescut.

Noua intrare de pe fațada principală a clădirii va avea un design modern, cu panouri din aluminiu compozit, geamuri termopan uși batante cu deschidere automată. De asemenea, pe trepți și pe rampa pentru persoanele cu dizabilități urmează să fie montat un sistem de degivrare, pentru a împiedica formarea gheții și depunerea zăpezii.

Citește și Modernizarea intrării principale la Spitalul Județean Alba. Investiție majorată după scumpirea materialelor de construcții

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat miercuri, 24 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru amenajarea intrării principale în instituție.

Valoarea totală este estimată la 417.869,53 lei, fără TVA.

Situația actuală

În proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Alba se explică necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiții.

Acesta este justificat de ”nevoia de asigurare a unui acces mai ușor al bolnavilor, a persoanelor cu dizabilități, a aparținătorilor și a personalului, precum și asigurarea gabaritelor căilor de evacuare impuse de normativele de securitate la incendiu în vigoare”.

Corpul de clădire la care se propun lucrările de intervenție – sediul Spitalului Județean de Urgență Alba – are o vechime de circa 50 de ani. Este o construcție cu regim de înălțime S+P+5E.

 

În prezent se execută lucrări de reabilitare termică și mansardare a clădirii.

Pentru îndeplinirea cerințelor impuse de normativele de securitate la incendiu se impune mărirea golurilor de acces existente în clădire, care în prezent au o înălțime de 2 m.

De asemenea, în prezent nu este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități în clădire.

Soluția propusă

Soluțiile adoptate în vederea rezolvării celor două deficiențe funcționale sunt de intervenție la copertina existentă astfel încât să se asigure posibilitatea organizării fluxurilor de acces și evacuare, atât pentru persoanele valide cât și pentru persoanele cu dizabilități, în condiții de siguranță.

În acest scop se impune demolarea copertinei existente și realizarea unei structuri noi, configurate astfel încât să se rezolve fluxurile de circulație.

Lucrările propuse ocupă o suprafață de 10,55m X 4,70m = 49,59 mp, la care se adaugă o rampă cu suprafața de 15 mp.

 

Construcția are o înălțime de 3,70 m măsurată de la cota ± 0,00 (cota pardoselii existente).

În locul ușii de acces în clădire se creează un gol de trecere cu dimensiunea de 2,20m x 2,10m și se mai creează un gol de trecere suplimentar, prin desființarea unei ferestre.

Se asigură astfel două goluri, fiecare cu dimensiunea de 2,20m x 2,10m, care comunică cu holul central al clădirii spitalului.

Pentru accesul din exterior, la extinderea propusă, vor fi montate două uși de acces la fața principală cu deschidere automată și o ușă în lateral, spre rampa pentru persoanele cu dizabilități.

Diferența de nivel de circa 45 cm dintre aleea exterioară și holul clădirii va fi preluată de rampa cu pantă de 6% amplasată în partea dreaptă a accesului și de trei trepte din beton armat care se întind pe întreaga lungime a corpului de acces.

De asemenea vor fi executate intalații interioare de iluminat și instalații interioare de iluminat de siguranță.

Două proceduri de achiziție anulate

Beneficiarul investiției, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, a încheiat un contract de servicii proiectare cu Urbis Concept S.R.L. Cluj-Napoca și a organizat, de două ori, procedura de achiziție publică a contractului de lucrări.

Cele două proceduri au fost în lunile iulie 2021 și august 2021, dar au fost anulate deoarece nu s-a depus nici o ofertă.

”De la elaborarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și până în prezent, prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult”, se arată în documentație, astfel încât a fost necesară și justificată actualizarea valorii investiției.

 

Conform devizului general actualizat elaborat de proiectant, valoarea totală actualizată a investiției este de 575.770,71 lei (inclusiv TVA), din care valoarea C+M este de 478.224,74 lei (inclusiv TVA).

Datele investiției

Denumirea obiectivului de investiţii: „Amenajare intrare principală la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia”

Proiectant: S.C. Urbis Concept S.R.L. Cluj Napoca

Beneficiarul obiectivului de investiții: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Amplasamentul obiectivului de investiții: Judeţul Alba, Municipiul Alba Iulia, Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23

 

Indicatori tehnico – economici: valoarea totală a investiţiei, actualizată, este de 575.770,71 lei cu TVA inclus, din care valoarea C+M este 478.224,74 lei.

Durata de execuţie a lucrărilor este 4 luni

Suprafața construită desfășurată reabilitată: 74,93 mp

Descrierea lucrărilor

Lucrările de intervenție privind „Amenajare intrare principală la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia”, constau în:

 • demolarea structurii copertinei existente, a învelitorii, plăcii și scărilor de acces;
 • demontarea tâmplăriei;
 • demontarea corpurilor de iluminat;
 • desfacerea trotuarelor existente pe zona afectată;
 • desfacerea glafurilor de la cele două ferestre;
 • desfacerea tencuielilor exterioare degradate;
 • lucrări de terasamente;
 • fundații izolate sub stâlpi;
 • fundații trepte și rampă de acces;
 • execuție rampă și placă acces din beton armat;
 • montare structură metalică;
 • închideri exterioare cu tablă dublu fălțuită;
 • închideri și placări interioare cu plăci HPL;
 • montat tâmplărie;
 • refacere șape;
 • placaj trepte, rampă și hol cu granit fiamat;
 • refacere tencuieli;
 • refacere glet și vopsitorii;
 • instalații electrice;
 • automatizare ușă acces;
 • montare perdea aer;
 • instalație de canalizare a stergătoarelor de picioare;
 • montare ștergătoare profesionale de picioare;
 • montare balustradă și mână curentă;
 • refacerea trotuare și alei afectate în timpul execuției

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputatul Radu Tuhuț: PSD nu este de acord cu așa-zisa „taxă pe soare”

Publicat

Partidul Social Democrat nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile.

Pe cale de consecință, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului  în care trebuie emise normele de aplicare!

O astfel de măsură, chiar dacă s-ar aplica din 2026, ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică.

PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru  acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România.

De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern.

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se schimbă taloanele de pensii de la 1 ianuarie. Procesul de tipărire începe după 15 decembrie. Alternativă: talonul electronic

Publicat

Taloanele de pensie vor fi modificate, pentru că autoritățile doresc să tipărească pe ele o serie de informații legate de ajutoarele pentru pensionari

„Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie, astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identifica”, a precizat Marius Budăi.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a spus că aproximativ cinci milioane de cupoane de pensii trebuie tipărite rapid, pentru ca pensionarii să își primească banii din ianuarie.

Procesul de tipărire va începe pe la jumătate lunii decembrie.

Alternativă: talonul electronic

Alternativa la talonul clasic de pensie, este talonul electronic. Pensionarii îl pot obține încă de la începutul acestui an, dar, cu toate acestea, doar puțin peste 11.000 de persoane l-au solicitat.

Procentul este infim: nici măcar 1% dintre cei care își primesc pensia pe card nu au cerut talonul electronic.

Acest talon electronic, ar trebui să fie primul pas spre digitalizarea sistemului național de pensii.

Ține loc vechiului talon de pensie și, în plus, conține un cod QR pe care pensionarul îl poate prezenta la medicul de familie, la spital sau în călătoriile cu trenul.

Ce prevede legea talonului mov

Cei care au optat să-și încaseze drepturile prin bancă pot primi talonul mov prin e-mail.

Trebuie să facă o cerere la Casa Naţională de Pensii Publice.

Aceasta transmite, în format electronic, pe e-mail sau în contul on-line deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la suma plătită.

Opțiunea este pentru cei care primesc pensia în cont curent sau în cont de card.

Documentul de informare se transmite în format electronic începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.

Talonul în format electronic produce efecte juridice identice cu talonul clasic, transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă prin serviciul de corespondenţă standard.

Talonul în format electronic este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice.

Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic.

Talonul în format electronic conţine toate elementele de identificare unică de pe talonul mov.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vodafone scumpește abonamentele din luna ianuarie 2023. Care vor fi noile tarife aplicate clienților

Publicat

Vodafone România, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații de pe piața locală, și-a notificat clienții că va modifica unilateral contractele, pentru a opera o serie de scumpiri începând cu luna ianuarie 2023, din cauza inflației ridicate care i-au crescut costurile.

„Stimate client, ca o consecință a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii”, se arată în notificare.

Potrivit acesteia, începând cu luna ianuarie, prețul lunar al abonamentului de servicii mobile va crește cu 1,2 euro (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.

Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 euro (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica celor care au optat pentru factura electronică.

În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanțelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 euro (TVA inclus). „Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării. Poți accesa oricând situația facturilor tale în secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 și solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea”, se mai arată în notificare.

„Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor”, se menționează în document.

Se modifică și tarifele

Tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel : 0,2 euro/ minut si 0,05 euro/ SMS către orice rețea națională; 5 euro/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5 GB); tarifele conțin TVA.

Tarifele sunt aplicabile pentru abonamentele cu beneficii limitate, în cazul C2 General depășirii limitei de beneficii incluse și, de asemenea, pentru politica de utilizare rezonabilă în roaming în cazul tarifării serviciilor de roaming reglementate in Spațiul Economic European.

Tarifele de roaming în țările din afara Spațiului Economic European (non SEE) se modifică în conformitate cu informațiile din tabelul de mai jos. Pentru traficul de internet pe mobil și apelurile de voce primite și efectuate tarifarea se face pe bază de pachet. Tariful se aplică de la prima inițiere a unei sesiuni de date, respectiv apel de voce până la epuizarea pachetului. După epuizarea unui pachet se activează automat unul nou.

sursa: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Obligația pentru restaurante de a detalia informațiile din meniuri, amânată. Precizări de la Protecția Consumatorului

Publicat

Aplicarea ordinului prin care restaurantele sunt obligate să detalieze informaţiile din meniuri a fost amânată.

După consultări cu reprezentanţii din HoReCa s-a decis ca noile prevederi să fie amânate până în 15 martie 2023, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023.

Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate”, se arată într-un comunicat al ANPC remis Agerpres.

Termenul inițial era 20 decembrie.

Motivul amânării

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate.

Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa.

Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate „într-un mod unitar, profesionist şi clar”, până la termenul stabilit.

Elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, mai susţin reprezentanţii ANPC, potrivit Agerpres.

Ordinul prevede inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Declarație nutrițională

Restaurantele trebuie să ofere informații precum:

 • Valoarea energetică
 • Cantitățile de grăsimi
 • Acizi grași saturați
 • Zaharuri
 • Sare

Aditivi

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax