Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Amenajarea sensului giratoriu din Partoș. Primăria Alba Iulia pregătește documentația de expropriere a terenului

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește documentația de expropriere pentru zona în care va fi amenajat sens giratoriu în cartierul Partoș. Acesta va asigura legătura cu autostrada A10. O parte din suprafața de teren vizată este inclusă în proiectul de construire a platformei pentru autobuzele electrice. 

Proiectul de hotărâre a Consiliului Local se referă la declanșarea procedurii de expropriere a unor terenuri aflate pe amplasamentul obiectivului de investiții ”Infrastructură pentru dezvoltare sistem de transport public local/zonal de călători”.

Acesta include realizarea platformei pentru gararea autobuzelor și microbuzelor electrice, amplasarea de stații de încărcare, amenajarea unor locuri de parcare și a sensului giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânători, Bulevardul Ferdinand I și DN șoseaua de centură.

Primăria pregătește finanțarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu și a Studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții.

Amenajarea sensului giratoriu din Partoș. Terenul

Lucrările prevăzute afectează un teren în suprafață de 18.367 mp, pe strada Gemenilor nr.13. Acesta aparține Fares SA, fiind amplasat în intravilanul municipiului Alba Iulia. Categoria de folosință este, pe loturi: ”arabil”, ”construcții industriale și edilitare-magazie” și ”L3P, subzona locuințelor individuale cu P, P+1, T1 subzona transporturi rutiere locuințe”.

O parte din teren va fi afectată de construirea sensului giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânători, Bulevardul Ferdinand I și DN șoseaua de centură Alba Iulia. Pentru suprafața ocupată de sensul giratoriu s-a realizat un raport de evaluare.

Nodul Alba Iulia Sud al autostrăzii A10 este foarte puţin folosit, pentru că de acolo este greu de ajuns la reƫeaua de drumuri din interiorul municipiului, potrivit primăriei.

”Din cauza configurației actuale a intersecƫiei, nu se poate vira la stânga de pe DN CALB pe B-dul Ferdinand I/str. Regimentul V Vânători.

Pentru a ajunge în municipiu, trebuie folosit fie punctul de întoarcere prevăzut la strada Liliacului, situat la cca 800 m de la intersecƫia studiată, fie trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărăşeşti, situată la cca 3,5 km de la intersecția studiată. În ambele puncte de acces, circulaţia se desfășoară cu dificultate.

Pentru întorcerea de la strada Liliacului, traficul de dus-întors se suprapune peste traficul de intrare în Alba Iulia pe DN1 E81 dinspre Sebeş, existând riscul congestionării acestui punct din cauza intersectării fluxurilor de circulație. Un efect secundar al acestei deficiențe este folosirea străzii Gemenilor pentru întoarcerea în municipiu, stradă care este de categoria IV şi nu are capacitatea de circulație necesară”, se arată în proiect.

Plaforma pentru autobuze electrice de la Partoș

În aceeași zonă, pe terenul de 18.367 mp, pe strada Gemenilor, se pregătește amenajarea paltformei pentru autobuzele electrice folosite la transportul în comun în municipiul Alba Iulia.

Locația va avea spațiu de garare a autobuzelor și microbuzelor electrice, stații de încărcare și locuri de parcare.

Pe terenul expropriat se vor executa următoarele lucrări:

  • platforma carosabilă pentru autobuze și microbuze electrice
  • stații de încărcare lentă și rapidă
  • construirea unei hale pentru menținerea vehiculelor electrice la temperaturi pozitive pe toată durata de încărcare a acumulatorilor
  • platforma carosabilă pentru autoturisme
  • construirea unui centru administrativ
  • împrejmuirea amplasamentului cu gard din panouri bordurare prinse pe stâlpi rectangulari din oţel, cu poarta de acces culisantă/ acționare manuală
  • montare stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).

Valoarea de expropriere a terenului

Valoarea de expropriere a terenului de 18.367 mp, pe strada Gemenilor, a fost calculată, potrivit raportului de evaluare, la:

  • 1.083.612 lei, pentru teren și construcțiile aflate pe acesta (magazie, gard, platforme betonate), din care
    • 606.070 lei, valoarea terenului

Amenajarea sensului giratoriu din Partoș. Cât va fi investiția

Investiția pentru construirea sensului giratoriu a fost estimată la suma de 6.121.691,13 lei cu TVA, din care construcții-montaj (C+M): 4.424.400,26 lei. Contractul va include o perioadă de proiectare de 5 luni și de lucrări de 6 luni.

În sensul giratoriu, partea carosabilă (pe calea inelară) va avea lățime de 11 metri (2 x 5,50 metri). Raza exterioară a construcției va fi de 22 de metri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax