Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cât va costa amenajarea sensului giratoriu lângă pasarela din Partoș, la Alba Iulia, pentru acces mai ușor la autostrada A10

Publicat

Noul sens giratoriu pe care Primăria Alba Iulia vrea să-l construiască lângă pasarela din Partoș este estimat la peste 6 milioane de lei. Prin această amenajare rutieră, primăria vrea să decongestioneze circulația și să organizeze mai bine traficul.

Sensul giratoriu va fi amplasat la ieșire din oraș spre cartierul Partoș, în zona de acces spre șoseaua de centură și apoi spre autostrada A10.

Proiectul se află la dezbatere în comisii și va fi adus în atenția consilierilor locali.

Se propune aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici.

Datele investiției

Obiectivul de investiții este “Amenajare sens giratoriu la intersecția străzilor Regiment V Vânători, Bulevardul Ferdinand I și DN CALB”.

Valoarea totală a obiectivului de investiții este:

  • 6.121.691,13 lei cu TVA
  • din care construcții-montaj (C+M): 4.424.400,26 lei

Durata de prestare a serviciilor de proiectare este 5 luni.

Lucrările ar urma să fie terminate în 6 luni.

Suprafața ocupată definitivă: 1.310 mp

  • Raza interioară / Lățimea părții carosabile pe calea inelară: 11 m (2 x 5,50 m)
  • Raza  exterioară: 22 m
  • Viteza de circulație reglementată: 30km/h
  • Finanțare: bugetul local și alte surse legal constituite conform legii.

De ce va fi construit sensul giratoriu

Primăria arată că este necesară modernizarea intersecției pentru

  • asigurarea accesului în municipiu, de pe autostrada A10 prin nodul Alba Iulia Sud și șoseaua de centură
  • descongestionarea celorlalte puncte de acces în municipiu (Nodul Nord și trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărăşeşti)
  • asigurarea legăturii cu proiectul de mobilitate/ distribuirea mai uşoară a circulației specifice proiectului de mobilitate în relație cu circulația pe pasajul peste calea ferată.

”Nodul Alba Iulia Sud al autostrăzii A10 este foarte puțin folosit, din cauza faptului că, din acest nod care descarcă în șoseaua de centură, este foarte dificil de a ajunge la rețeaua de transport din interiorul municipiului.

Din cauza configurației actuale a intersecției, nu se poate vira la stânga de pe șoseaua de centură pe B-dul Ferdinand I/str. Regimentul V Vânători.

Pentru a ajunge în municipiu, trebuie folosit fie punctul de întoarcere prevăzut la strada Liliacului, situat la cca 800 m de la intersecția studiată, fie trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărăşeşti, situată la cca 3,5 km de la intersecția studiată.

În ambele puncte de acces, circulația se desfășoară cu dificultate”.

Risc de congestionare a circulației

Pentru întoarcerea de la strada Liliacului, traficul de dus-întors se suprapune peste traficul de intrare în Alba Iulia pe DN1 E81 dinspre Sebeș.

Există riscul congestionării acestui punct din cauza intersectării fluxurilor de circulație. Un efect secundar al acestei deficiențe este folosirea străzii Gemenilor pentru întoarcerea în municipiu, stradă care este de cat. IV și nu are capacitatea de circulație necesară.

Vezi și Primăria Alba Iulia face un sens giratoriu, pe Calea Moților, în Micești. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Pentru accesul la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Mărăşeşti, fluxul de intrare în oraș este îngreunat din cauza timpilor de staționare la trecerea peste calea ferată și a fluxului de ieșire din Alba Iulia spre Ciugud, sau nodul nord al autostrăzii A10, care este prioritar în această intersecție, faţă de fluxul dinspre Nodul Sud.

Refuncționalizarea zonei

Este necesară refuncționalizarea suprafețelor domeniului public aferent, astfel încât să se asigure fluidizarea circulatiei în punctul de acces Sud în municipiu și circulația în condiții de siguranță.

Proiectul la faza SF a fost elaborate de Innovio Star SRL Craiova, în baza contractului încheiat în 11 august 2023.

Pe strada Regimentul V Vânători, modernizată prin proiectul de mobilitate, trecerea de la 1 bandă pe sens +1 bandă dedicată transportului în comun, la o singură bandă pe sens, pe pasajul peste calea ferată, nu este reglementată.

Fluxul transportului în comun, înainte, spre b-dul Ferdinand I, se intersectează cu fluxul vehiculelor care schimbă direcția de pe banda mediană spre șoseaua de centură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax