Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Argentin Todea, omul care a găsit avionul prăbușit în Apuseni, a fost condamnat în dosarul „Pensiilor ilegale” la închisoare cu suspendare

Publicat

Unul dintre salvatorii persoanelor rănite în timpul accidentului aviatic din Apuseni, Argentin Todea, are “la activ” o condamnare la 2 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul “Pensiilor ilegale”. Acuzaţiile sunt de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, după ce omul şi-a făcut rost de o carte de muncă falsă, ca să obţină pensie.

În sentinţa definitivă din septembrie anul trecut de la ÎCCJ, pentru 105 inculpaţi din cele 167 de persoane trimise în judecată Dosarul pensiilor ilegale, au fost pronunţate pedepse la închisoare cu suspendare, mai puţin pentru unul dintre liderii reţelei, Constantin Toma, care a primit 7 ani şi 6 luni cu executare.

Argentin Todea (43 de ani) i-ar fi dat unuia dintre falsificatorii de cărţi de muncă 10 metri cubi de scândură în schimbul actului, însă Casa de Pensii nu i l-a acceptat. Fapta a avut loc în 2009 și a fost descoperită de procurori în 2010. Bărbatul ar fi ars cartea de muncă falsă, în momentul în care a auzit că s-a deschis ancheta.

Potrivit magistraţilor, un bărbat care nu ar fi avut vreo calitate la firma Biobrad SRL a solicitat în numele acesteia, Direcţiei de Muncă Bihor, eliberarea a 22 de tipizate de cărţi de muncă şi a ataşat declaraţii false în numele unor persoane care ar fi cerut să fie angajate la această societate.

“Din această paletă de carnete de muncă în dosarele de pensii investigate în cauză şi între carnetele de muncă depuse la CJPP Alba, au fost identificate”, următoarele: carnet de muncă seria MMSSF nr. 3629932 – Dobra Gheorghe; carnet de muncă seria M.M.S.S.F. nr. 3629933 – Paşca Ana; carnet de muncă seria MMSSF nr. 3629940 – Todea Argentin; carnet de muncă seria M.M.S.S.F. nr. 3629944 – Lazea Dorel; carnet de muncă seria M.M.S.S.F. nr. 3629947 – Briciu Dan”, menţionează magistraţii.

Potrivit acestora, în cartea de muncă falsă Argentin Todea figura că ar fi lucrat la C.N.U. Bucureşti, Sucursala Măgurele, în perioada 1989-2002, ca muncitor subteran în grupa I de muncă. În timpul audierilor, Todea ar fi relatat că a obţinut cartea de muncă de la Sabin Coasian din Ştei, în ianuarie 2010. “Din momentul în care am discutat cu acesta despre obţinerea unei cărţi de muncă până când inculpatul mi-a adus-o a durat vreo trei luni de zile. Nu a fost nevoie să mi-l prezinte cineva pe inc. Coasian Sabin deoarece aproape toată lume din zonă îl cunoaşte pe inculpat şi lumea vorbea că inculpatul rezolvă obţinerea de cărţi de muncă şi de pensii.

În vederea obţinerii cărţii de muncă i-am predat inculpatului copie de pe cartea mea de identitate. Scândura am predat-o inculpatului doar după ce acesta mi-a adus cartea de muncă.

Ulterior eu am depus acea carte de muncă falsificată la Casa de Pensii Publice Alba pentru a fi luată în evidenţă. La ceva timp după aceea am primit cartea de muncă înapoi, aceasta fiindu-mi trimisă prin poştă.

După ce am auzit că Sabin a fost arestat, am distrus cartea de muncă primită de la acesta, dându-i foc…….”.

Todea a recunoscut şi a regretat faptele comise şi a primit închisoare cu suspendare.

Acesta a mai fost inculpat într-un alt dosar, la Judecătoria Cîmpeni, în 2011, pentru lovire. Instanţa a decis încetarea procesului şi a dispus ca acesta să-i plătească victimei 500 de lei daune materiale.

Reamintim că Argentin Todea este unul dintre cei trei localnici din comuna Horea care au ajuns primii la victimele accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie şi a fost recompensat inclusiv cu Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată persoanelor din afara clerului, de către ÎPS Irineu.

Citeşte şi Crucea Arhiepiscopală, acordată celor 11 localnici din Horea, care au ajutat victimele accidentului aviatic din Apuseni

Citeşte şi Sentință la Curtea de Apel Alba Iulia în “Dosarul pensiilor ilegale” pentru 105 inculpați. Liderii grupării au primit pedepse majorate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. eu

    marți, 28.01.2014 at 15:08

    asa si….

    • vio

      marți, 28.01.2014 at 18:29

      Acest articol,oricat adevar ar contine,arata micimea umana.Chiar daca s-a intamplat asa,si-a primit pedeapsa.De ce trebuie mereu aruncat cu noroi in obrazul oamenilor?Multa ipocrizie si multa prostie se ascunde in spatele unor astfel de „articolase”.As vrea sa stiu daca tu,ala sau aia (sic!) care ai mazgalit,n-ai nici o pata.Vax!

      • Mircea

        sâmbătă, 01.02.2014 at 03:24

        Si de ce totusi nu scrieti totul perfect de cei ce ne fura si ne vind antreaga tara?Ce chiar asa jalnic a facut?Se zice bne si clar::: Unde fura toti,pai,…nu fura nimeni,… din partea mea cel(cea) care a lasat acest articol e un(o) „Rasist(a)!!!” nimic mai mult,scoate-ti truncul de copac din ochiul tau inainte de a vedea aschia din ochiul celuilalt,,,, Rusine ptr. aceasta publicatie(e de copii sub 8 ani)

  2. Ana

    marți, 28.01.2014 at 15:12

    Nu cred ca era cazul sa puneti in lumina faptele negative ale acestui om. Asa-i romanul ! Cum ajunge un om pe o functie, are succes in viata, sau face o fapta buna si e laudat, cum apar retractorii, hulitorii, birfitorii. Curat romaneste!

  3. sorin

    marți, 28.01.2014 at 15:30

    chiar asa…..si care e problema?vi se pare ca merge in tara asta ceva asa cum ar trebui!!!

  4. vali

    marți, 28.01.2014 at 15:49

    Sunteti niste ***** cu ziarul vostru cu tot!

  5. satul de Romania

    marți, 28.01.2014 at 16:59

    Hooo, ca nu l-au facut ei infractor ! V-au informat si gata. Ce va inflamati asa ? L-au si laudat cand a fost cazul. Ganditi inainte sa comentati aiurea !

  6. bono

    marți, 28.01.2014 at 18:02

    Ce are coada vacii cu stampila primariei? A incalcat legea si a fost condamnat penal … deci a platit in fata justitiei. Dar asta nu a contat absolut deloc cand i-a salvat pe oamenii aceia. Iar pentru aceasta fapta lumea i-a multumit!

  7. Dan

    marți, 28.01.2014 at 20:38

    Tipic presei romanesti de tot rahatul, dupa ce un om ajunge le tv din necunoscut, cineva trebuie sa ii faca cunoscute si lucrurile mai putin bune facute de-a lungul vietii…
    BREAKING NEWS: eu spre exemplu la 2 luni de la nastere nu ma puteam sterge la c*r…

  8. georgi

    miercuri, 29.01.2014 at 08:46

    Acest articol nu trebuia publicat. Pacat ca cotrobaiiti in viata si trecutul oamenilor..Am fost o cititoare fidela a acestui site, dar pe mine m-ati pierdut si ii voi convinge si pe altii sa faca la fel in semn de protest.

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 29.01.2014 at 12:35

      @georgi, n-ai inteles nimic. daca ar fi sa ne luam dupa tine totul ar trebui vopsit in roz, iar eroii conjuncturali ar trebui sa fie niste ingeri picati din cer. Tocmai aici gresesti, pentru ca si eroii sunt oameni ca si noi, cu greselile si pacatele lor in trecut. Am tinut acest articol ”la sertar” două zile gandindu-ne daca este corect sa-l publicăm sau nu. Pana la urma am decis ca oamenii trebuie sa afle ca si eroii sunt asemeni lor, nu sunt ingeri. Au si ei greselile lor in viata. Ideea este ca oricine poate fi erou. Ma intreb daca ai fi stiut mai multe despre trecutul acestui om, fara sa fi citit undeva, ai mai fi reacționat asa la un astfel de articol.

  9. Bobo come

    miercuri, 29.01.2014 at 11:05

    Trei dintre oamenii din comuna Horea – localitate aflată în județul Alba, care au acordat ajutor victimelor tragicului accident aviatic din 20 ianuarie, vor fi numiți cetățeni de onoare ai județului Cluj. Este vorba despre cei care au ajuns primii la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif, care sunt propuși pentru acest titlu, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează să fie analizat şi supus la vot în Consiliul Județean Cluj. În Alba autoritățile județene nu au manifestat nicio intenție în acest sens.

  10. csoso

    miercuri, 29.01.2014 at 12:52

    Sunt total de acord că acest articol nu trebuia să apară, cel putin nu cum a apărut la voi. Poate că sunt şi ei oameni cu bune şi cu rele, dar nu puteţi spune că e şi el om dacă a făcut o faptă pentru care a fost condamnat penal. Eu prefer să cred că să trăieşti în respectul legii e regula. Faptul că e atât de mediatizat statutul lui de erou e tot din cauza voastră. Acum aţi hotărât că merita arătată si altă faţetă a personalităţii acestui om. E mai presus de orice nevoia de a informa ? Era aşa de bună ştirea asta de voi nu v-aţi putut abţine, vorba fetei din reclama cu Oreo. Asta spune multe despre cel ce a scris articolul şi nu despre presă în general, deoarece au avut şi alţii informaţia şi nu au publicat-o. M-am simţit penibil citind articolul şi se pare că nu sunt singura.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax