Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sentință la Curtea de Apel Alba Iulia în „Dosarul pensiilor ilegale” pentru 105 inculpați. Liderii grupării au primit pedepse majorate

Publicat

Peste 100 de inculpați din Dosarul pensiilor ilegale și-au primit, vineri, pedepsele la Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul este unul disjuns din cauza inițială, iar acuzațiile aduse membrilor grupării infracționale sunt falsificarea de acte de studii și dosare de pensii.

Sentința a fost pronunțată vineri la Curtea de Apel Alba Iulia, unde 105 inculpați au recunoscut acuzațiile care li se aduc și au beneficiat de pedepse cu suspendare. Alte patru persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, iar şapte vor trebui să plătească amenzi administrative. Liderii grupării au primit pedepse majorate.

Constantin Toma, unul dintre liderii grupării infracționale a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune în formă continuată. Vasile Toma a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în timp ce alți doi inculpați, Vasile Dacian Pop și Alexandrina Pop au primit doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la înșelăciune. Constantin și Vasile Toma se află în arest preventiv, în timp ce ceilalți doi au interdicția de a părăsi țara.

Pedeapsă majorată a primit și inculpatul Olimpus Petru Dumitrescu, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat.

Ovidiu Costea, Petre Trif, Floarea Floare, au primit la Curtea de Apel, doi ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Florica Costea a fost condamnată la doi ani şi 10 luni, tot cu suspendare.

Alţi 42 de inculpaţi au fost condamnaţi la câte două luni de închisoare cu suspendare, în timp ce 31 de inculpaţi au primit doi ani cu suspendare, iar 23 au fost condamnaţi la un an de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. Pentru aceştia au fost modificate condiţiile suspendării pedepselor, din suspendare condiţionată în suspendare cu supraveghere, care este mai restrictivă. Pentru şapte inculpaţi s-a dispus doar sancţiunea amenzii administrative în cuantum de 1.000 lei.

Beneficiarii de pensii ilegale şi diplome de studii false au fost judecaţi pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la înşelăciune în formă continuată. Majoritatea inculpaţilor sunt din zona Munţilor Apuseni. Beneficiarii au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă sau diplomă de studii falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate.

Cărţile de muncă au fost „validate“ la Casa de Pensii de inculpata Viorica Călin. Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. Aproximativ jumătate din sumă a fost recuperată de la inculpaţii care au recunoscut infracţiunile. Diplomele de studii au fost utilizate pentru a obţine locuri de muncă şi chiar pentru studii universitare.

În total, din cei 167 de inculpați trimiși în judecată în acest dosar, 130 au recunoscut faptele de care sunt acuzați, iar alți 37 sunt judecați în continuare. Între aceștia se află și funcționara CJP Alba, Viorica Călin care ar fi fost intermediarul în obținerea de dosare de pensionare ilegale. Ceilalți care nu au recunoscut faptele sunt Sabin Coasian, cel de al doilea lider al grupării, Dan Vasile Olenici și Ionel Toma.

Comunicat Curtea de Apel Aba Iulia:

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis astăzi 15.03.2013 apelul declarat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba împotriva sentinţei penale nr.292/25.09.2012 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul disjuns din dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul pensionărilor ilegale”, în care au fost judecați 113 inculpați care au recunoscut săvârșirea faptelor reținute în rechizitoriu.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia din 15.03.2013 în rezumat:

În urma admiterii apelului DIICOT Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în principal următoarele:

Majorarea pedepselor aplicate inculpaților T.C. și T.V. prin aplicarea unor sporuri de pedeapsă de 1 an și 6 luni, respectiv 1 an.

Inculpatul T.C. a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani și 6 luni închisoare cu executare după ce la instanța de fond a primit pedeapsa de 6 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional nestructurat, înșelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals privind identitatea, conducerea unui autoturism pe drumuri publice având permisul de conducere anulat.

Inculpatul T.V. a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare cu executare după ce la instanța de fond a primit pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional nestructurat, înșelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut măsura arestării preventive a inculpaților T.C. și T.V.

Majorarea pedepselor aplicate inculpaților D.O.P. (3 ani), C.O. , T.P., F.F. (2 ani și 6 luni) și C.F. (2 ani și 10 luni) condamnați la pedepse cu închisoarea cu suspendarea condiționată sub supraveghere a executării pedepsei după ce la instanța de fond au fost condamnați la pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepselor, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, instigare sau complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals.

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut măsura obligării de a nu părăsi țara luată în privința inculpaților P.A.M. și P.V.D. (condamnați la instanța de fond la pedeapsa de 2 ani închisoare cu executare) și cu privire la inculpatul D.O.P. iar cu privire la inculpatul O.M. a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat de către Tribunalul Alba sub supraveghere.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelurile inculpaților și a menținut celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare cu părțile prezente și de la comunicare cu părțile lipsă, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Alte date privind evoluția dosarului

În acest dosar cunoscut opiniei publice ca Dosarul pensionărilor ilegale au fost trimiși în judecată la Tribunalul Alba prin Rechizitoriul DIICOT- Serviciul Teritorial Alba Iulia 165 de inculpați.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au făcut parte, au sprijinit sau au beneficiat ilegal de pe urma activității unei grupări infracţionale nestructurată care a acţionat în principal pe raza judeţului Alba, dar şi pe raza judeţelor Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, şi a municipiului Bucureşti, în scopul săvârşirii unor infracţiunii de înşelăciune, pentru a obţine venituri ilicite, pentru ei şi pentru alte persoane, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea  unor documente de studii false. Printre inculpaţi se află şi un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba.

Prin sentința din 25.09.2012 cu privire la cei 112 inculpați care au recunoscut săvârșirea faptelor reținute în rechizitoriu și au solicitat judecarea în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală, Tribunalul Alba a dispus condamnarea a 4 dintre inculpați la pedepse cu închisoarea cu executare cuprinse între 2 și 6 ani în timp ce pentru alți 101 inculpați a stabilit pedepse cu închisoarea cu suspendarea condiționată a pedepselor cuprinse între 2 luni și 2 ani. Cu privire la 7 inculpați Tribunalul Alba a dispus sancțiunea amenzii administrative în cuantum de 1.000 de lei.

Pentru mai multe detalii privind acuzaţiile aduse inculpaţilor se poate vedea comunicatul de presă din 21.09.2011 publicat pe site-ul D.I.I.C.O.T. https://www.diicot.ro/.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Dosarul pensiilor ilegale: 115.000 de lei, cea mai mare sumă pe care statul o mai are de recuperat, de la un bărbat din Apuseni | Alba24

  2. Pingback: CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax