Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aur sau fân la Roşia Montană? Cum vor vota parlamentarii de Alba proiectul de lege propus de Guvern

Publicat

Unul dintre cele mai importante subiecte discutate de formaţiunile politice şi autorităţile centrale şi locale în această perioadă reprezintă soarta proiectului minier de la Roşia Montană şi implicit a locuitorilor din zona vizată în judeţul Alba. După adoptarea proiectului de lege privind exploatarea aurului în Munţii Apuseni, a urmat o avalanşă de opinii pro sau contra începerii acestui proiect minier. Decizia ajunge acum la mâna parlamentarilor, care vor trebui să-şi exprime votul privind sprijinul sau, dimpotrivă, dezacordul referitor la investiţia canadiană la Roşia Montană. Mai importantă pentru locuitorii din Alba este opinia parlamentarilor din judeţ, care au fost aleşi cu voturile lor şi trimişi să le reprezinte interesele în forul legislativ, astfel că vă prezentăm în continuare declaraţiile lor în acest sens.

Deputatul PSD Ioan Dîrzu: Susţin în Parlament voinţa locuitorilor din Munţii Apuseni, care şi-au spus părerea la referendumul de la Roşia Montană

„Fiind parlamentar pe Colegiul 5 Teiuş-Apuseni, mă interesează crearea locurilor de muncă în zonă, păstrarea condiţiilor de mediu impuse de Comunitatea Europeană, care sunt mai riguroase decât cele din România, mă interesează promovarea turismului în zonă. Luând în considerare rezultatele referendumului organizat de CJ Alba la Roşia Montană, pe vremea în care eram consilier judeţean, potrivit cărora aproximativ 80% din locuitorii prezenţi la vot şi-au exprimat sprijinul pentru proiectul minier, trebuie să respect voinţa locuitorilor din Munţii Apuseni. Acesta va fi şi punctul meu de vedere în Parlamentul României, voi susţine orice este în favoarea acestora. Precizez că majoritatea celor care vin în audienţe la cabinetele mele parlamentare din Apuseni solicită locuri de muncă, atât la Roşia Montană, cât şi la Cupru Min Abrud. În plus, ca parlamentar ce provine din mediul privat, susţin investiţiile private. Orice modificare legată de redevenţa statului român în acest proiect poate fi discutată, eu susţin punctul de vedere al statului român.”

Deputatul PNL Dan Coriolan Simedru: Votul meu va fi raţional şi voi ţine cont şi de poziţia locuitorilor din colegiul meu

„Nu ştiu încă dacă voi vota pro sau contra, pentru că am nevoie de mai multe informaţii. Dacă este să votez cu inima, aş vota <nu>, pentru că nu sunt de acord cu niciun fel de poluare, însă dacă este să votez cu mintea, trebuie să cunosc toate consecinţele legate de acest proiect şi un eventual refuz al Parlamentului. Votul meu va fi raţional, după ce voi avea toate informaţiile.

Mă gândesc la o soluţie pentru a consulta populaţia, în colegiul meu (Cugir-Zlatna – n.r.), în aşa fel încât, când voi lua decizia privind votul, să ţin cont şi de poziţia locuitorilor. Voi apela la părerea oamenilor, fie prin sondaj de opinie, fie prin focus grupuri locale. De asemenea, vreau să ştiu cât vor fi costurile pe care trebuie să le suporte statul, în condiţiile în care nu se avizează exploatarea. Din informaţiile de până acum, RMGC ar avea licenţă de exploatare, trebuie confirmate. Trebuie să existe un motiv foarte serios pentru a nu autoriza exploatarea”.

Deputatul PNL Călin Potor: Înclin să votez „pentru” proiectul minier, luând în considerare posibilitatea de dezvoltare economică în zonă

„Ca om de Alba, luând în calcul posibilitatea de dezvoltare economică prin investiţia de la Roşia Montană şi poziţia primarilor din Munţii Apuseni, care susţin iniţiativa, înclin să votez pentru proiectul minier. Însă având în vedere că încă nu am primit materialul de la Guvern şi nu ştim exact ce este în proiectul de lege, dar şi faptul că sunt chestiuni care mai trebuie clarificate, mai ales din punct de vedere al parametrilor tehnici, trebuie fundamentată o părere pornind de la date exacte. Voi lua legătura în perioada următoare cu RMGC, iar, coroborat cu punctul de vedere de la Guvern şi în special cu cel al oamenilor din colegiul meu parlamentar, îm voi forma o opinie. Am văzut şi sondajele publicate, undeva la 2/3 dintre cetăţeni s-ar declara pentru proiectul minier şi 1/3 împotrivă. Pentru a solicita părerea oamenilor care m-au votat din colegiul meu, intenţionez să lansez o acţiune de comunicare fie prin telefon, SMS, mail, reţele de socializare.”

Senatorul PDL Alexandru Pereş: Voi vota „pentru” investiţia de la Roşia Montană

„Voi vota pentru începerea exploatării miniere de la Roşia Montană. Nu mai este nevoie să demonstrăm cât de importantă a devenit pentru o ţară ruinată aproape de criza prelungită, o investiţie care să aducă Gratis statului român circa 100 tone aur. Datorită ultimelor modificări negociate din contractul de concesiune,  Roşia Montană Gold Corporation va transfera cu titlu gratuit statului o cotă parte de 5,68% şi astfel România va deţine 25% din afacere. Totodată, redevenţa plătită de investitor va creşte de la 4% la 6%, adică va fi cea mai mare pe plan mondial. Astfel, din cele 300 tone aur şi 1600 tone argint preconizate să fie extrase, ţara noastră se va alege cu circa 75 tone aur partea sa, plus circa 24 – 25 tone redevenţa cuvenită. Cantitatea de aur va dubla practic în următorii cinci ani rezerva existentă la Banca Naţională. O bogăţie picată din cer, adică din pământul sfânt al ţării, care nu trebuie neglijată. Cred, totuşi, că dincolo de beneficiile financiare considerabile ale unui asemenea proiect, mai importantă este crearea a circa 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie a şantierului şi 900 locuri de muncă în faza de execuţie. Aceasta în una din zonele cele mai sărace ale României (…).

Închei transmiţând Guvernului speranţa primarilor din zona Munţilor Apuseni, ca 20% din câştigul statului român din afacere, inclusiv din taxele şi impozitele locale, să fie investit în dezvoltarea durabilă – economică şi socială – a zonei, astfel ca după încheierea exploatării, locuitorii acesteia să beneficieze de virtuţile civilizaţiei şi de prosperitatea aduse de creşterea economică naţională.”

Deputatul independent Clement Negruţ: Voi vota pentru dezvoltarea judeţului

„Sunt unul dintre susținătorii proiectului Roșia Montană, nu pentru ceea ce înseamnă proiectul RMGC, ci pentru ceea ce înseamnă acest proiect, această investiție în județul nostru. Eu m-am săturat de oamenii care vorbesc despre Roșia Montană și nu au habar. Voi vota pentru această investiție, voi vota pentru dezvoltarea județului. Ca deputat de Alba, nu pot fi împotriva proiectului. Nu sunt de acord cu poziţia premierului, voi vota <DA> pentru proiectul minier.”

Deputatul PP-DD Cornel Comşa: Mă voi opune actualelor condiţii impuse în contract, în comisia parlamentară pentru proiectul Roşia Montană

„În ceea ce priveşte recenta decizie de accelerare a proiectului Roşia Montană şi exploatarea zăcămintelor în termeni total nefavorabili statului român, PP-DD se opune termenilor contractuali actuali, aşa cum au fost ei prezentaţi public. Deci, în condiţiile prezentate în prezent, votul meu ar fi <nu>.

Considerăm că redevenţa crescută de la 4% la 6% şi promisele investiţii suplimentare în protejarea mediului sunt paleative. Ieri, în şedinţa inaugurală a sesiunii parlamentare de toamnă, preşedintele Camerei a propus crearea unei comisii parlamentare dedicate proiectului Roşia Montană. Reprezentantul PP-DD în aceasta comisie voi fi eu şi vă asigur că mă voi opune actualelor condiţii impuse RMGC, chiar si cele <re-negociate>, întrucât pun interesul statului român deasupra celor partinice şi personale.”

N.R. Până la ora redactării acestui articol, senatorul PNL Teodor Atanasiu nu a răspuns solicitării noastre privind acest subiect. În momentul în care vom primi declaraţia parlamentarului de Alba, vom actualiza textul publicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. 1907

    marți, 03.09.2013 at 14:18

    ………………….SI VOTUL NOSTRU AL ELECTORILOR ,LA URMATOARELOR ALEGERI, VA FI CONFORM ALEGERILOR D-VOASTRA MULT STIMABILI CARMUITORI AI JUDETULUI……….VA RUGAM SA PROPUNETI REFERENDUM NATIONAL……………………DOAR SUNTETI ADEPTII UNITATII NATIONALE?>

    • Cetateanul

      miercuri, 04.09.2013 at 11:12

      ce referendum ba nene vrei?nu a fost unul si oamenii si-au spus parerea ce vor,adica 78% au spus ca vor minerit acolo,nu ite este clar?

      • 1907

        vineri, 06.09.2013 at 11:02

        ……..REFERENDUM LA NIVEL NATIONAL………PENTRU CA APUSENII NU-I DOAR AL MOTILOR………………SI SE STIE PREA BINE CA RMGC A ,,SPONSORIZAT,, REFERENDUMUL LOCAL …………FI AMABIL SI SPUNE-MI CE STUDII AI?

  2. Un mot cu simt civic

    miercuri, 04.09.2013 at 11:06

    Domnilor,
    Ca alesi ai cetatenilor jud.Alba ,cred ca aveti datoaria macar morala de a da o sansa acestor locuitori ,la o viata mai buna si la un trai mai bun.Asa ca aveti grija cum votati.Noroc bun!

  3. vio

    miercuri, 04.09.2013 at 16:10

    Domnule senator Alexandru Peres la ce vor folosi cei 20% propusi pentru desvoltare regoonala? In turism nu cred pentru ca nomeni nu va veni cu familia sa petreaca o vacanta in a respira vapori de cianuri si nici nu vor pescui in lacul format in urma acumularilor ! Im agrocultura nici atit pentru ca nu permite zona , in cresterea animalelor nu cred ca vor avea succes caci nimeni nu va cumpara produse ce provin dintro zona poluata cu pericolul de a se inbolnavi.Asa ca domnule senator inainte de a vorbi de profit oferitile citeva variante de investitie acestor oameni care dupa citiva ani vor ramane iar fara locuri de munca!

  4. Sorana

    miercuri, 04.09.2013 at 22:41

    ma bucur ca voua v-au raspuns domnii deputati si senatori. Si eu in calitate de cetatean le-am scris si nici unul nu a binevoit sa raspunda. Ma bucur ca domnul potor vrea sa discute. Am fost la el la birou pentru a-l intreba de pozitia lui… si ghici ce… era inchis!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax