Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aur sau fân la Roşia Montană? Cum vor vota parlamentarii de Alba proiectul de lege propus de Guvern


Publicat

Unul dintre cele mai importante subiecte discutate de formaţiunile politice şi autorităţile centrale şi locale în această perioadă reprezintă soarta proiectului minier de la Roşia Montană şi implicit a locuitorilor din zona vizată în judeţul Alba. După adoptarea proiectului de lege privind exploatarea aurului în Munţii Apuseni, a urmat o avalanşă de opinii pro sau contra începerii acestui proiect minier. Decizia ajunge acum la mâna parlamentarilor, care vor trebui să-şi exprime votul privind sprijinul sau, dimpotrivă, dezacordul referitor la investiţia canadiană la Roşia Montană. Mai importantă pentru locuitorii din Alba este opinia parlamentarilor din judeţ, care au fost aleşi cu voturile lor şi trimişi să le reprezinte interesele în forul legislativ, astfel că vă prezentăm în continuare declaraţiile lor în acest sens.

Deputatul PSD Ioan Dîrzu: Susţin în Parlament voinţa locuitorilor din Munţii Apuseni, care şi-au spus părerea la referendumul de la Roşia Montană

„Fiind parlamentar pe Colegiul 5 Teiuş-Apuseni, mă interesează crearea locurilor de muncă în zonă, păstrarea condiţiilor de mediu impuse de Comunitatea Europeană, care sunt mai riguroase decât cele din România, mă interesează promovarea turismului în zonă. Luând în considerare rezultatele referendumului organizat de CJ Alba la Roşia Montană, pe vremea în care eram consilier judeţean, potrivit cărora aproximativ 80% din locuitorii prezenţi la vot şi-au exprimat sprijinul pentru proiectul minier, trebuie să respect voinţa locuitorilor din Munţii Apuseni. Acesta va fi şi punctul meu de vedere în Parlamentul României, voi susţine orice este în favoarea acestora. Precizez că majoritatea celor care vin în audienţe la cabinetele mele parlamentare din Apuseni solicită locuri de muncă, atât la Roşia Montană, cât şi la Cupru Min Abrud. În plus, ca parlamentar ce provine din mediul privat, susţin investiţiile private. Orice modificare legată de redevenţa statului român în acest proiect poate fi discutată, eu susţin punctul de vedere al statului român.”

Deputatul PNL Dan Coriolan Simedru: Votul meu va fi raţional şi voi ţine cont şi de poziţia locuitorilor din colegiul meu

„Nu ştiu încă dacă voi vota pro sau contra, pentru că am nevoie de mai multe informaţii. Dacă este să votez cu inima, aş vota <nu>, pentru că nu sunt de acord cu niciun fel de poluare, însă dacă este să votez cu mintea, trebuie să cunosc toate consecinţele legate de acest proiect şi un eventual refuz al Parlamentului. Votul meu va fi raţional, după ce voi avea toate informaţiile.

Mă gândesc la o soluţie pentru a consulta populaţia, în colegiul meu (Cugir-Zlatna – n.r.), în aşa fel încât, când voi lua decizia privind votul, să ţin cont şi de poziţia locuitorilor. Voi apela la părerea oamenilor, fie prin sondaj de opinie, fie prin focus grupuri locale. De asemenea, vreau să ştiu cât vor fi costurile pe care trebuie să le suporte statul, în condiţiile în care nu se avizează exploatarea. Din informaţiile de până acum, RMGC ar avea licenţă de exploatare, trebuie confirmate. Trebuie să existe un motiv foarte serios pentru a nu autoriza exploatarea”.

Deputatul PNL Călin Potor: Înclin să votez „pentru” proiectul minier, luând în considerare posibilitatea de dezvoltare economică în zonă

„Ca om de Alba, luând în calcul posibilitatea de dezvoltare economică prin investiţia de la Roşia Montană şi poziţia primarilor din Munţii Apuseni, care susţin iniţiativa, înclin să votez pentru proiectul minier. Însă având în vedere că încă nu am primit materialul de la Guvern şi nu ştim exact ce este în proiectul de lege, dar şi faptul că sunt chestiuni care mai trebuie clarificate, mai ales din punct de vedere al parametrilor tehnici, trebuie fundamentată o părere pornind de la date exacte. Voi lua legătura în perioada următoare cu RMGC, iar, coroborat cu punctul de vedere de la Guvern şi în special cu cel al oamenilor din colegiul meu parlamentar, îm voi forma o opinie. Am văzut şi sondajele publicate, undeva la 2/3 dintre cetăţeni s-ar declara pentru proiectul minier şi 1/3 împotrivă. Pentru a solicita părerea oamenilor care m-au votat din colegiul meu, intenţionez să lansez o acţiune de comunicare fie prin telefon, SMS, mail, reţele de socializare.”

Senatorul PDL Alexandru Pereş: Voi vota „pentru” investiţia de la Roşia Montană

„Voi vota pentru începerea exploatării miniere de la Roşia Montană. Nu mai este nevoie să demonstrăm cât de importantă a devenit pentru o ţară ruinată aproape de criza prelungită, o investiţie care să aducă Gratis statului român circa 100 tone aur. Datorită ultimelor modificări negociate din contractul de concesiune,  Roşia Montană Gold Corporation va transfera cu titlu gratuit statului o cotă parte de 5,68% şi astfel România va deţine 25% din afacere. Totodată, redevenţa plătită de investitor va creşte de la 4% la 6%, adică va fi cea mai mare pe plan mondial. Astfel, din cele 300 tone aur şi 1600 tone argint preconizate să fie extrase, ţara noastră se va alege cu circa 75 tone aur partea sa, plus circa 24 – 25 tone redevenţa cuvenită. Cantitatea de aur va dubla practic în următorii cinci ani rezerva existentă la Banca Naţională. O bogăţie picată din cer, adică din pământul sfânt al ţării, care nu trebuie neglijată. Cred, totuşi, că dincolo de beneficiile financiare considerabile ale unui asemenea proiect, mai importantă este crearea a circa 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie a şantierului şi 900 locuri de muncă în faza de execuţie. Aceasta în una din zonele cele mai sărace ale României (…).

Închei transmiţând Guvernului speranţa primarilor din zona Munţilor Apuseni, ca 20% din câştigul statului român din afacere, inclusiv din taxele şi impozitele locale, să fie investit în dezvoltarea durabilă – economică şi socială – a zonei, astfel ca după încheierea exploatării, locuitorii acesteia să beneficieze de virtuţile civilizaţiei şi de prosperitatea aduse de creşterea economică naţională.”

Deputatul independent Clement Negruţ: Voi vota pentru dezvoltarea judeţului

„Sunt unul dintre susținătorii proiectului Roșia Montană, nu pentru ceea ce înseamnă proiectul RMGC, ci pentru ceea ce înseamnă acest proiect, această investiție în județul nostru. Eu m-am săturat de oamenii care vorbesc despre Roșia Montană și nu au habar. Voi vota pentru această investiție, voi vota pentru dezvoltarea județului. Ca deputat de Alba, nu pot fi împotriva proiectului. Nu sunt de acord cu poziţia premierului, voi vota <DA> pentru proiectul minier.”

Deputatul PP-DD Cornel Comşa: Mă voi opune actualelor condiţii impuse în contract, în comisia parlamentară pentru proiectul Roşia Montană

„În ceea ce priveşte recenta decizie de accelerare a proiectului Roşia Montană şi exploatarea zăcămintelor în termeni total nefavorabili statului român, PP-DD se opune termenilor contractuali actuali, aşa cum au fost ei prezentaţi public. Deci, în condiţiile prezentate în prezent, votul meu ar fi <nu>.

Considerăm că redevenţa crescută de la 4% la 6% şi promisele investiţii suplimentare în protejarea mediului sunt paleative. Ieri, în şedinţa inaugurală a sesiunii parlamentare de toamnă, preşedintele Camerei a propus crearea unei comisii parlamentare dedicate proiectului Roşia Montană. Reprezentantul PP-DD în aceasta comisie voi fi eu şi vă asigur că mă voi opune actualelor condiţii impuse RMGC, chiar si cele <re-negociate>, întrucât pun interesul statului român deasupra celor partinice şi personale.”

N.R. Până la ora redactării acestui articol, senatorul PNL Teodor Atanasiu nu a răspuns solicitării noastre privind acest subiect. În momentul în care vom primi declaraţia parlamentarului de Alba, vom actualiza textul publicat.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comentarii

 1. 1907

  marți, 03.09.2013 at 14:18

  ………………….SI VOTUL NOSTRU AL ELECTORILOR ,LA URMATOARELOR ALEGERI, VA FI CONFORM ALEGERILOR D-VOASTRA MULT STIMABILI CARMUITORI AI JUDETULUI……….VA RUGAM SA PROPUNETI REFERENDUM NATIONAL……………………DOAR SUNTETI ADEPTII UNITATII NATIONALE?>

  • Cetateanul

   miercuri, 04.09.2013 at 11:12

   ce referendum ba nene vrei?nu a fost unul si oamenii si-au spus parerea ce vor,adica 78% au spus ca vor minerit acolo,nu ite este clar?

   • 1907

    vineri, 06.09.2013 at 11:02

    ……..REFERENDUM LA NIVEL NATIONAL………PENTRU CA APUSENII NU-I DOAR AL MOTILOR………………SI SE STIE PREA BINE CA RMGC A ,,SPONSORIZAT,, REFERENDUMUL LOCAL …………FI AMABIL SI SPUNE-MI CE STUDII AI?

 2. Un mot cu simt civic

  miercuri, 04.09.2013 at 11:06

  Domnilor,
  Ca alesi ai cetatenilor jud.Alba ,cred ca aveti datoaria macar morala de a da o sansa acestor locuitori ,la o viata mai buna si la un trai mai bun.Asa ca aveti grija cum votati.Noroc bun!

 3. vio

  miercuri, 04.09.2013 at 16:10

  Domnule senator Alexandru Peres la ce vor folosi cei 20% propusi pentru desvoltare regoonala? In turism nu cred pentru ca nomeni nu va veni cu familia sa petreaca o vacanta in a respira vapori de cianuri si nici nu vor pescui in lacul format in urma acumularilor ! Im agrocultura nici atit pentru ca nu permite zona , in cresterea animalelor nu cred ca vor avea succes caci nimeni nu va cumpara produse ce provin dintro zona poluata cu pericolul de a se inbolnavi.Asa ca domnule senator inainte de a vorbi de profit oferitile citeva variante de investitie acestor oameni care dupa citiva ani vor ramane iar fara locuri de munca!

 4. Sorana

  miercuri, 04.09.2013 at 22:41

  ma bucur ca voua v-au raspuns domnii deputati si senatori. Si eu in calitate de cetatean le-am scris si nici unul nu a binevoit sa raspunda. Ma bucur ca domnul potor vrea sa discute. Am fost la el la birou pentru a-l intreba de pozitia lui… si ghici ce… era inchis!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Va fi zăpadă de Crăciun și Revelion? Prognoza meteo pentru sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022

Publicat

Metorologii spun că luna decembrie 2021, în mod sigur nu va fi acea primă lună de iarnă care să aducă dezamăgiri peste dezamăgiri, dacă este să ne uităm la începuturile de iarnă din anii precedenți.

Tiparul de macro circulație extrem de promițător pare să se transmită și la nivel troposferic și atmosferic astfel încât ne așteaptă o lună decembrie cu multe alternanțe, dar mult mai apropiat de ceea ce ar trebui să fie o primă lună de iarnă.

Vremea în luna decembrie 2021: Context sinoptic

Decembrie, prima lună de iarnă calendaristică, aduce la nivelul țării noastre o pleiadă de fenomene meteo, dintre care cele mai de interes sunt ninsorile și chiar episoadele de viscol (luna decembrie, statistic, poate aduce cel puțin un episod de viscol în țara noastră).

Din punct de vedere al poziționării centrilor barici, luna decembrie, climatologic vorbind, ar trebui să aducă frecvent un cuplaj în dorsala anticiclonului est-european și depresiuni mediteraneene bogate în precipitații.

Acesta este, în fapt, și scenariul tradițional pentru apariția ninsorilor și a episoadelor de viscol.

În același timp, din punct de vedere al circulației maselor de aer, advecțiile de aer rece continental polar sau chiar arctic determină apariția episoadelor de ger, cu valori de temperatură și sub –10, –15 grade.

Contextul sinoptic al acestui decembrie l-am început cu o serie de depresiuni mediteraneene care au avansat spre țara noastră, aducând astfel și mult așteptatele precipitații, sub toate formele.

Iar această situație se păstrează până la finalul acestei săptămâni, după care, în săptămâna 13 – 20 decembrie vedem o intensificare a anticiclonului est-european spre țara noastră, iar săptămâna 20 – 27 decembrie vedem un blocaj anticiclonic poziționat în zona insulelor britanice.

Ultima săptămână din an ne găsește cu o slăbire a regimului anticiclonic, care ar putea permite și avansul unor depresiuni mediteraneene spre țara noastră.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie 2021:Temperaturi

Din punct de vedere al regimului termic, lina decembrie va fi o lună apropiată de normal prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și ușor mai caldă  (abateri pozitive de 1 – 1.5 grade) prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Defalcat pe săptămâni, avem următoarea distribuție a abaterilor termice:

 • Săptămâna 06 – 13 decembrie vine cu un regim termic normal Banat, Crișana, în timp ce în restul țării va fi mai cald decât normalul perioadei.
 • Săptămâna 13 – 20 decembrie va fi mai caldă decât normalul în toată țara pentru ca, începând cu 20 decembrie să vorbim de o vreme mai rece în toată țara
 • tendință care se va păstra ți în ultimele zile din decembrie și primele din ianuarie 2022, mai ales în zonele montane, Banat, Crișana, Dobrogea în timp ce în restul țării vom avea valori termice apropiate de normal.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie 2021: Precipitații

Începutul de lună de decembrie a adus precipitații în toată țara, grație unor depresiuni mediteraneene, iar acest lucru se va păstra și pe tot parcursul acestei săptămâni, care va aduce, astfel, un regim pluviometric excedentar în toată țara.

Intervalul 20 – 27 decembrie vine cu un deficit de precipitații pentru ca ultimele zile din an să vină cu un regim normal pluviometric.

Cantitățile totale așteptate să cadă până la finalul acestei luni vor ajunge la 40 – 50 de l la nivelul întregii țări, iar prin Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, munții Banatului am putea ajunge și la 60 – 70 l/mp. Cele mai mici cantități sunt așteptate prin vestul extrem al Banatului și Maramureșului (20 – 25 de l/mp). Aceste cantități vor caracteriza un regim de excedent în întreaga țară.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie: Ninsori

În ceea ce privește mult așteptatele ninsori, momentan ele rămân de interes doar pentru zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, dar modelările celor de la ECMWF estimează că, mai ales după 20 decembrie și în intervalul dintre Crăciun și Anul Nou am putea avea parte de ninsori pe arii extinse la nivelul întregii țări.

Avem Crăciun 2021 cu zăpadă?

Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare răspunsul la cea mai importantă întrebare a anului, dacă avem zăpadă de Crăciun și Revelion, toate informațiile de mai sus, puse cap la cap, informații care trebuie luate ca simple estimări, cu un grad de realizare de sub 60% în acest moment, ne spun că da.

Mai ales în ultima decadă a lunii decembrie și cu precădere în intervalul 23 – 28 decembrie, sunt posibile manifestări de iarnă la nivelul întregii țări, care să aducă ninsori, posibil chiar un episod de viscol și un strat de zăpadă inclusiv în zonele joase.

De ce spunem asta? Pentru că avem de-a face cu o slăbire a blocajului anticiclonic din perioada 13 – 20 decembrie, cu o posibilă ciclogeneză care să permită avansul spre țara noastră a unor depresiuni mediteraneene care să cupleze foarte bine cu anticiclonul est european.

Ținând cont și de faptul că temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul perioadei în această ultimă decadă, șansele de zăpadă cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt, cel puțin acum, mai mult decât promițătoare.

sursa: Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri: Lista drumurilor din județul Alba, pe care sunt amplasate radare ale Poliției Rutiere

Publicat

Reprezentanții IPJ Alba au transmis lista drumurilor din județ pe care vor fi amplasate radare ale poliției rutiere, pentru supravegherea traficului. 

Amplasarea radarelor în data de 8 decembrie 2021

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Absolvirea a zece clase NU este obligatorie de la 1 ianuarie 2022, pentru cei care vor să obțină permisul de conducere

Publicat

Absolvirea a zece clase NU este obligatorie de la 1 ianuarie 2022, pentru cei care vor să obțină permisul de conducere. 

Știrea, veche de peste un an și jumătate, a fost reluată în mai multe ziare centrale cu mențiunea că autoritățile încearcă astfel evitarea analfabetismului printre șoferi.

”Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la introducerea învățământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obținerea permisului de conducere, vă comunicăm faptul că, în prezent, la nivelul D.R.P.C.I.V. nu există niciun astfel de proiect de modificare a legislației în vigoare” au răspuns autoritățile încă de anul trecut, din august.

Informația a fost publicată chiar pe siteul oficial al instituției, AICI.

Pe siteul MAI exist în dezbatere un proiect de modificare a Codului Rutier, însă obligația absolvirii a 10 clase nu apare printre modificările propuse.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTE Schimbări majore la Codul Rutier. Șicanarea și intimidarea în trafic, interzise. Reguli pentru depășirea pe autostradă

Publicat

Șoferii sunt vizați de o serie de modificări importante ale Codului Rutier. Un document se află în dezbatere publică pe siteul Ministerului Afacerilor Interne. 

Punctul de amendă va crește, comportamentul agresiv va fi sancționat, dar sunt multe alte modificări, pe care ministerul le are în vedere.

De asemenea, administratorii drumurilor publice care nu marchează și semnalizează corespunzător tronsoanele de drum vor fi sancționați.

Participanții la dezbaterea de la minister au mai cerut introducerea unor sancțiuni pentru folosirea abuzivă a luminilor de avarie și o serie de reguli pentru conducerea pe autostradă, printre carea introducerea unei distanțe minime de 200 de metri, care să fie respectată de conducătorii auto în cazul revenirii pe prima bandă după efectuarea unei depășiri pe autostradă, deși polițiștii recunosc că ar fi greu de constatat și măsurat această distanță.

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

De asemenea, șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați. Spre exemplu, va fi interzisă coborârea din mașină a unui șofer pentru a-l intimida pe un alt șofer, propunerea într-un asemenea caz fiind de suspedare a permisului pentru 4 luni.

Prevederile propuse pentru a fi introduse îl lege:

Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

 • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
 • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
 • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
 • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
 • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
 • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
  realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

Documentul care prevede modificările propuse de Ministerul Afacerilor Interne, poate fi vizualizat AICI.

Minuta dezbaterii, care cuprinde noi măsuri propuse de polițiști, poate fi vizualizată AICI.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate