Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Legea care permite exploatarea aurului la Roşia Montană, aprobată de Guvern. Statul va avea 25% din capitalul social şi redevenţă de 6%

Publicat

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, 27 august, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Potrivit acordului inclus în proiect, statul va avea 25% din capitalul social al RMGC, iar redevenţa pentru proiectul minier ajunge la 6%.

După ce a fost aprobat de Guvern, proiectul de lege va trebui adoptat de Parlamentul României.

În proiectul de lege este prevăzută aprobarea „Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană”. Potrivit acestuia, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Proiectul de lege mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro – argentifere din perimetrul Roşia Montană.

De asemenea, se mai prevede modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizaţii de construcţie etc.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Exploatarea ar urma să înceapă din noiembrie 2016. RMGC deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Citeşte AICI mai multe detalii despre contractul de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Anda

    marți, 27.08.2013 at 20:55

    25% participatie in proiect, redeventa de 6%, plus dividende, taxe, impozite, locuri de munca si investitii in patrimoniu (deja incepute), mediu (la fel) si infrastructura. Sunt de acord cu inceperea proiectului!

    • maria

      miercuri, 28.08.2013 at 12:57

      ai neuroni???????????????????????????????????sau e numai unul plictisit ca nu are cu cine face sinapsa

    • maria

      miercuri, 28.08.2013 at 13:04

      vai si amar de capul vostru voi astia ce sunteti de acord cu proiectul cred ca pur si simplu nu aveti creier.I-mi spune si mie cineva care sunt beneficiile pt omul de rand?in cativa ani scot tot ce se poate scoate iar in urma lor vor ramane cianurile,sper ca atunci cand va ramane doar dezastru voi sa fiti mandri si sa aveti taria sa recunoasteti ca a-ti fost de acord cu acest proiect.VREM CIANURI ;NU NE PASA DE NATURA;DE VIITORUL COPIILOR NOSTRI!!!!!!!!!

  2. Eugen Marcu

    marți, 27.08.2013 at 23:19

    Deci nu au mintit cu locurile de munca. Deci sunt o multime de locuri de munca. Foarte bine, acum sa nu mai vina ongurile sa spuna vrute si nevrute doar ca sa faca scandal.

  3. Bibi

    miercuri, 28.08.2013 at 00:18

    Profitul este bun, oamenii vor proiectul, nu vad de ce ar mai fi asteptat mai mult.

  4. toma

    miercuri, 28.08.2013 at 08:01

    https://w ww.facebook.com/photo.php?v=371979256264576

  5. elena

    miercuri, 28.08.2013 at 08:39

    Aprobarea legii e un pas bun inainte. Repornirea mineritului poate fi o strategie esentiala de redresare economica la nivel national

  6. Anonim

    miercuri, 28.08.2013 at 11:45

    Ne vindem tara…asta vreti? de ce nu mergeti sa va vindeti si casele voastre si sa plecati in strainatate? cu toti banii pe care o sa ii ai tot in romania e casa ta.

  7. Camelian Propinatiu

    miercuri, 28.08.2013 at 12:14

    Poporul referendumului trebuie intrebat si daca da sau nu, sa se acopere numai doara din averea clasei politice si intelectuale decidente, ori a urmasilor dânsei, improbabilele daune ecologice cauzate de extragerea aurului cu cianuri sau a gazului de sist cu apa multa si câteva ingrediente slab cancerigene! Scandalul Rosia Montana nu e atât ecologic cât etic: scoaterea din tara a 314 tone de aur şi a 1.480 tone de argint (conform presei) sub pretextul ca suntem o generatie incapabila de minerit. In plus, vorba cianuri alunga turismul din Muntii Apuseni, eventual in judetele cu trenduri spre autonomie. Postromânismul cum ca n-avem trecut, deci nici viitor, exclude orice opozitie civica notabila, deoarece masile nu prea mai citesc deloc carti.

  8. Pingback: Aur sau fân la Roşia Montană? Cum vor vota parlamentarii de Alba proiectul de lege propus de Guvern | Alba24

  9. Pingback: Protest extrem la Roşia Montană. Un grup de mineri s-au blocat în subteran şi solicită aprobarea proiectului RMGC | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax