Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Băile Sărate Ocnișoara: ștrand cu arhitectură tradițională, la 30 km de Complexul balnear Ocna Mureș. Proiect la vot în CJ

Publicat

Autoritățile județene din Alba mai fac un pas pentru conturarea unui proiect discutat începând cu vara anului trecut.

Consiliul Județean Alba vrea să amenajeze Băile Sărate Ocnișoara, în comuna Lopadea, având la bază o fântână cu apă sărată apreciată de localnici pentru proprietățile sale ca remediu pentru diverse boli, în special reumatism.

Zona se află la cica 30 de kilometri de o altă investiție în rerulare, Băile Sărate Ocna Mureș, astfel că este oportunitate pentru extinderea turismului balnear.

În ședința Consiliului Județean din 17 septembrie, se va vota trecerea unui teren de 26.367 mp şi a fântânii în suprafaţă totală construită de 9 mp, din administrarea locală, în cea a Consiliului Județean,  pentru ”realizarea obiectivului de interes județean Băile Sărate Ocnișoara”.

În documentație se arată că, prin programul de creștere a atractivității turistice și de agrement a teritoriilor urbane și rurale, Consiliul Județean Alba a stabilit inițierea construirii unui ștrand cu o arhitectură tradițională, cu sursă de inspirație etnografică locală, la Ocnișoara, în comuna Lopadea Nouă.

Inițiatorii arată că localitatea este cunoscută pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care, prin eroziune, a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.

Vezi și „Murătoarea” de la Ocnişoara, „mană cerească” pentru localnicii din zonă. Apa sărată de la izvor este folosită pentru alimente şi tratarea unor boli

Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită ”la murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul”, precizau autoritățile județene, în vara anului trecut.

Investiția propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureș, localitate aflată la mai puțin de 30 de km, unde se apropie de finalizare amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată. Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta județeană și națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie, mai explică reprezentanții CJ.

Vezi și FOTO: Complexul balnear de la Ocna Mureș ar urma să primească primii turiști în 2021. Cum va arăta

Având în vedere potențialul balnear al apelor care se află pe locul vechilor saline, valorificarea acestora prin construirea unor complexe saline, vor renaște tradiția vechilor „Băi Sărate”, consideră aceștia.

Primăria reabilitează și asfaltează drumul comunal care leagă Ocnișoara de satele Ciuguzel și Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de câteva familii, va fi scoasă din izolare, devenind accesibilă publicului interesat, anunțau autoritățile județene, în luna august.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax