Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Borna de pe Piatra Secuiului care apare într-o poză a președintelui Ungariei a fost vopsită în culorile drapelului românesc

Publicat

Borna de pe Piatra Secuiului, care era vopsită în culorile steagului maghiar și care apare într-o poză postată de președintele Ungariei, Katalin Novak, a fost pictată în culorile drapelului Românesc. Cel puțin asta reiese dintr-o poză postată de George Simion, președintele formațiunii politice AUR, pe Facebook, duminică 29 mai. 

Borna în cauză este pe Piatra Secuiului, munte de 1130 de metri altitudine din Rimetea, comuna din Alba unde etnicii maghiari reprezintă peste 90% din populaţie.

Novak a postat poza pe Facebook, în data de 21 mai, cu ocazia vizitei sale în județul Alba.

Bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari. Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

CITEȘTE ȘI: LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

Pe lângă că a fost vopsită, de bornă a fost prins și un steag tricolor.

Președintele Ungariei prezent la Alba Iulia la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen

Reamintim că președintele Ungariei Katalin Novák, a participat sâmbătă, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia.

Evenimentul a fost marcat și de momente tensionate, când senatorul PSD de Alba, Calin Matieș, a adus un tablou cu poza lui Avram Iancu și l-a pus la picioarele statuii lui Bethlen Gabor.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

La evenimentul din data de 21 mai au participat peste 1500 de etnici maghiari veniți din toate colțurile țării, dar și din străinătate. Mai exact a fost vorba despre Ziua Unității Reformate maghiare. Programul a inclus Convenția Generală a Bisericii, cu participarea celor zece episcopi din Bazinul Carpatic și a altor reprezentanți ai bisericii. Au fost sfințite zece biserici renovate din sudul Transilvaniei.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, a precizat că Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Gábor Bethlen. Colegiul a fost mutat ulterior la Aiud din ordinul principelui Mihály Apafi. Evenimentul a fost organizat de către Eparhia Reformată din Ardeal.

Cine este Katalin Novák

Președintele Ungariei, Katalin Novak, are 44 de ani și a fost ministru al tineretului și familiei. Are trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa.

A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Eric

    duminică, 29.05.2022 at 18:22

    Mie îmi place

  2. Chiatra

    duminică, 29.05.2022 at 20:19

    Tot asa neoficial, am pute ,,da,, piatra duducai

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax