Eveniment
VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu
Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a fost protagonistul unui moment petrecut în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, la Alba Iulia, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.
Acesta a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
În momentul în care senatorul Călin Matieș s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine i-au atras atenția acestuia.
Când i-a oferit buchetul de flori, s-a apropiat și mai mult, pentru a transmite mesajul. Katalin Novak i-a zâmbit și mulțumit pentru flori.
Matieș a spus că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc și 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu.
Portretul lui Avram Iancu a rămas pe gazonul din apropierea statuii lui Bethlen Gabor.
Reamintim că la Alba Iulia, ceremonialul este organizat de către Eparhia Reformată din Ardeal, fiind important pentru comunitatea maghiară.
Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak
Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Bethlen Gábor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Raul
sâmbătă, 21.05.2022 at 11:32
Gabriel Pleșa tradatorul Romanilor si al albaiulienilor ! jos cu el , afara cu unguri din Romania !
Alba Iulia a lui Romanilor nu a Ungurilor , sa dispara statuia ! Rusine politicenilor ca permnite asa ceva la fel si a institutilor platite de Romanii !!
Nu va lasati calcati in picioare in fata acestei Europe diavolesti !!!
POPICA
sâmbătă, 21.05.2022 at 12:06
Felicitari domnului senator Calin Maties pentru gestul sau! Un roman adevarat!
StatuIA
sâmbătă, 21.05.2022 at 14:36
La Buda si Pesta, ar putea ridica romanii vreo statuie, macar al lui Decebal ?
pilu
sâmbătă, 21.05.2022 at 16:13
D-le Matieş felicitări, eşti român nu privitor .
Gelu Stoian
sâmbătă, 21.05.2022 at 19:57
O.K. ! Foarte bine a procedat nenea Senator PSD Maties Calin !! „Fortele de ordine ” De CE ” i-au atras atentia ” ??? Pentru care MOTIV ?????
Dany
sâmbătă, 21.05.2022 at 20:58
Bine a facut…. deși nu îl simpatizez ba din contra sunt ferm convins ca e un dobitoc pentru acest gest are tot respectul meu. Nu știu din ce considerente a facut acest lucru sau dacă la dus pe el capul da a facut o chestie pe care mulți care se cred mai deștepți și mai patrioți nu au făcut nimic. Oricum ungurii fac ce vor în România. Stat fără stăpâni.
Dany
sâmbătă, 21.05.2022 at 21:01
A și încă o chestie…. Gabor asta e ceva stabunic cu clanul Gaborilor de la Târgu Mureș…aia care făceau citerne, burlane, căldări etc. ? Aia tuciurii cu mustăți… ii cunoașteți nu ?
Tudor V.
sâmbătă, 21.05.2022 at 22:06
Pentru ceea ce a făcut Mătieș, are de acum încolo votul meu și al familiei mele. Felicitări!
Gheorghe
luni, 23.05.2022 at 09:28
pita de santimbru si pub13 impotriva bozgorilor? sau dupa ne pupam, nu mai dati buchete de flori sau dati mana cu indivizi/individe care viseaza la Ardeal!
sarmatogetii
miercuri, 25.05.2022 at 19:19
Mari realizări ale Principelui Gabriel Bethlen (n. 1580; d. 1629 la 49 de ani) pentru acele vremuri:
I. Reformator al învățământului. Pentru valahi învățământ în limba română, școlile lui Ioan Tolnai Dali, începând din anul 1624.
În 1624, Gabriel Bethlen stabili a prin lege dreptul fiilor de iobagi de a frecventa școlile, fără a fi opriți de nobilime (politică continuată de Gheorghe Rakoczi I şi Gheorghe Rakoczi al II-lea). S-a făcut trecerea de la învățământul în centre religioase – dave, metocuri, mănăstiri- accesibil elitei la un învățământ accesibil tuturor ca urmare a reformei în învățământ realizată de pedagogul Ioan Tolnai Dali (1606-1660) ce cuprindea printre altele: învățământ realizat în școli; împărțirea școlilor în clase; răspândirea scrisului şi a cititului în limba maternă (inclusiv limba română) şi printre țărani etc.
Ca urmare începând din anul 1638 aproape în fiecare sat se întâlnește o școală. Învățământul românesc în timpul principilor respectivi a înregistrat un vădit progres. Școala răspundea unor necesități culturale mai largi, crește numărul dascălilor şi al grămăticilor din mediul rural.
Sinodul bisericii ortodoxe din Transilvania din anul 1675, pentru a suplini lipsa dascălilor la sate, hotărî ca fiecare preot să țină școală în biserică cu copiii după ce va isprăvi slujba bisericească.
Documentele din arhive vorbesc despre creșterea numărul de instituții de învățământ de pe lângă școlile mânăstirești sau altele noi de la: Bălgrad (Alba Iulia), Măgina (lângă Aiud), Sâmbăta de Jos, Şchei-Brașov, Săliştea Sibiului, Lugoj, Caransebeş, Haţeg, Sighet. De exemplu: în 1658 în Ţara Făgăraşului, în 39 de sate scrisul şi cititul în românește, se învăța obișnuit prin preoți care aveau pe lângă ei şi grămătici.
Regulamentul de funcționare a școlilor interzicea trimiterea dascălilor în satele românești dacă aceștia nu cunoșteau pe deplin scrisul şi cititul în limba română. Scrierea utilizată era o scriere veche „în potcoave”.
Ca manuale se utilizau cărțile bisericești, iar din anul 1699 se tipărește în limba română, la Alba Iulia, Bucoavna –abecedar cu scriere veche „în potcoave”.
Realizări făcută cu aproape 150 de ani înaintea modestelor Școli ardelene ale Blajului ( în 1754: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană).
II. Reforme economice. A dezvoltat producția minieră și industrială, naționalizând multe sectoare ale comerțului extern al Transilvaniei cu un mare profit pentru țară.
III. Lider al mișcării antihabsburgice, s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Roman. A fost sprijinit de Imperiul Otoman împotriva dinastiei de Habsburg.
IV. Unirea aduce puterea politică. Gabriel Bethlen se înscrie în lista conducătorilor ce au acționat să unească Transilvania, Moldavia și Valahia sub numele de Dacia. O corespondenţă din Decembrie 1627 ne arată că el făcea în acest sens demersuri la Poartă. Turcii, cari n-aveau însă niciun interes să creeze un asemenea organism puternic în coasta lor şi care nu uitaseră cele păţite sub Mihai, nu aprobară cererea. Ca urmare Bethlen nu încercă s-o realizeze cu armele ci prin alianțe cu Moldavia și Valahia. „ În 1613, el a dat mâna cu Radu Mihnea şi Tomşa, povesteşte un izvor contemporan şi s-au jurat că vor fi fraţi unul altuia şi până la moarte nu se vor lăsa unul de altul. Ceea ce s-a şi îndeplinit”.