Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Cadou” de Crăciun pentru primari. Edilii condamnaţi la închisoare cu suspendare îşi pot păstra funcţiile. Care sunt excepţiile

Publicat

senat Înainte de Crăciun, senatorii au adoptat iniţiativa de lege prin care primarii condamnaţi la închisoare cu suspendare rămân în funcţie. Excepţie fac doar cei care au primit pedepse pentru corupţie. Potrivit acestei propuneri, doar cei care sunt condamnaţi la închisoare cu executare nu mai au acces la funcţiile publice.

Senatul a adoptat, luni, 21 decembrie, o iniţiativă legislativă potrivit căreia consilierii judeţeni, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene îşi vor pierde mandatele doar dacă sunt condamnaţi „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”.

În schimb, în cazul în care pedeapsa primită este cu suspendare, edilii pot să rămână în funcţie. Excepţie fac primarii, consilierii judeţeni sau preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Vezi şi PRIMARUL din Şibot, CONDAMNAT la un an de ÎNCHISOARE cu suspendare. De patru ani desfăşura activităţi comerciale incompatibile cu funcţia

Proiectul de lege, respins de Camera Deputaţilor, a fost depus de 16 parlamentari din toate partidele, în frunte cu vicepreședintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica.

Cei 16 sunt Petru Andea, Dorel Covaci, Florin Gheorghe, Sorin-Avram Iacoban, Ciprian Nica, Sorin Stragea – toți de la PSD; Antal István, Bónis István, Erdei Dolóczki István, Kerekes Károly, Moldovan Iosif, Szabó Ödön – UDMR; Mihăiță Calimente, Mircea Toader – PNL; Niculae Mircovici – Minorități și Steluța Cătăniciu – ALDE.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 85 de voturi „pentru”,5 abţineri şi 4 voturi „împotrivă”.

Aşadar, dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, nu mai puţin de 60 de edili ar putea să se bucure de beneficiile ei.

În expunerea de motive anexată propunerii legislative, cei 16 inițiatori susțin că aleșii care nu au fost condamnați cu executare merită să își păstreze mandatele, mai ales dacă le-au pierdut „pentru delicte minore, comise fără intenție și fără legătură cu exercitarea atribuțiilor ce le revin”. În apărarea colegilor condamnați cu suspendare, parlamentarii susțin că, de fapt, îi apără pe cetățenii care i-au votat pe respectivii edili.

„În alte cazuri, instanțele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii și, drept consecință, în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizați și-au putut exercita în continuare atribuțiile de aleși locali. Această din urmă soluție a instanțelor de judecată este cea echitabilă, deoarece, pe de o parte, nu aduce atingere legitimității aleșilor locali asigurate prin votul cetățenilor, iar, pe de altă parte, conduce la armonizarea prevederilor Statutului aleșilor locali cu prevederile noului Cod Penal”, se spune în expunerea de motive.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax