Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Calvarul bolnavilor de cancer în luptă cu ”sistemul medical bolnav”. Dreptul la tratament gratuit, câștigat la Curtea de Apel Alba

Publicat

O femeie diagnosticată cu o formă agresivă de cancer și-a câștigat dreptul la tratament compensat în instanță. Este vorba despre un proces care s-a desfășurat recent la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistrații instanței superioare au dat o decizie în data de 25 septembrie, iar procesul a durat cinci luni. 

Situația nu este nouă, iar astfel de procese au loc des pe rolul instanței superioare din Alba, dar și din țară. Pe scurt este singura cale în care un pacient își poate asigura dreptul la tratament gratuit. 

Reporterii alba24.ro au scris în ultimul an despre mai multe cazuri în care persoane diagnosticate cu diferite forme de cancer au fost nevoite să meargă în instanța.

Cazuri la Curtea de Apel Alba Iulia

Spre exemplu o pacientă avea nevoie de Trodelvy, un medicament prescris pentru cancerul la sân.

O altă femeie a mers la instanța superioară din Alba Iulia unde a cerut să primească gratuit, medicamentul Eribulin (denumire comercială Halaven). Acesta avea o formă rară de cancer.

CITEȘTE ȘI: O femeie diagnosticată cu o formă rară de cancer a învins Guvernul României, la Curtea de Apel Alba Iulia. Ce a cerut în instanță

De asemenea, la sfârșitul anului 2023, o altă femeie a dat în judecată statul român pentru a primi gratuit un tratament ce costa lunar 5000 de euro.

Pacienții luptă în instanță cu un ”sistem medical bolnav”

Ce se întâmplă: Un pacient este diagnosticat cu o formă de cancer. Medicul oncolog îi recomandă un tratament cu un anume medicament. Medicamentul în cauză este compensat de statul român, însă doar pentru anumite forme de cancer nu și pentru forma de care suferă pacientul. În acest pas începe calvarul persoanei bolnave.

Pe lângă că suferă, că este diagnosticat cu o formă de cancer, acesta află că trebuie să își cumpere medicamentele. Mai pe scurt deși medicamentul este compensat pentru anumite forme de cancer, pentru forma sa statul nu oferă compensație.

Singurul mod este să dea toate instituțiile statului (care au legătură cu sistemul medical și management al pastilelor) și să ceară să primească medicamentul compensat în totalitate, sau ca instanța să oblige instituțiile să treacă și afecțiunea de care suferă pe lista celor compensate.

Cel mai recent caz de la Alba Iulia în care un pacient grav bolnav învinge statul

În data de 25 septembrie 2024, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie în acest caz. Prima ședință pe rolul instanței a avut loc pe 29 mai, iar decizia e venit la sfârșitul lui septembrie.

Acesta a fost diagnosticată cu o formă gravă și agresivă de cancer, adenocarcinom gastric, iar medicul curant i-a recomandat tratamentul cu medicamentul PEMBROLIZUMAB (denumirea comercială KEYTRUDA), care costă 8328.56 lei – 13.225,92 lei /flacon în funcţie de concentrație.

Medicamentul se prescrie pentru diferite forme de cancer, în România, din 2015. Însă nu și pentru forma de care suferă pacienta în cauză. De precizat este faptul că medicii recomandă tratamentul cu medicamentul respectiv pe baza unor criterii bine definite în lumea medicală.

Mai exact în documentele Ministerului Sănătății, unde sunt menționate afecțiunile pentru tratarea cărora este indicat medicamentul, pentru boala pacientei situația este offlabel. Adică nu este compensat de statul român.

Magistrații au notat că dreptul la viața și medicamentație al femeii ar fi încălcat dacă acesta nu ar primi medicamentul în regim compensat sută la sută.

Drept urmare au admis cererea femeii și au introdus pe lista de tratament cu medicamentul în cauză și diagnosticul de adenocarcinom gastric. În acest fel femeia, dar și alți pacienți diagnosticați cu forma de cancer vor beneficia de tratament compensat cu medicamentul în cauză.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate