Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de informare privind iodura de potasiu. Precizări de la Ministerul Sănătății

Publicat

La începutul acestei săptămâni, Guvernul României și Ministerul Sănătății demarează campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății precizează că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile.

Campania de informare publică, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății.

Comprimatele vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii aprilie

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

Vezi și Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: Medicii de familie spun că nu au fost consultați și se plâng că nu au timp de asta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat anterior modul de administrare al pastilelor de iodură de potasiu.

Administrarea de comprimate, doar la indicația autorităților

În urmă cu două săptămâni, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Rafila.

Timp optim, cel mult 8 ore de la anunțul autorităților

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original.

O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

Jumătate de milion de pastile de iod pentru județul Alba

Direcția de Sănătate Publică Alba a primit aproape 500.000 de comprimate de iodură de potasiu. Pastilele au fost livrate de ministerul Sănătății, fiind procurate de la compania farmaceutică Antibiotice Iași.

Prețul per comprimat este de 0.90 bani. Momentan pastilele care conțin iod au fost depozitate de către DSP Alba, însă nu instituția este cea care le distribuie în cază de nevoie, către populație, ci medicii de familie.

Vezi și Pastilele care care se iau în caz de incident nuclear au ajuns în Alba. Județul a primit 500.000 de tablete de iodură de potasiu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    luni, 04.04.2022 at 12:12

    Haraso ” Campanie de informare „, nenea MinistruTULE PSD al Sanatatii Alexandru Rafilu’ ! Cumperi cate un ” bumb” de KI (Iodura-I de Potasiu-K ) de „caciula „, il pui intr-un Seif La BCR, Si Astepti, Mult si Bine, Un Razboi ATOMIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax