Connect with us
Publicitate

BLAJ

Când victimele violenței domestice ajung criminali: De ce au dat judecătorii Tribunalului Alba o pedeapsă mică pentru omor

Publicat

Alexandra Corina C., o tânără din Blaj, a fost condamnată la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru omor, după ce l-a ucis în somn pe bărbatul care care are doi copii. 

Magistrații au dat o decizie aproape de miniumul special în acest caz, deoarece femeia inculpată în dosar, a fost la rândul ei victima a violenței domestice în mod repetat. 

Ba mai mult, în noaptea crimei, victima, Andrei, a intrat în locuința femeii, a lovit-o cu palmele peste față, i-a pus mâna la gură să nu strige după ajutor, iar apoi beat fiind s-a culcat. La un moment dat s-a trezit a urinat în casă, lângă antemergătorul copiilor a agreasat-o iar pe femeie și s-a culcat la loc. 

Crima s-a petrecut în 14 septembrie 2021. În data de 19 septembrie 2022, magistrații Tribunalului Alba au dat o primă decizie în acest caz, însă femeia a făcut apel la decizia judecătorilor, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. De asemenea motivarea a fost făcută public.

CITEȘTE ȘI: Pedeapsă pentru o femeie din Blaj care și-a ucis iubitul cu un bibelou. O tragedie în urma căreia doi copii au rămas fără părinți

Este unul dintre zecile de cazuri de violență domestică din România, care se termină tragic, cu o crimă. În urma condamnării, doi minori, gemeni, au rămas fără părinți: tatăl decedat, iar mama condamnată în primă instanță pentru omor.

Însă în acest caz, din victimă, femeia a devenit inculpat.

CITEȘTE ȘI: Când victimele violenței domestice cedează psihic: Bătută și umilită, o femeie din Blaj, mamă a doi copii, și-a ucis iubitul

Cum s-a ajuns la crimă: ”Filmul” unui abuz îndelungat care a dus la o tragedie

Alexandra și Andrei au început o relație în anul 2019. Din relația celor doi au rezultat cei doi gemeni. Familia femeii nu a acceptat relația, iar cei doi nu locuiau împreună, ci se vedeau din când în când.

CITEȘTE ȘI: O femeie din Blaj care și-a ucis fostul iubit, trimisă în judecată pentru omor. Doi gemeni au rămas orfani de tată

Mai mult de atât, fiind născuți în afara unei căsătorii, în actul de naştere al celor doi gemeni nu erau mențiuni la rubrica “tată”.

Andrei a început să fie gelos și să o bată pe Alexandra

Potrivit magistraților, la sfârșitul anului 2020, relația dintre cei doi a început să se deterioreze. Andrei a început să fie foarte gelos, o amenința pe Alexandra și o bătea, se arată în motivarea instanței.

Femeia i-a interzis să mai intre în curtea sa, dar i-a permis să ia copiii și să se plimbe cu aceștia pe stradă. În acest fel s-au derulat întâlnirile dintre cei doi până în data de 13 septembrie 2021.

În 13 septembrie, Andrei a mers să îl ia pe unul dintre cei doi copii și să se plimbe cu el. Alexandra a mers la magazin pentru cumpărături și s-a întâlnit cu Andrei.

CITEȘTE ȘI: Urmările dramatice ale crimei de la Blaj: Doi gemeni în vârstă de un an au rămas fără părinți. DGASPC Alba nu a fost sesizată

Acesta, potrivit motivării instanței, fără nici un motiv, a început să o înjure, să o jignească și a lovit-o ușor cu piciorul în zona tibiei. Deși a agresat-o, cei doi au mers la magazin, iar apoi s-au întors acasă.

Mai târziu, a luat iar copilul, s-au plimbat pe stradă și l-a readus acasă. În jurul orei 20.00, Andrei era băut și a luat iar copilul la plimbare. Alexandra a văzut că acesta era beat și se clătina, dar i-a permis să ia copilul.

Noaptea crimei

În jurul orei 20.00, au existat mai multe altercații între cei doi care au fost apalanate de poliție. Apoi, ”în jurul orelor 24:00 însă, inculpata a sesizat prin SNUAU 112 faptul că victima a pătruns în curte locuinței sale până la ușa de acces în imobilul și a bătut la ușă, cerându-i să o deschidă pentru a discuta ceva, inculpata susținând ca atunci a observa faptul că victima avea un cuțit cu care a intenționat să o lovească prin geamul rabatat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. După ce polițiștii au ajuns la fața locului, victima a plecat la locuința ei”, se arată în motivarea instanței.

”În jurul orelor 04:30, inculpata s-a trezit din somn l-a observat pe Andrei  care intrase în casă, considerând că a reușit să intre în imobil pe geamul de la baie, pe care- l lăsase deschis.

Atunci, a lovit-o cu palma peste față și i-a pus mâna la gură să nu strige. Inculpata a menționat că nu a strigat după ajutor și că intrat și în panică. Întrucât cei doi copii se treziseră, inculpata a început să-i alăpteze. Tot atunci, i-a luat telefonul și l-a pus în buzunarul lui, pentru a nu putea sesiza poliția. Apoi s-a așezat în pat și a dormit până în jurul orelor 05:30.

În jurul orelor 05:30 – 06:00, inculpata a declarat că s-a trezit și l-a văzut cum s-a ridicat și a urinat în cameră, lângă antemergătorul copiilor. Atunci i-a zis că nu face bine și s-a bătut cu el, ea lovindu-l cu palmele, iar el lovind-o de două ori, tot cu palmele, peste față și nas.

După aceea,s-a așezat din nou în pat, iar inculpata a rămas lângă el acolo, în același pat, în care mai dormeau și cei doi copii ai lor., iar inculpata a declarat că l-a lăsat să adoarmă pe  ca să poată să-l lovească după aceea.

Inculpata a precizat că în jurul orelor 06:30, s-a hotărât să o lovească pe victimă, înarmându-se în acest sens cu un pahar care se afla în apropiere și cu care l-a lovit în cap, victima dormind, așezată pe abdomen cu capul într-o parte, apoi a luat un bibelou care se afla pe mobila din cameră și a continuat să-l lovească tot în cap.

După aceea, a ieșit în curte, a mers în garaj și a luat de acolo un par cu lungimea de aproximativ un metru și grosimea de aproximativ 4 – 5 cm, s-a întors în cameră și a început să-l lovesc, cu parul respectiv, în cap și pe spate. A menționat că i-a aplicat două sau trei lovituri în partea laterală a capului, apoi i-a mai aplicat trei-patru lovituri cu parul peste spate. Când i-a aplicat loviturile, o componentă a candelabrului s-a spart.

Văzând că Andrei sângerează puternic, a dus-o pe fiica lor la o vecină și a rugat-o să sune la poliție.

Inculpata a precizat că vecina sa i-a spus că are telefonul într-o altă cameră a imobilului, astfel că inculpata s-a întors în casă a luat telefonului ei din buzunarul victimei și a sunat la 112 sesizând, în esență, că a lovit-o pe victimă. La fața locului a ajuns ambulanța și poliția, victima fiind transportată spre spital. Pe drum, în ambulanță, victima a decedat”, au reținut anchetatorii.

Cum a motivat instanța pedeapsa de 4 ani și 6 luni

Instanţa reţine astfel că relaţiile foarte tensionate existente între inculpat şi victimă, precum şi ameninţările anterioare ale victimei, unele chiar în seara respectivă, constituie împrejurări legate de fapta comisă care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.

Astfel, se are în vedere contextul în care a fost săvârşită infracţiunea, inculpata manifestând o puternică stare de temere faţă de inculpat, sesizând SNUAU 112 în noaptea premergătoare comiterii faptei împrejurarea că victima a pătruns în curtea locuinţei sale, până la uşa de acces în imobil, a bătut la uşă, cerându-i să o deschidă, observând că avea un cuţit asupra sa cu care intenţiona să o lovească, victima fiind cunoscută ca fiind o persoană cu un comportament agresiv, aspect care rezultă din înscrisurile depuse la dosar, care relevă faptul că a fost cercetat penal pentru infracţiuni cu violenţă.

De asemenea, se are în vedere modul în care victima a pătruns în imobilul inculpatei, prin efracţie, la ora 04,30, când aceasta dormea împreună cu cei doi copii.

Tot ca o circumstanţă personală instanţa reţine şi faptul că inculpata prezintă un diagnostic de intelect la limită iar în momentul săvârşirii infracţiunii discernământul acesteia a fost unul diminuat.

Toate aceste aspecte justifică stabilirea pedepsei aproape la minimul special, în cadrul individualizării judiciare a pedepsei  după reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, ca urmare a reţinerii circumstanţelor atenuante, au reținut magistrații Tribunalului Alba, la momentul deciziei.

Prima ședință în apel va avea loc în data de 8 noiembrie 2022, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax