Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cardul de sănătate: vești importante pentru asigurați. Ce se întâmplă cu cardurile expirate, în 2022

Publicat

card sanatate

Persoanele cărora le-au expirat cardurile de sănătate anul trecut trebuie să știe că acestea mai pot fi folosite încă șapte ani.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2020, autoritățile au stabilit că se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale emise până la data de 31 decembrie 2014.

Citește și Din aprilie, pacienții vor putea chema medicii de familie la domiciliu. Lista serviciilor medicale disponibile. Document CNAS

HG 483/2020 mai prevede că termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Prelungire automată a valabilității cardului de sănătate

Potrivit Ministerului Sănătății, scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se face în mod automat.

”La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, preciza ministerul la data modificărilor în lege.

Cu alte cuvinte, sistemul detectează automat cardul expirat, în momentul în care pacientul merge la medic, și îi înlocuiește data expirării, fără să fie nevoie de vreo intervenție.

Decizie pentru reducerea costurilor

Reglementarea a fost decisă în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe  cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în 2020 pentru alte 10 milioane de carduri.

”Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, mai preciza ministerul.

Valabilitate extinsă a cardurilor de sănătate

Cardurile de sănătate au început să fie emise din 2013, cu valabilitate de 7 ani. Prin urmare, aproximativ 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri valabile în vara anului 2020.

Prin hotărârea de Guvern, celor care le-au fost emise carduri de sănătate până în 31 decembrie 2014 le-a fost practic extinsă posibilitatea de a le folosi: 14 ani de la emitere.

surse: ms.ro, avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax