Eveniment
Din aprilie, pacienții vor putea chema medicii de familie la domiciliu. Lista serviciilor medicale disponibile. Document CNAS
Pacienții vor putea să fie consultați și tratați de medicii de familie nu numai la cabinetul medical ci și la domiciliu. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care medicii de familie să poată diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum.
Serviciile de diagnostic sau terapie la domiciliu vor fi disponibile, cel puțin teoretic, din luna aprilie.
Potrivit avocatnet.ro cea mai importantă schimbare ce va fi adusă de către proiectul de HG de la CNAS este introducerea, în pachetul de bază în asistența medicală primară, a unor servicii diagnostice și terapeutice.
Servicii medicale la cabinet sau la locul solicitării
Astfel, aceste servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate de medicii de familie, teoretic, începând cu luna aprilie 2022, atât la cabinetul acestora, așa cum se întâmplă în prezent, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.
Documentul în forma finală după negocieri poate fi consultat aici: Proiect-HG-21.02.2022
Aceste servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.
Ce servicii de diagnosticare și terapeutice vor putea acorda medicii de familie
Servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate conform curriculei de pregătire a medicului, adică, în funcție de specializarea medicului, pacientul aflat pe lista acestuia va putea beneficia doar de anumite astfel de servicii.
Serviciile diagnostice și terapeutice ce vor putea fi acordate pacienților la domiciliul acestora nu apar în proiectul de HG amintit, dar vor fi stabilite prin norme ce vor apărea ulterior.
Totuși, ținând cont de ce prevede legislația actuală și de echipamentele necesare pentru stabilirea anumitor diagnostice (unele dintre ele nu pot fi cărate de medic din casă-n casă), s-ar putea ca la domiciliul pacienților să se poată face proceduri diagnostice simple:
- luarea pulsului și a tensiunii arteriale,
- efectuarea unei electrocardiograme,
- efectuarea spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat),
- pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism),
- măsurarea forţei musculare cu dinamometrul
- diverse teste clinice.
După cum apare în nota de fundamentare a proiectului, “acordarea de către medicii de familie a unor servicii medicale diagnostice și terapeutice diversificate, conform curriculei de pregătire în specialitate, adaptate nevoii de îngrijiri a pacienților, atât la nivelul cabinetului, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, creează premisele privind asigurarea accesului permanent la serviciile medicale acordate de medicii de familie cu diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile”.
Noi servicii pentru pacienții neasigurați
CNAS şi MS au pregătit o serie de noutăţi pentru medicina de familie, aplicabile de la 1 aprilie 2022. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordin care modifică şi completează Ordinul comun al Ministerului Sănătății şi CNAS nr. 1068/627/2021
Pe de o parte, neasiguraţii înscrişi la medicul de familie vor putea primi două servicii adiţionale noi, introduse în pachetul minimal de la 1 aprilie: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului, reiese din proiectul de act normativ prezentat de Economica.net.
20 de servicii medicale noi la medicii de familie
Tot de la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS.
Printre acestea se numără:
- îngrijirea escarelor şi ulcerelor,
- perfuzii intravenoase,
- tratament pentru panariţiu.
- Medicul de familie va putea iniţia şi ajusta tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
– pacienţi supraponderali ( care au indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 25 – 29,9 kg/m2); - – regimul alimentar și exercițiile fizice nu au condus la controlul adecvat a glicemiei;
- – funcție renală normală (RFG ≥90 ml/min);
- – fără afecțiuni cronice decompensate (insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică, infarct miocardic acut recent), reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNASt.
Un tratament prescris de medic specialist va putea fi continuat și de medicul de familie
Medicul de familie poate continua tratamentul pe care l-a inițiat cu DCI Metforminum pentru pacienţii care corespund profilului descris mai sus, fără recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, dacă s-a realizat un control adecvat al glicemiei şi nu au intervenit pe parcursul monitorizarii elemente clinice şi paraclinice care să impună schimbarea tratamentului, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
miercuri, 23.02.2022 at 10:28
De rasul CURCILOR : 1-Nota de fundamentare > Poiect de lege …. !!!!! Pana-n anul 2050 va fi Votata, Promulgata de Catre Presedintele Romaniei ( care-o fi atunci ) SI Publicata-n Monitorul Oficial ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????