Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cât au economisit într-un an, românii care au trecut la IRCC. Diferența față de ROBOR

Publicat

Românii care au trecut la IRCC de la ROBOR au făcut economii, arată o analiză a Ziarului Financiar. Trecerea la rate pentru credite calculate în funcție de IRCC și nu de ROBOR a fost o opțiune pentru românii care au observat că le cresc sumele pe care trebuie să le plătească lunar.

Însă în ultimele 7-8 luni, ratele creditelor ipotecare legate de ROBOR au început să scadă uşor în ultimele 7-8 luni. Au ajuns să fie cu 200-300 de lei mai mici. Nivelul indicelui şi-a menţinut o traiectorie descendentă până la 6,78%

La creditele ipotecare legate de IRCC, deşi ratele au crescut, nivelul s-a menţinut la un nivel simţitor mai mic, faţă de ratele legate de ROBOR, în timp ce nivelul indicelui IRCC nu a depăşit 6%.

Dacă românii care aveau credite ipotecare legate de ROBOR s-ar fi mutat pe IRCC încă din luna iulie 2021, ar fi economisit din diferenţa ratelor legate de cei doi indici aproximativ 8.800 lei în cazul unui credit ipotecare de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, potrivit calculelor ZF.

Indicele ROBOR este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.

După luna mai a anului 2019, IRCC a înlocuit ROBOR, acesta având la bază media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ale tranzacţiilor interbancare trimestriale.

Ce sunt ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.

O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.

IRCC vs ROBOR: Care indice e mai bun?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată, potrivit reprezentanților CEC.

Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.

Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu credite contractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.

Avantaje și dezavantaje

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.

Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.

Cum treci de la ROBOR la IRCC

Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere la banca la care ai creditul, potrivit indicațiilor celor de la CEC.

Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credi, iar marja va rămâne neschimbată.

Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară.

ATENȚIE: Schimbarea indicatorilor este ireversibilă. Cu alte cuvinte, poți trece de la ROBOR la IRCC, dar de la IRCC înapoi la ROBOR nu se mai poate.

sursă: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax