Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cât vor crește salariile profesorilor în 2024. Varianta oficială publicată de Ministerul Finanțelor. Document

Publicat

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență ce include și majorarea salariilor pentru profesori în 2024. Creșterea va fi de 13%, de la 1 ianuarie 2024.

”Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare,

cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

  1. a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023
  2. b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”, se arată în proiectul de OUG.

Vezi integral: Proiect măsuri fiscale 2023 (decembrie)

Inițial, ministerul publicase o variantă mai veche a proiectului, în care procentul de majorare era doar de 8%, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni seara că majorarea de salarii pentru profesori este de 13% de la 1 ianuarie 2024 și de 7% de la 1 iunie.

”Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an”, a comunicat ministrul.

Marcel Ciolacu: trebuie introduse criterii de performanță

Premierul Marcel Ciolacu spune că bugetul pentru Educație va fi cel mai mare din istorie. De asemenea, susține că vor trebui introduse criterii de performanță.

În 2024 va exista „cea mai mare alocare bugetară din istorie” pentru Educaţie – 61% în plus faţă de bugetul din acest an, însă, pe lângă resursele financiare, este necesară o cu totul altă abordare în ceea ce priveşte resursele umane, spune premierul.

„Aşadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă”, a subliniat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax