Eveniment
Câți aditivi alimentari poate conține, în general, o pizza. Studiu InfoCons
Câți aditivi alimentari poate conține, în general, o pizza. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că o pizza poate conține până la 25 de aditivi alimentari.
Studiul a fost realizat de InfoCons în parteneriat cu declarație-nutrițională.ro, cu ocazia zilei internaționale a pizzei, sărbătorită pe 9 februarie.
Acesta analizează informațiile din meniurile restaurantelor, atât cele tipărite, cât și cele online, pentru a oferi detalii despre ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor din categoria pizza, disponibile atât la fața locului, cât și pentru comenzi online.
Câți aditivi alimentari poate conține, în general, o pizza.
Pizza analizată:
- Pizza Capriciosa;
- Pizza Quattro Stagioni;
- Pizza Quattro Formaggi.
Vezi și Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Studiu InfoCons
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmează:
- Pizza Capriciosa – 40 de preparate;
- Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate;
- Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate.
Gramajul pe porție variază între 100 și 1,370 de grame .
Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 171,88 kilocalorii și 423,71 kilocalorii.
Cantitate de sare
Cantitate de sare raportată la 100 de grame variază între 0,63 grame și 4,07 grame:
- Pizza Quattro Stagioni: minim 0,65 grame de sare, maxim 4,07 grame de sare;
- Pizza Capriciosa: minim 0,78 grame de sare, maxim 2,7 grame de sare;
- Pizza Quattro Formaggi: minim 0,63 grame de sare, maxim 2,82 grame de sare.
Cantitate de zahăr
Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame variază între 0,48 grame și 4,78 grame:
- Pizza Quattro Stagioni: minim 0,75 grame de zahăr, maxim 4,22 grame de zahăr;
- Pizza Capriciosa: minim 0,73 grame de zahăr, maxim 4,78 grame de zahăr;
- Pizza Quattro Formaggi: minim 0,48 grame de zahăr, maxim 3,35 grame de zahăr.
Atenție! La o porție de pizza având un gramaj de 1,370 grame , cantitatea de sare va ajunge la 55,76 grame și până la 65,49 grame de zahăr.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, situația se prezintă astfel
Numericul de aditivi alimentari regăsiți în pizza ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 25:
- Pizza Quattro Stagioni: minim 9, mediu 13, maxim 25;
Pizza Capriciosa: minim 6, mediu 14, maxim 25;
Pizza Quattro Formaggi: minim 0, mediu 1, maxim 10.
Situația aditivilor alimentari regăsiți frecvent
Cei mai întâlniți aditivi:
- E330 (acid citric);
- E331 (citrați de sodiu);
- E385 (calciu disodic EDTA);
- E407 (caragenan);
- E452 (polifosfați);
- E491 (monostearat de sorbitan);
- E1422 (amidon modificat).
Pe locul al doilea:
- E120 (carmin);
- E202 (sorbat de potasiu);
- E250 (nitrit de sodiu);
- E252 (nitrat de potasiu);
- E262 (acetat de sodiu);
- E270 (acid lactic);
- E300 (acid ascorbic);
- E301 (ascorbat de sodiu);
- E316 (eritrobat de sodiu);
- E325 (lactat de potasiu);
- E410 (gumă carruba);
- E412 (gumă de guar);
- E415 (gumă xantan);
- E450 (difosfați);
- E451 (trifosfați);
- E471 (digliceride);
- E509 (clorură de calciu);
- E535 (ferocianid de potasiu);
- E536 (ferocianură de potasiu);
- E575 (glucono-delta-lactonă);
- E579 (gluconat feros);
- E621 (monoglutamat de sodiu);
- E626 (extract de drojdie);
- E627 (guanilat disodic);
- E631 (inozinat disodic);
- E635 (ribonucleotide disodice);
- E640 (glicină și sarea sa de sodiu).
Mai puțin întâlniți:
- E172 (oxizi și hidroxizi de fier);
- E235 (natamicină);
- E243 (lauroil arginat de etil);
- E306 (extract bogat în tocoferol);
- E322 (lecitine);
- E420 (sorbitoli);
- E585 (lactat feros).
Atenție! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News