Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazul bărbatului care a murit după ce a tăiat un proiectil cu flexul, la Pianu: Dosar plimbat trei ani pe la parchete din țară

Publicat

După aproape trei ani de la moartea unui muncitor care a tăiat cu flexul un proiectil neexplodat, în curtea unei firme din Pianu de Jos, dosarul penal deschis de procurori este în continuare în cercetare. Tragedia s-a întâmplat în data de 28 ianuarie 2020.

La scurt timp autoritățile din Alba au început o anchetă, în urmă căreia au descoperit aproximativ 20 de tone de tone de proiectile care teoric erau dezamorasate, însă unele s-au dovedit a fi  neexplodate. 

Reporterii alba24.ro au obținut primele informații oficiale cu privire la ancheta în curs. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă dar și infracțiuni privind regimul deșeurilor.

Dosarul s-a plimbat pe mesele procurorilor de la trei parchete din țară.

Prima dată a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara. Din 14 septembrie 2021 a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.


Procurorii au anchetat cazul și dintr-un dosar in rem, au ajuns la in personam. A fost întocmit un cerc de trei suspecți: doua persoane și o firmă.

CITEȘTE ȘI: Ancheta în cazul exploziei proiectilului din Pianu soldat cu moartea unui om: Două parchete din țară fac momentan cercetări

Apoi, dosarul a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, din data de 20 iunie 2022. Reprezentații Parchetului au declarat pentru alba24.ro că dosarul este în lucru la polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Ce s-a întâmplat în ziua în care un muncitor a murit și altul a fost rănit

Pe 28 ianuarie 2020, un bărbat a murit și altul a fost rănit după ce au tăiat un proiectil, în curtea unei societăți comerciale din Pianu de Jos.

Aceștia tăiau cu flexul mai multe proiectile, care teoretic erau dezafectate și aveau statut de deșeuri feroase. Potrivit autorităților, în curtea respectivă au fost găsite aproximativ 20 de tone de proiectile dezamorsate.

Inspectorii ITM Alba au sancționat firma care avea sediul în Sebeș, cu 40.000 de lei amendă pentru muncă nedeclarată.

În luna iulie a anului 2020, un proces civil a început la Judecătoria Sebeș, în care firma în cauză a cerut anularea amenzii. Pe 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o primă decizie cu privire la anularea amenzii de 40.000 de lei.

Potrivit magistraților, cei doi bărbați au fost transportați la punctul de lucru și, odată ajunși acolo, au verificat aparatele de tăiat și au constatat că prezinte defecțiuni, motiv pentru care au cerut fiului patronului să cumpere piese pentru a le repara. După ce aparatele au fost reparate, cei doi au decis să le încerce și au început să taie deșeuri feroase (bombe, proiectile), iar la un moment dat a avut loc o explozie, în urma căruia unul dintre bărbați a decedat.

”Din materialul probator administrat în prezenta cauză, instanța reține faptul că în 28 ianuarie 2020, cei doi au prestat activitate în cadrul societății petente, fără a avea semnat la acea dată contract individual de muncă.

CITEȘTE ȘI: Explozia din Pianu, în care un bărbat a murit după ce a tăiat un proiectil: Firma care l-a angajat a contestat amenda de la ITM

Nu poate fi reținut argumentul petentei cum că cei doi au prestat activitate fără a le fi fost solicitat acest lucru de către vreun reprezentant al societății, întrucât, pe de-o parte, chiar martorul arată că scopul pentru care i-a dus pe cei doi la Pianu de Jos a fost să ia aparatele, ori deja această atribuție este de prestare de activitate, iar pe de altă parte activitatea de reparat și verificat scule s-a făcut cu acordul reprezentantului petentei, dacă nu chiar la îndemnul acestuia”, potrivit sursei citate.

În data de 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au respins cererea de anularea a amenzii de 40.000 de lei, primită de firmă.

Momentan dosarul este în faza de cercetări, după trei ani de la moartea muncitorului, în curtea firmei din Sebeș.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 15.09.2022 at 20:24

    Aşa-i când anchetează croitorii.Nu îţi vine să crezi că sunt aşa habarnişti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax