Eveniment
Ancheta în cazul exploziei proiectilului din Pianu soldat cu moartea unui om: Două parchete din țară fac momentan cercetări
A trecut mai bine de un an de la explozia din Pianu de Jos, în urma căruia un muncitor și-a pierdut viața, iar altul a fost rănit. Incidentul a fost provocat de tăierea unui proiectil cu flexul. Teoretic, proiectilul trebuia să fie inactiv.
În urma accidentului de muncă, două parchete din țară – Parchetul Militar Timișoara și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș – au deschis dosare penale în cadrul cărora derulează cercetări.
Alba24.ro a cerut date despre stadiul anchetei, iar cele două parchete au făcut o serie de precizări.
Parchetul Militar Timișoara
Procurorii militari din Timișoara fac cercetări pentru infracțiunea de nerespectare a materiilor explozive ”în considerarea calității de militar deținută de unele dintre persoanele indicate ca fiind autori ai faptelor”.
CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO VIDEO: O persoană a DECEDAT și o alta a fost rănită după EXPLOZIA unui PROIECTIL, la Pianu de Jos
Mai exact, procurorii militari cercetează traseul proiectilelor, modul în care acestea au fost manevrate și verificate într-o unitate militară și cum au ajuns în curtea firmei din Pianu de Jos.
În primă fază, cercetările au fost derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, iar procurorii militari au dispus menținerea probelor administrate și începerea urmării penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, au transmis reprezentații parchetului militar.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș
Potrivit procurorilor, dosarul pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă este deschis in rem și momentan, în cauză, se efectuează cercetări de către polițiștii IPJ Alba, Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.
CITEȘTE ȘI: Explozia proiectilului de la Pianu: Cei doi muncitori lucrau ”la negru” într-o curte cu 20 de tone de proiectile dezafectate
Mai exact după un an de la producerea exploziei, nimeni nu a fost trimis în judecată, nimeni nu a fost tras la răspundere.
Context
Pe 28 ianuarie 2020, un bărbat a murit și altul a fost rănit după ce au tăiat un proiectil, în curtea unei societăți comerciale din Pianu de Jos.
Aceștia tăiau cu flexul mai multe proiectile, care teoretic erau dezafectate și aveau statut de deșeuri feroase. Potrivit autorităților, în curtea respectivă au fost găsite aproximativ 20 de tone de proiectile dezamorsate.
Inspectorii ITM Alba au sancționat firma care avea sediul în Sebeș, cu 40.000 de lei amendă pentru muncă nedeclarată.
În luna iulie a anului 2020, un proces civil a început la Judecătoria Sebeș, în care firma în cauză a cerut anularea amenzii. Pe 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o primă decizie cu privire la anularea amenzii de 40.000 de lei.
Potrivit magistraților, cei doi bărbați au fost transportați la punctul de lucru și, odată ajunși acolo, au verificat aparatele de tăiat și au constatat că prezinte defecțiuni, motiv pentru care au cerut fiului patronului să cumpere piese pentru a le repara. După ce aparatele au fost reparate, cei doi au decis să le încerce și au început să taie deșeuri feroase (bombe, proiectile), iar la un moment dat a avut loc o explozie, în urma căruia unul dintre bărbați a decedat.
”Din materialul probator administrat în prezenta cauză, instanța reține faptul că în 28 ianuarie 2020, cei doi au prestat activitate în cadrul societății petente, fără a avea semnat la acea dată contract individual de muncă.
CITEȘTE ȘI: Explozia din Pianu, în care un bărbat a murit după ce a tăiat un proiectil: Firma care l-a angajat a contestat amenda de la ITM
Nu poate fi reținut argumentul petentei cum că cei doi au prestat activitate fără a le fi fost solicitat acest lucru de către vreun reprezentant al societății, întrucât, pe de-o parte, chiar martorul arată că scopul pentru care i-a dus pe cei doi la Pianu de Jos a fost să ia aparatele, ori deja această atribuție este de prestare de activitate, iar pe de altă parte activitatea de reparat și verificat scule s-a făcut cu acordul reprezentantului petentei, dacă nu chiar la îndemnul acestuia”, potrivit sursei citate.
În data de 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au respins cererea de anularea a amenzii de 40.000 de lei, primită de firmă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News