Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Explozia din Pianu, în care un bărbat a murit după ce a tăiat un proiectil: Firma care l-a angajat a contestat amenda de la ITM


Publicat

În urmă cu un an, pe 28 ianuarie 2020, un bărbat a murit și altul a fost rănit după ce au tăiat un proiectil, în curtea unei societăți comerciale din Pianu de Jos.

La scurt timp autoritățile din Alba au început o anchetă, în urmă căreia au descoperit aproximativ 20 de tone de tone de proiectile care teoric erau dezamorasate, însă unele s-au dovedit a fi  neexplodate. 

Inspectorii ITM Alba au amendat firma care își avea sediul în Sebeș cu 40.000 de lei amendă pentru muncă nedeclarată.

În luna iulie a anului 2020, un proces în materia de civil a început la Judecătoria Sebeș în care firma în cauză a cerut anularea amenzii. Pe 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o primă decizie cu privire la anularea amenzii de 40.000 de lei, iar motivarea judecătorilor a fost făcută publică în urmă cu câteva zile. 

De asemenea, procurorii militari ai Parchetului Militar Timișoara au început o anchetă, dar momentan nu sunt informații noi în ceea ce privește stadiul anchetei.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO VIDEO: O persoană a DECEDAT și o alta a fost rănită după EXPLOZIA unui PROIECTIL, la Pianu de Jos

Precizăm că procesul desfășurat pe rolul Judecătoriei Sebeș se referă strict la amenda primită de firmă din parte ITM Alba pentru muncă nedeclarată și nu la decesul bărbatului.

Poziția firmei

Cei doi bărbați din Petroșani au mai lucrat și în trecut pentru firma respectivă. Cu câteva zile înainte de producerea accidentului, pe data de 26 ianuarie, aceștia au discutat să meargă să lucreze la o ”unitate militara din localitatea Beiuș, cu care societatea contestatoare avea contract si unde urmau să desfășoare activitate începând cu data de 29, 30 ianuarie 2020”, se arată în motivarea instanței.

Bărbații au ajuns în Sebeș ăn dimineața zilei de 28 ianuarie și s-au cazat la un hotel, iar după trebuiau să se întâlnească șeful firmei pentru încheierea contractului de muncă.

CITEȘTE ȘI: Explozia proiectilului de la Pianu: Cei doi muncitori lucrau ”la negru” într-o curte cu 20 de tone de proiectile dezafectate

S-a precizat ca in data de 28 ianuarie 2020 cei doi, urmau să se întâlnească pentru încheierea contractului de munca in forma scrisa si transmiterea lui către REVISAL în vederea înregistrării sale. Încheierea acestor contracte de munca erau imperios necesare, cu atât mai mult cu cat locul unde urmau să se deplaseze și să presteze activitate era o unitate militară din Beius, unde nu li se permitea accesul decât pe baza actelor care dovedeau apartenenta persoanelor la societatea cu care Unitatea militara deținea contract de prestări servicii.

Data fiind aceasta situație, in cursul zilei de 28 ianuarie 2020 directorul general al societății urma sa îi întâlnească pe cei doi la sediul societății pentru încheierea contractelor individuale de munca pentru a se putea deplasa la Beius, în vederea realizării contractului cu unitatea militara din Beius, cele doua persoane s-au deplasat la punctul de lucru din Pianu, însoțiți fiind de fiul directorului general pentru a lua de acolo anumite utilaje (furtune, aparatura) de care aveau nevoie pentru activitatea de la Beius, fără ca directorul general sa le solicite prestarea vreunei activități in localitatea Pianu. În timp ce fiul acestuia s-a deplasat pentru procurarea anumitor garnituri, s-a întâmplat nefericitul incident, soldat cu decesul bărbatului, se arată în motivarea instanței.

Apărătorul firmei a mai precizat că ” directorul general a aflat ulterior că cele două persoane figurau ca fiind angajate ale unei alte societăți, astfel încât si din acest punct de vedere nu se poate contura săvârșirea contravenției și mai mult nici urmarea sau prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata contribuției aferente unui salariat”, potrivit documentului citat.

” (…) apreciem că amenda este prea aspră, nefiind proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, cu atât mai mult cu cat cei doi figurau angajați la o alta societate.

Pericolul social al faptei săvârșite de petent este minim, fapt ce rezultă din împrejurarea în care a fost săvârșită fapta, din faptul că nu s-a produs nici o urmare, atingerea valorilor sociale ocrotite de lege fiind minimă”, se mai arată în apărarea firmei legate de contractele de muncă ale celor doi bărbați.

Poziția ITM Alba, extrasă din motivarea Judecătoriei Sebeș

Pe 30 ianuarie 2020, la sediul ITM Alba s-a prezentat șeful firmei alături de cel de al doilea muncitor.

Bărbatul a declarat că prestează activitate de sudor pentru firma în cauză din data de 27.01.2020 fără un contract individual de muncă încheiat în formă scrisă. De asemenea, a menționat faptul că a lucrat împreună cu persoana decedată, până ta data la care a avut loc explozia.

Acest fapt a fost confirmat și de către directorul general al fimei care a declarat pe propria răspundere ca i-a primit pe cei doi fără a le încheia contracte individuale de munca.

Verificând baza de date organizată ta nivelul Inspecției Muncii cu privire la transmiterea registrului general de evidență a salariaților în format electronic, s-a constatat faptul ca pentru bărbatul care a supraviețuit a fost transmis un contract individual de munca cu data începerii activității 30.01.2020. Ulterior, angajatorul a revenit asupra datei începerii activității și a transmis în REVISAL data de 28.01.2020.

CITEȘTE ȘI: Zona exploziei de la Pianu de Jos a fost IZOLATĂ din cauza proiectilelor aflate în curte. Anchetă extinsă a autorităților

Bărbatul decedat nu figura in baza de date a registrului general de evidență a salariaților în format electronic cu contract individual de muncă activ la firma în cauză.

Aceștia au fost în trecut angajați ai firmei.

Față de această stare de fapt, apreciem că în mod corect inspectorii de muncă au aplicat sancțiunea amenzii atunci când au constatat că sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției prevăzute la art.260 alin. 1 lit.e din Codul Muncii.

Motivele invocate în plângere nu sunt de natură să ducă ta admiterea acesteia, deoarece sunt simple susțineri ale petentei în vederea exonerării de răspunderea contravențională, dar care nu au legătură cu starea de fapt de la momentul controlului,  au concluzionat inspectorii ITM Alba.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Sebeș

Potrivit magistraților, cei doi bărbați au fost transportați la punctul de lucru și odată ajunși acolo au verificat aparatele de tăiat și au constatat că prezinte defecțiuni, motiv pentru care au cerut fiului patronului să cumpere piese pentru a le repara. După ce aparatele au fost reparate, cei doi au decis să le încerce și au început să taie deșeuri feroase (bombe, proiectile) iar la un moment dat a avut loc o explozie, în urma căruia bărbatul a decedat.

Din materialul probator administrat în prezenta cauză, instanța reține faptul că în data de 28.01.2020,cei doi au prestat activitate în cadrul societății petente, fără a avea semnat la acea dată contract individual de muncă

Nu poate fi reținut argumentul petentei cum că cei doi au prestat activitate fără a le fi fost solicitat acest lucru de către vreun reprezentant al societății, întrucât pe de-o parte chiar martorul arată că scopul pentru care i-a dus pe cei doi la Pianu de Jos a fost să ia aparatele, ori deja această atribuție este de prestare de activitate, iar pe de altă parte activitatea de reparat și verificat scule s-a făcut cu acordul reprezentantului petentei, dacă nu chiar la îndemnul acestuia.

A fost clar explicat de către petentă și susținut de către martori faptul că cei doi, urmau să presteze activitate specifică de sudor (tăiat deșeu feros cu flacără deschisă) la o unitate militară din Beiuș, începând cu data de 29.01.2020, însă faptul că aceștia au efectuat și alte acte în strânsă legătură cu activitatea specifică pe care urmau să o presteze, nu înseamnă că pentru acele operațiuni prealabile nu ar fi avut nevoie de încheierea unui contract de muncă.

 

Cu alte cuvinte, contractul de muncă se impunea a fi închsiat nu doar pentru a legitima munca pe care cei doi urmau să o presteze în cadrul unității militare ci și pentru orice fel de activitate pe care o prestau în folosul petentei, având în vedere că aceasta îi angaja.

Dorința administratorului de a încheia contracte de muncă în cursul zilei de 28.01.2020 pentru a reglementa situația pentru când aveau să lucreze în cadrul unității militare nu exonerează petenta de faptul că la momentul 28.01.2020, când cei doi prestau activitate în folosul petentei, aceștia nu aveau încheiat niciun contract de muncă.

De altfel, nu se poate afirma că încheierea contractului de muncă se impunea doar de la momentul prestării activității de sudor la unitatea militară, iar pentru restul activitățiilor premergătoare, contractul nu era necesar.

VEZI ȘI: Explozia de la Pianu, soldată cu moartea unui om: Procurorii Parchetului Militar Timișoara și de la Sebeș vor cerceta cazul

Din momentul în care petenta a dorit angajarea celor doi, trebuia să se îngrijească să încheie contractele de muncă, să le încarce în platforma online și doar din ziua următoare să distribuie sarcini respectivilor angajați, indiferent că sarcinile vizau chiar debitarea deșeurilor feroase sau reparații efectuate la diverse utilaje, au concluzionat magistrații.

În data de 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au respins cererea de anularea a amenzii de 40.000 de lei, primită de firmă.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Numărul de flotanți la o singură adresă va fi limitat. Noi reguli privind stabilirea domiciliului, în dezbatere la MAI

Publicat

buletin

Autoritățile vor să limiteze numărul persoanelor care pot să își stabilească domiciliu sau reședința, respectiv să fie luați în spațiu sau să obțină viză de flotant, la o singură adresă. Potrivit unui proiect publicat în dezbatere de MAI, nu va mai fi posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului la o anumită adresă, dacă la adresa declarată sunt înregistrate mai mult de zece persoane. 

Se dorește astfel eliminarea situațiilor în care, pentru a obține anumite avantaje, anumite persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o altă adresă decât cea la care locuiesc de fapt.

Potrivit unui proiect de ordonanță publicat recent în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se dorește eliminarea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situația în care în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată.

Conform documentului, nu va mai fi posibilă înscrierea menţiunii privind stabilirea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei la o anumită adresă dacă în R.N.E.P., la adresa declarată, sunt înregistrate mai mult de 10 persoane.

Prevederile nu se vor aplica proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia.

De asemenea, potrivit proiectului, prin familie extinsă se înţelege soțul/soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale titularului dreptului locativ.

Proiectul Ordonanței pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor român a fost publicat în dezbatere pe site-ul MAI în 18 ianuarie.

„Scopul actului normativ este pe de o parte corelarea legislației interne cu legislația europeană, cât și acela de a institui reglementări care să asigure atât cadrul instituţional necesar, cât şi posibilitatea implementării unor soluţii optime pentru înlăturarea consecinţelor negative legate de imposibilitatea atingerii scopului pentru care R.N.E.P. a fost constituit şi de alimentarea cu date care nu corespund realităţii a sistemelor informatice ale instituţiilor şi autorităţilor publice, generate de fenomenul înregistrat cu privire la stabilirea sau schimbarea domiciliului şi/sau a reşedinţei de către cetăţenii români fără intenţia de a avea locuinţa principală la adresa declarată, astfel cum prevăd dispoziţiile legale în vigoare”, se precizează în nota de fundamentare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA elimină interviul pentru viză, pentru anumite categorii de români. Anunțul Ambasadei de la București

Publicat

Ambasada SUA a decis acordarea vizelor fără interviu pentru câteva categorii de persoane. Este vorba despre cei care au avut viză eliberată anterior sau viza anterioară a expirat în ultimele 48 de luni.

”Puteți fi eligibili să vă reînnoiți viza fără a mai fi nevoie să veniți la ambasadă, pentru interviu. Procesul este rapid și ușor, îi invităm pe solicitanți să profite de posibilitatea solicitării vizei fără interviu” au transmis reprezentanții ambasadei, pe pagina lor de Facebook.

Cum poți călători în SUA dacă ți-a expirat pașaportul, dar viza este valabilă

Dacă aveți o viză încă valabilă este important să reţineţi faptul că ea poate fi în continuare folosită, chiar dacă paşaportul pe care a fost aplicată expiră.

Puteţi călători în Statele Unite cu paşaportul vechi, care conţine viza valabilă, şi noul paşaport, valabil.

Puteți fi eligibili pentru o solicitare fără interviu, care vă permite să reînnoiți viza fără a mai fi nevoie să veniți la Ambasadă.

Cu toate acestea, folosirea acestei opțiuni nu vă garantează aprobarea vizei. Este posibil ca în anumite cazuri, după evaluarea documentelor trimise prin FedEx să fie necesar să veniți la un interviu pentru viză.

Solicitanții pot fi eligibili pentru o solicitare fără interviu în următoarele situații:

Copiii sub 14 ani pot solicita o viza fără interviu, chiar dacă nu au mai avut viză SUA înainte.

Persoanele care au împlinit 80 de ani pot solicita o viza fără interviu, chiar dacă nu au mai avut viză SUA înainte.

Solicitați aceeași categorie de viză.

Viza este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 luni.

Viza a fost eliberată după data de 1 ianuarie 2008.

Pașaportul cu viza anterioară este în posesia dumneavoastră.

Pe viza anterioară nu apare una dintre următoarele mențiuni: “WAIVER” sau “CLEARANCE”.

Cetățenia, data nașterii și sexul sunt aceleași atât în vechiul pașaport, cât și în noul pașaport.

În momentul solicitării vizei vă aflați în România.

De la data aprobării vizei anterioare NU ați solicitat prelungire sau modificare de status pe teritoriul SUA.

De la data aprobării vizei anterioare NU ați fost arestat sau deportat, și nu ați încălcat legislația SUA.

De la data aprobării vizei anterioare NU v-a fost refuzată o altă viză, nu a fost anulată sau retrasă.

Dețineți un pașaport românesc sau permis de ședere valid.

Solicitarea unei vize cu paşaport temporar va avea ca efect limitarea valabilităţii vizei.

Sursă: ustraveldocs.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii din Italia vor putea conduce din nou mașini înmatriculate în țară. Interdicția actuală, contestată în instanța europeană

Publicat

Românii din Italia ar putea beneficia de o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene care le-a dat dreptate unor cetățeni slovaci, în ceea ce privește utilizarea mașinii înmatriculate în altă țară. După ce decizia va fi aplicată și legislația adaptată, românii vor putea utiliza mașinile înmatriculate ”acasă”, fără nici o restricție.

După ce mașina în care se aflau a fost confiscată de poliția italiană, invocându-se faptul că șoferul avea rezidență în Italia de mai mult de 6 luni, iar automobilul pe care îl conducea era înmatriculat în alt stat decât cel italian, aceștia au apelat la justiția europeană.

Mașina era înregistrată pe numele pasagerului, cetățean care nu era rezident în Italia, se specifică în dosarul înaintat Curții de Justiției, însă acest detaliu nu i-a înduplecat pe polițiști care au aplicat exact litera legii.

Aplicarea acestei decizii va conduce la o modificare a legislației rutiere italiene care interzice dreptul rezidenților de a conduce autoturisme înmatriculate în alte state, inclusiv din Uniunea Europeană.

Interdicția de a conduce în Italia cu numere de înmatriculare străine pentru rezidenți a fost introdusă în lege de fostul ministru de interne italian, Matteo Salvini.

Ziarul italian Il Quotidiano del Lazio notează că decizia Curții Europene de Justiție va conduce la schimbarea legislației italiene, deoarece legile europene primează în fața celor naționale.

Românii, cea mai numeroasă comunitate de străini, au fost afectați de această lege care încerca să protejeze mai ales companiile locale de asigurare, dar și regimul de taxare.

Sursă: G4Media.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO CNCAV: Aproape 3000 de copii programați pentru vaccinare, până joi. Când ajung dozele de vaccin în țară

Publicat

În perioada 13-20 ianuarie, au fost programaţi în platforma naţională 2.841 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani pentru a fi imunizaţi împotriva noului coronavirus. Precizarea a fost făcută joi de către ăreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că sunt active 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, dintre care şase în Bucureşti, câte unul în fiecare sector.

„Mai sunt încă 21 de cabinete de vaccinare pediatrice inactive şi care vor fi actualizate şi activate în platformă în funcţie de adresabilitate şi deciziile DSP-urilor judeţene. Demararea campaniei de vaccinare va avea loc pe data de 26 ianuarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, calendarul de livrare pentru dozele de vaccin pediatric anti-COVID a fost modificat, astfel încât toate cele 114.000 de doze programate vor ajunge în România pe data de 25 ianuarie.

Acestea vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare şi apoi către centrele de sănătate publică judeţene.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate