Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă de fapt, dacă dormi cu televizorul pornit. Greșeala pe care o fac românii și efectele asupra sănătății

Publicat

Ce se întâmplă dacă dormim la televizor? Multă lume obișnuiește să adoarmă cu televizorul pornit însă, spun specialiștii, acesta nu este nepărat un obicei bun. 

Primul efect negativ este legat de calitatea somnului. Televizorul poate distorsiona ritmul circadian, adică poate afecta modul în care corpul tău reglează somnul și trezirea.

Acest lucru este cauzat de faptul că televizorul emite o lumină albastră care, spun specialiștii, poate inhiba producția de melatonină, un hormon derivat din serotonină – „hormonul fericirii”.

Astfel, atunci când te uiți la televizor înainte de culcare sau în timp ce dormi, acest lucru poate perturba somnul și poate duce la un somn de proastă calitate.

  • Când dormi cu televizorul aprins, este posibil să dormi mai puțin decât crezi. Creierul continuă să proceseze, iar datoria de somn crește. Asta înseamnă că dacă ai dormit 10 ore cu televizorul aprins, acest lucru ar echivala cu 7 ore de somn fără televizor.

Dacă urmărești emisiuni sau filme pline de acțiune sau de suspans, acestea pot crește nivelul de stres și pot face ca mintea ta să fie agitată.

Risc de obezitate și depresie

Există de asemenea studii care au legat somnul cu televizorul pornit cu un risc mai mare de obezitate, tulburări alimentare și depresie.

Acestea sunt doar câteva exemple de cum dormitul cu televizorul pornit poate afecta sănătatea în general.

În concluzie, este recomandat să nu dormi cu televizorul pornit. Este mai bine să păstrezi camera întunecată și liniștită pentru a-ți asigura un somn de calitate și pentru a-ți proteja sănătatea pe termen lung.

Ce spun studiile

Mai jos vă oferim câteva exemple de studii care au cercetat efectele dormitului cu televizorul pornit.

În general, aceste studii vorbesc despre faptul că acest obicei poate afecta negativ calitatea somnului și poate avea consecințe asupra sănătății pe termen lung.

Un studiu publicat în jurnalul Sleep Health a examinat impactul somnului cu televizorul pornit la adolescenți și adulți tineri.

Cercetătorii au descoperit că dormitul cu televizorul pornit este asociat cu o calitate mai scăzută a somnului, mai multe treziri nocturne și o senzație de oboseală mai mare dimineața.

Un alt studiu, publicat în jurnalul Sleep Medicine Reviews, a examinat efectele expunerii la lumina albastră asupra somnului.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la lumină albastră din televizoare, smartphone-uri sau alte dispozitive electronice poate afecta producția de melatonină și poate perturba ritmul circadian al organismului.

Într-un alt studiu, publicat în jurnalul Pediatrics, cercetătorii au examinat legătura dintre somnul cu televizorul pornit și obezitatea la copii.

Copiii lăsați să doarmă cu televizorul pornit au avut un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi, constată studiul.

Acestea sunt doar câteva exemple de studii care au investigat efectele dormitului cu televizorul pornit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax