Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce zic autoritățile din Alba despre blocul de lângă liniile de înaltă tensiune. Omul electrocutat se zbate între viață și moarte


Publicat

În dimineața zilei de 6 septembrie, în Alba Iulia, un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul unui bloc aflat în construcție. Un tânăr de 21 de ani a suferit arsuri pe 65% din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat la linia de 110 kV.

Tânărul muncitor a fost preluat și transportat cu un elicopter SMURD către Cluj-Napoca, iar de acolo cu un avion, la Bruxelles, pentru a fi internat și tratat într-un spital militar.

În urma accidentului de muncă, o serie de verificări au fost începute de către instituțiile abilitate pentru a se afla dacă există probleme legate de ridicarea construcției.

Beneficiarul blocului de pe strada Ana Aslan din Alba Iulia este firma OMAN ALLURE SRL. Asociatul unic și administrator al firmei, potrivit TERMENE.RO, este Dumitru Sinea.

Aspectul cel mai important al verificărilor este amplasarea clădirii față de liniile de înaltă tensiune.

electrocutat

Reporterii Alba24 au contactat mai multe instituții abilitate, pentru a informa corect cititorii cu privire la accident și cauzele acestuia: 

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Inspectoratul de Stat în Construcții

Contactat telefonic de Alba24, directorul de la Alba, Victor Doru Cetean, a fost întrebat dacă angajații instituției au efectuat vreodată un control în teren și dacă au constatat probleme referitoare la construcția respectivă.

Inspectorul șef a spus că nu face declarații presei și că de acest lucru se ocupă structura centrală de la București.

Reprezentanții biroului de presă de la București au declarat că au primit solicitarea în baza Legii 544, formulată de Alba24 și că momentan aceasta se află în lucru  (revenim cu un update după primirea răspunsului oficial).

Primăria Alba Iulia 

Contactați telefonic, mai mulți reprezentanți ai Primăriei Alba Iulia au declarat:

În dimineața accidentului – șeful Serviciului Urbanism Alba Iulia, Mircea Alexandru Romanițan, a declarat că proiectul construcției a primit aprobare, că aceasta nu se află sub liniile de înaltă tensiune și că ar exista un aviz (un studiu de impact) din partea Electrica, act ce le-ar fi permis constructorilor să se aproprie mai mult.

Prin avizul de la Electrica ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune.

bloc

Întrebat de reporterii Alba24 dacă a fost verificată în teren conformitatea avizelor, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul municipiului Alba Iulia există „Disciplina în construcții” care aparține de Poliția Comunitară și că această instituție, în urma unor suspiciuni sau a unor plângeri, poate verifica dacă datele de pe hârtie sunt întocmai cu realitatea din teren.

CITEȘTE ȘI: Tânărul electrocutat la Alba Iulia va fi transferat la Spitalul Militar din Bruxelles. Are arsuri pe 65% din suprafața corpului

Mai mult, Gabriel Pleșa a declarat că nu se merge în teren pentru verificarea fiecărui dosar pentru construcții. Cel care se ocupă de serviciul „Disciplina în construcții”, Gheorghe Bucur, nu a putut fi contactat de către Alba24.ro.

„Este o construcție autorizată, dar era destul de aproape de linia de înaltă, de 110 kV, din câte știu de la foștii mei colegi de la Electrica. Se pare că ei (n.r. Electrica) ar fi zis că nu au voie la mai puțin de 20 de metri de linie și se pare că nu prea au respectat chestia asta, a făcut arc electric și l-a electrocutat”, a mai spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, consilierul local Mircea Trifu a făcut o declarație de-a  dreptul șocantă: „No.. Urbanistic vorbind am început să omorâm oameni.. Mafia imobiliară, avize date iresponsabil.. duc la moarte.. Împreună cu colegii mei am aprobat un plan urbanistic care ucide.. Suntem mai mult decât vinovați morali..”

trifu mircea

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba

Șeful Serviciului Control/ SSM / Accidente de muncă, Vasile Suciu – întrebat dacă inspectorii de la ITM au mers în teren și nu au observat vreun element care ar putea pune în pericol viața muncitorilor de pe șantier, a declarat că angajații de la ITM Alba au fost în inspecție la construcția respectivă doar în prima fază, mai exact când a fost turnată placa de construcții și că atunci nu aveau de unde să știe cum va evolua proiectul.

Electrica

La solicitarea Alba24.ro să precizeze ce tip de linii sunt, distanța minimă legală pentru amplasarea unei construcții față de linii, la ce distanță este amplasată construcția de pe strada Ana Aslan față de liniile de înaltă tensiune și pentru ce distanță a fost dat avizul de la Electrica pentru construcția respectivă, reprezentanții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) au răspuns printr-un comunicat de presă: 

„Linie Electrică Aeriană  110kV dublu circuit Alba-Sebeș circuitul 1+2;

Conform NTE 003/04/00 (Normativ pentru construcția liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1.000 V, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 32/2004), Art.181, Tabel nr. 32 <Traversări şi apropieri faţă de clădiri>, distanța minimă la care se poate construi este distanța între conductorul extrem al LEA 110kV la deviația lui maximă + 4m , față de cea mai apropiată parte a clădirii , fără să constituie traversare;

Pentru determinarea distanței existente între construcție și conductorul cel mai apropiat al LEA 110 kV sunt necesare ridicări topografice;  (n.r. comunicatul nu precizează dacă aceste măsurători au fost făcute la acordarea avizului pentru autorizarea de construire sau urmează a fi făcute în urma accidentului de azi).

Conform Avizului de Amplasament, distanța minimă la care se poate construi este de 12,8 m.

Dorim să precizăm că tânărul accidentat nu este angajatul societății noastre, dar oferim autorităților sprijinul total și cooperarea în anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul” au precizat reprezentanții SDEE Transilvania SUD.

Direcția de Sănătate Publică Alba

Întrebat de Alba24.ro dacă DSP a dat aviz favorabil, în procedura de autorizare a construcției imobilului de pe Ana Aslan, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că probabil a fost dat avizul atât timp cât există o autorizare de construire.

De asemenea, întrebat dacă în legislație există prevederi privind efectul negativ asupra oamenilor a radiaților electromagnetice, provenite de la liniile de înaltă tensiune și dacă în actele normative există și o distanță minimă la care se pot construi locuințe, acesta a spus că nu știe să existe în legislație o asemenea prevedere.

Întrebat dacă există vreo legătură între domnia sa și Dumitru Sinea, administrator și unic asociat al firmei beneficiare a construcției în cauză, sau este doar o coincidență de nume, directorul DSP Alexandru Sinea a declarat că acesta este tatăl său, însă a precizat pentru Alba24 că el personal nu are nicio legătură cu afacerea respectivă sau cu firma OMAN ALLURE SRL.

IPJ Alba

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Alba, anchetatorii au deschis un dosar penal de urmărire in rem (cu privire la faptă) pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. trumpy

    vineri, 06.09.2019 at 20:05

    ******* asta de sinea, cu s mic, inca mai e director la DSP??
    E praf orasul ăsta!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÎMPENI

Atenționare COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la noapte. Bazinele hidrografice vizate

Publicat

Hidrologii au emis atenționare imediată Cod Galben de inundații valabilă pentru județele Alba și Sibiu până la ora 23.00.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice:

Vezi și Atenționare COD GALBEN de furtuni în Alba și alte zone din țară. Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină

Mureș – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Gelmar – aval confluență Târnave

Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu

Vezi și DN75, BLOCAT de aluviuni, între Gârda de Sus și Arieșeni. Se acționează cu utilaje pentru reluarea circulației

Județele: Alba, Sibiu.

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

DN75, BLOCAT de aluviuni, între Gârda de Sus și Arieșeni. Se acționează cu utilaje pentru reluarea circulației

Publicat

IPJ Alba a anunțat că DN75 este blocat, luni după-amiaza, între Gârda de Sus și Arieșeni, din cauza aluviunilor căzute pe șosea.

Se acționează cu utilaje pentru deblocarea carosabilului.

Localitățile Vidra, Albac, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Gârda de Sus, Arieșeni, Poiana Vadului se află sub Cod Portocaliu de furtuni până la ora 16.30, potrivit meteoromania.ro. În zonă a plouat puternic, iar în ultimele 2 ore s-au cumulat, pe arii restrânse, 30 l/mp.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat în jurul orei 16.00 că pe DN 75 Câmpeni – Oradea traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil, la kilometrul 42+300 de metri. Se estimează ca în aproximativ 60-120 de minute traficul să fie reluat.

foto: arhivă

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA bolilor contagioase pentru care se va face izolare la domiciliu sau în spital și unitățile în care se tratează. Proiect

Publicat

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică un proiect prin care stabilește lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Potrivit aceluiași document, se stabilesc și unitățile sanitare de bază în care se tratează persoanele cu afecțiunile respective. În Alba, unitatea sanitară de bază este Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud și Spitalul Județean / Secția de Boli Infecțioase.

Unele dintre aceste boli pot fi evitate prin vaccinare și sunt incluse în schema națională de imunizare din România, care însă nu este obligatorie, potrivit g4media.ro

Măsura de izolare se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive, se precizează în proiect.

Prin hotărâre a Guvernului se stabilește Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în carese tratează persoanele bolnave. Izolarea persoanelor se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar, în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii boli contagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impunizolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Lista de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica si cuprinde acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave dar poate determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international și care necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia general, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Unitățile sanitare de baza sunt reprezentate de unitati spitalicesti ce au capacitatea tehnica, logistica si dispun de resursa umana calificata spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate si pentru prevenirea contagiunii. In functie de capabilitatile acestor unitati spitalicesti, de fazele evolutive si de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I si de Faza II. Unitatile sanitare de baza vor interna pacienţii suspecti sau confirmati pentru una din afectiunile prevazute in anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unitati sanitare:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă ,care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora

1. Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococică (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Noi condiții pentru donarea de plasmă de către persoanele vindecate de COVID-19. Nu mai sunt necesare două teste negative

Publicat

Au fost stabilite noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19, a anunțat Ministerul Sănătății.

Acestea sunt prevăzute în Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, aprobat de ministrul Sănătății. Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative, transmite MS.

Potrivit datelor Institutului Național de Hematologie Transfuzională, doar 490 de români vindecați de COVID-19 au donat până acum plasmă, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19.

În România se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de COVID-19 din data de 28 aprilie – de 3 luni și jumătate. Aparatura necesară a fost donată statului român.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.

Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Ordinul MS stabilește responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.

surse: ms.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate