Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce zic autoritățile din Alba despre blocul de lângă liniile de înaltă tensiune. Omul electrocutat se zbate între viață și moarte

Publicat

În dimineața zilei de 6 septembrie, în Alba Iulia, un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul unui bloc aflat în construcție. Un tânăr de 21 de ani a suferit arsuri pe 65% din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat la linia de 110 kV.

Tânărul muncitor a fost preluat și transportat cu un elicopter SMURD către Cluj-Napoca, iar de acolo cu un avion, la Bruxelles, pentru a fi internat și tratat într-un spital militar.

În urma accidentului de muncă, o serie de verificări au fost începute de către instituțiile abilitate pentru a se afla dacă există probleme legate de ridicarea construcției.

Beneficiarul blocului de pe strada Ana Aslan din Alba Iulia este firma OMAN ALLURE SRL. Asociatul unic și administrator al firmei, potrivit TERMENE.RO, este Dumitru Sinea.

Aspectul cel mai important al verificărilor este amplasarea clădirii față de liniile de înaltă tensiune.

electrocutat

Reporterii Alba24 au contactat mai multe instituții abilitate, pentru a informa corect cititorii cu privire la accident și cauzele acestuia: 

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Inspectoratul de Stat în Construcții

Contactat telefonic de Alba24, directorul de la Alba, Victor Doru Cetean, a fost întrebat dacă angajații instituției au efectuat vreodată un control în teren și dacă au constatat probleme referitoare la construcția respectivă.

Inspectorul șef a spus că nu face declarații presei și că de acest lucru se ocupă structura centrală de la București.

Reprezentanții biroului de presă de la București au declarat că au primit solicitarea în baza Legii 544, formulată de Alba24 și că momentan aceasta se află în lucru  (revenim cu un update după primirea răspunsului oficial).

Primăria Alba Iulia 

Contactați telefonic, mai mulți reprezentanți ai Primăriei Alba Iulia au declarat:

În dimineața accidentului – șeful Serviciului Urbanism Alba Iulia, Mircea Alexandru Romanițan, a declarat că proiectul construcției a primit aprobare, că aceasta nu se află sub liniile de înaltă tensiune și că ar exista un aviz (un studiu de impact) din partea Electrica, act ce le-ar fi permis constructorilor să se aproprie mai mult.

Prin avizul de la Electrica ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune.

bloc

Întrebat de reporterii Alba24 dacă a fost verificată în teren conformitatea avizelor, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul municipiului Alba Iulia există „Disciplina în construcții” care aparține de Poliția Comunitară și că această instituție, în urma unor suspiciuni sau a unor plângeri, poate verifica dacă datele de pe hârtie sunt întocmai cu realitatea din teren.

CITEȘTE ȘI: Tânărul electrocutat la Alba Iulia va fi transferat la Spitalul Militar din Bruxelles. Are arsuri pe 65% din suprafața corpului

Mai mult, Gabriel Pleșa a declarat că nu se merge în teren pentru verificarea fiecărui dosar pentru construcții. Cel care se ocupă de serviciul „Disciplina în construcții”, Gheorghe Bucur, nu a putut fi contactat de către Alba24.ro.

„Este o construcție autorizată, dar era destul de aproape de linia de înaltă, de 110 kV, din câte știu de la foștii mei colegi de la Electrica. Se pare că ei (n.r. Electrica) ar fi zis că nu au voie la mai puțin de 20 de metri de linie și se pare că nu prea au respectat chestia asta, a făcut arc electric și l-a electrocutat”, a mai spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, consilierul local Mircea Trifu a făcut o declarație de-a  dreptul șocantă: „No.. Urbanistic vorbind am început să omorâm oameni.. Mafia imobiliară, avize date iresponsabil.. duc la moarte.. Împreună cu colegii mei am aprobat un plan urbanistic care ucide.. Suntem mai mult decât vinovați morali..”

trifu mircea

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba

Șeful Serviciului Control/ SSM / Accidente de muncă, Vasile Suciu – întrebat dacă inspectorii de la ITM au mers în teren și nu au observat vreun element care ar putea pune în pericol viața muncitorilor de pe șantier, a declarat că angajații de la ITM Alba au fost în inspecție la construcția respectivă doar în prima fază, mai exact când a fost turnată placa de construcții și că atunci nu aveau de unde să știe cum va evolua proiectul.

Electrica

La solicitarea Alba24.ro să precizeze ce tip de linii sunt, distanța minimă legală pentru amplasarea unei construcții față de linii, la ce distanță este amplasată construcția de pe strada Ana Aslan față de liniile de înaltă tensiune și pentru ce distanță a fost dat avizul de la Electrica pentru construcția respectivă, reprezentanții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) au răspuns printr-un comunicat de presă: 

„Linie Electrică Aeriană  110kV dublu circuit Alba-Sebeș circuitul 1+2;

Conform NTE 003/04/00 (Normativ pentru construcția liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1.000 V, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 32/2004), Art.181, Tabel nr. 32 <Traversări şi apropieri faţă de clădiri>, distanța minimă la care se poate construi este distanța între conductorul extrem al LEA 110kV la deviația lui maximă + 4m , față de cea mai apropiată parte a clădirii , fără să constituie traversare;

Pentru determinarea distanței existente între construcție și conductorul cel mai apropiat al LEA 110 kV sunt necesare ridicări topografice;  (n.r. comunicatul nu precizează dacă aceste măsurători au fost făcute la acordarea avizului pentru autorizarea de construire sau urmează a fi făcute în urma accidentului de azi).

Conform Avizului de Amplasament, distanța minimă la care se poate construi este de 12,8 m.

Dorim să precizăm că tânărul accidentat nu este angajatul societății noastre, dar oferim autorităților sprijinul total și cooperarea în anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul” au precizat reprezentanții SDEE Transilvania SUD.

Direcția de Sănătate Publică Alba

Întrebat de Alba24.ro dacă DSP a dat aviz favorabil, în procedura de autorizare a construcției imobilului de pe Ana Aslan, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că probabil a fost dat avizul atât timp cât există o autorizare de construire.

De asemenea, întrebat dacă în legislație există prevederi privind efectul negativ asupra oamenilor a radiaților electromagnetice, provenite de la liniile de înaltă tensiune și dacă în actele normative există și o distanță minimă la care se pot construi locuințe, acesta a spus că nu știe să existe în legislație o asemenea prevedere.

Întrebat dacă există vreo legătură între domnia sa și Dumitru Sinea, administrator și unic asociat al firmei beneficiare a construcției în cauză, sau este doar o coincidență de nume, directorul DSP Alexandru Sinea a declarat că acesta este tatăl său, însă a precizat pentru Alba24 că el personal nu are nicio legătură cu afacerea respectivă sau cu firma OMAN ALLURE SRL.

IPJ Alba

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Alba, anchetatorii au deschis un dosar penal de urmărire in rem (cu privire la faptă) pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. trumpy

    vineri, 06.09.2019 at 20:05

    ******* asta de sinea, cu s mic, inca mai e director la DSP??
    E praf orasul ăsta!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax