Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce zic autoritățile din Alba despre blocul de lângă liniile de înaltă tensiune. Omul electrocutat se zbate între viață și moarte


Publicat

În dimineața zilei de 6 septembrie, în Alba Iulia, un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul unui bloc aflat în construcție. Un tânăr de 21 de ani a suferit arsuri pe 65% din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat la linia de 110 kV.

Tânărul muncitor a fost preluat și transportat cu un elicopter SMURD către Cluj-Napoca, iar de acolo cu un avion, la Bruxelles, pentru a fi internat și tratat într-un spital militar.

În urma accidentului de muncă, o serie de verificări au fost începute de către instituțiile abilitate pentru a se afla dacă există probleme legate de ridicarea construcției.

Beneficiarul blocului de pe strada Ana Aslan din Alba Iulia este firma OMAN ALLURE SRL. Asociatul unic și administrator al firmei, potrivit TERMENE.RO, este Dumitru Sinea.

Aspectul cel mai important al verificărilor este amplasarea clădirii față de liniile de înaltă tensiune.

electrocutat

Reporterii Alba24 au contactat mai multe instituții abilitate, pentru a informa corect cititorii cu privire la accident și cauzele acestuia: 

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Inspectoratul de Stat în Construcții

Contactat telefonic de Alba24, directorul de la Alba, Victor Doru Cetean, a fost întrebat dacă angajații instituției au efectuat vreodată un control în teren și dacă au constatat probleme referitoare la construcția respectivă.

Inspectorul șef a spus că nu face declarații presei și că de acest lucru se ocupă structura centrală de la București.

Reprezentanții biroului de presă de la București au declarat că au primit solicitarea în baza Legii 544, formulată de Alba24 și că momentan aceasta se află în lucru  (revenim cu un update după primirea răspunsului oficial).

Primăria Alba Iulia 

Contactați telefonic, mai mulți reprezentanți ai Primăriei Alba Iulia au declarat:

În dimineața accidentului – șeful Serviciului Urbanism Alba Iulia, Mircea Alexandru Romanițan, a declarat că proiectul construcției a primit aprobare, că aceasta nu se află sub liniile de înaltă tensiune și că ar exista un aviz (un studiu de impact) din partea Electrica, act ce le-ar fi permis constructorilor să se aproprie mai mult.

Prin avizul de la Electrica ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune.

bloc

Întrebat de reporterii Alba24 dacă a fost verificată în teren conformitatea avizelor, viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul municipiului Alba Iulia există „Disciplina în construcții” care aparține de Poliția Comunitară și că această instituție, în urma unor suspiciuni sau a unor plângeri, poate verifica dacă datele de pe hârtie sunt întocmai cu realitatea din teren.

CITEȘTE ȘI: Tânărul electrocutat la Alba Iulia va fi transferat la Spitalul Militar din Bruxelles. Are arsuri pe 65% din suprafața corpului

Mai mult, Gabriel Pleșa a declarat că nu se merge în teren pentru verificarea fiecărui dosar pentru construcții. Cel care se ocupă de serviciul „Disciplina în construcții”, Gheorghe Bucur, nu a putut fi contactat de către Alba24.ro.

„Este o construcție autorizată, dar era destul de aproape de linia de înaltă, de 110 kV, din câte știu de la foștii mei colegi de la Electrica. Se pare că ei (n.r. Electrica) ar fi zis că nu au voie la mai puțin de 20 de metri de linie și se pare că nu prea au respectat chestia asta, a făcut arc electric și l-a electrocutat”, a mai spus viceprimarul Gabriel Pleșa.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, consilierul local Mircea Trifu a făcut o declarație de-a  dreptul șocantă: „No.. Urbanistic vorbind am început să omorâm oameni.. Mafia imobiliară, avize date iresponsabil.. duc la moarte.. Împreună cu colegii mei am aprobat un plan urbanistic care ucide.. Suntem mai mult decât vinovați morali..”

trifu mircea

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba

Șeful Serviciului Control/ SSM / Accidente de muncă, Vasile Suciu – întrebat dacă inspectorii de la ITM au mers în teren și nu au observat vreun element care ar putea pune în pericol viața muncitorilor de pe șantier, a declarat că angajații de la ITM Alba au fost în inspecție la construcția respectivă doar în prima fază, mai exact când a fost turnată placa de construcții și că atunci nu aveau de unde să știe cum va evolua proiectul.

Electrica

La solicitarea Alba24.ro să precizeze ce tip de linii sunt, distanța minimă legală pentru amplasarea unei construcții față de linii, la ce distanță este amplasată construcția de pe strada Ana Aslan față de liniile de înaltă tensiune și pentru ce distanță a fost dat avizul de la Electrica pentru construcția respectivă, reprezentanții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) au răspuns printr-un comunicat de presă: 

„Linie Electrică Aeriană  110kV dublu circuit Alba-Sebeș circuitul 1+2;

Conform NTE 003/04/00 (Normativ pentru construcția liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1.000 V, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 32/2004), Art.181, Tabel nr. 32 <Traversări şi apropieri faţă de clădiri>, distanța minimă la care se poate construi este distanța între conductorul extrem al LEA 110kV la deviația lui maximă + 4m , față de cea mai apropiată parte a clădirii , fără să constituie traversare;

Pentru determinarea distanței existente între construcție și conductorul cel mai apropiat al LEA 110 kV sunt necesare ridicări topografice;  (n.r. comunicatul nu precizează dacă aceste măsurători au fost făcute la acordarea avizului pentru autorizarea de construire sau urmează a fi făcute în urma accidentului de azi).

Conform Avizului de Amplasament, distanța minimă la care se poate construi este de 12,8 m.

Dorim să precizăm că tânărul accidentat nu este angajatul societății noastre, dar oferim autorităților sprijinul total și cooperarea în anchetă, pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul” au precizat reprezentanții SDEE Transilvania SUD.

Direcția de Sănătate Publică Alba

Întrebat de Alba24.ro dacă DSP a dat aviz favorabil, în procedura de autorizare a construcției imobilului de pe Ana Aslan, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că probabil a fost dat avizul atât timp cât există o autorizare de construire.

De asemenea, întrebat dacă în legislație există prevederi privind efectul negativ asupra oamenilor a radiaților electromagnetice, provenite de la liniile de înaltă tensiune și dacă în actele normative există și o distanță minimă la care se pot construi locuințe, acesta a spus că nu știe să existe în legislație o asemenea prevedere.

Întrebat dacă există vreo legătură între domnia sa și Dumitru Sinea, administrator și unic asociat al firmei beneficiare a construcției în cauză, sau este doar o coincidență de nume, directorul DSP Alexandru Sinea a declarat că acesta este tatăl său, însă a precizat pentru Alba24 că el personal nu are nicio legătură cu afacerea respectivă sau cu firma OMAN ALLURE SRL.

IPJ Alba

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Alba, anchetatorii au deschis un dosar penal de urmărire in rem (cu privire la faptă) pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. trumpy

    vineri, 06.09.2019 at 20:05

    ******* asta de sinea, cu s mic, inca mai e director la DSP??
    E praf orasul ăsta!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții copiilor cu vârste până la 12 ani vor avea zile libere și în timpul vacanțelor școlare, în perioada stării de urgență

Publicat

Părinții care își supraveghează acasă copiii cu vârste de până la 12 ani, după instituirea stării de urgență, vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.

”Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acestora, în cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, inclus în sistemul național de diagnosticare COVID-19

Publicat

s

Începând de luni, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va fi inclus în sistemul național de diagnostic pentru COVID-19, a anunțat vineri deputatul PNL Florin Roman. 

El a explicat că a început, în calitate de parlamentar, demersurile de includere a unității medicale din Alba Iulia în rețeaua națională, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și a managerului Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Diana Mârza.

”Astăzi (n.r. vineri), ministrul Sănătății, dr. Nelu Tatar și secretarul de stat Andrei Baciu mi-au confirmat că de luni, după publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, spitalul județean devine parte a sistemului național, ceea ce înseamnă o creștere a capacității de testare la nivelul județului Alba.

Totodată, includerea în rețeaua națională, asigură fluxul necesar de kituri de testare din partea companiei Unifarm, dar și decontarea sumei de 200 lei/test, de către stat, prin Ministerul Sănătății.

În calitate de parlamentar mulțumesc conducerii Ministerului Sănătății pentru celeritatea cu care a răspuns solicitărilor noastre, dar și firmei Transavia, care a donat unul din cele mai performante PCR-uri de testare din România, peste 3.500 de kituri și contravaloarea extractoarelor automatizate.

Așadar, cu DSP Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, ca centre autorizate de testare la nivel național, Alba devine practic unul dintre cele mai importante centre de la nivel național, cu o putere de testare ca marile orașe și rezultate în doar câteva ore.

Asta înseamnă că putem apăra medicii, pacienții și bolnavii, că putem depista virusul în timp util și lua măsurile care se impun. Pe scurt: salvarea de vieți omenești! Doamne ajuta!”, a declarat deputatul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE/ România, mereu surprinzătoare: Ni se îmbolnăvesc medicii în spitale și noi combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare

Publicat

Sunt unul dintre oamenii care iubește din tot sufletul România. Sunt mândru când văd tricolorul fluturând și mă emoționează mereu imnul național. Și nu arunc aceste vorbe în vânt… Nu pot însă să accept ipocrizia și modul în care guvernanții noștri au încercat în aceste zile să ne manipuleze emoțional folosind valorile naționale în care credem.

Guvernanții par în aceste vremuri niște copii prinși că nu și-au învățat bine lecția și vor să fenteze audiența cântând cu patos patriotic imnul de stat. Și toate acestea într-o încercare disperată de a scăpa de corigența care le amenință procentele de încredere și voturile de la următoarele alegeri. Așa am ajuns ca să ni se îmbolnăvească medicii în spitale și noi să combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare.

Mai băieți, voi, ăștia care va jucați în aceste zile cu România, nu vă mai comportați ca niște comuniști notorii. Sunteți liberali, ce naiba! Dar nu ați învățat nimic despre democrație și despre faptul că orice stare de panică se tratează, nu cu un fals patriotism, ci cu informare corectă și continuă. Așa că în difuzoarele alea mai bine ați transmite numărul de testări făcute în fiecare comunitate, numărul de măști și combinezoane pe care le-ați cumpărat pentru medici, numărul de aparate de ventilație și așa mai departe. Așa poate v-am crede și noi ca munciți, dar mai ales că ne respectați cu adevărat și că iubiți țara asta, al cărei imn îl folosiți în aceste zile într-o campanie de manipulare.

Ce naiba vă deosebește de comuniștii de la Beijing, care mint și manipulează populația și opinia internațională? Ascundeți în aceste zile sub preș informațiile în speranța că noi, proștii ăștia care vă votăm, vom vedea în roz situația dezastruoasă din sănătatea românească.

Băieți, suntem o țară bolnavă, pe care ați infestat-o cu toții. Voi, liberali, pesediști, pediști, feseniști, comuniști sau cum naiba vă mai spuneți. Noi știm asta…

Nu credeți? Deschideți larg ochii și priviți situația reală din spitalele din România, spitalele în care și voi riscați să ajungeți, acum când nu mai puteți fugi în clinicile de fițe din Viena sau Turcia. În primul rând spitalele astea colcăie de învârteli și interese economice cu firme de casă, transpartinice. Apoi, în vremuri de criză, stăm bine la planuri și strategii, în timp ce în realitate totul se desfășoară haotic din cauza celor pe care voi i-ați plantat politic în punctele cheie. Vreți să știți de ce sunt speriați medicii și asistentele din spitalele astea? Pentru că sunt trimiși să lupte cu moartea doar cu mâinile goale. O mască, o pereche de mănuși și un halat de vizitator pe zi, dezinfectant cu rația și sub cheie, dar mai ales direcții și ordine incoerente. Acestea sunt realitățile cărora le fac față ei, cei din linia întâi. Cu toate acestea, sunt oameni care nu fug, care luptă chiar și cu mâinile goale cu virusul și moartea. Le e frică însă de incompetența voastră și a celor pe care vă încăpăținați să îi susțineți în posturile cheie, la conducerea spitalelor sau a direcțiilor de sănătate.

Și revenind la imn. Dați tare în difuzoare, nu imnul național, ci informații și comunicări. Spuneți-le oamenilor realitatea cu care ne confruntăm, chiar dacă e dură și greu de digerat. Fiți transparenți, fiți coerenți în informații, fiți calmi și lucizi! Renunțați la politicianismele ieftine și la gargara dâmbovițeană și treceți de la vorbe la fapte! Doar așa aveți șansa să ne liniștiți și să trecem împreună cu bine peste această situație grea.

Nu uitați că orice virus poate fi tratat, mai devreme sau mai târziu, dar teama, neîncrederea, panica, generate de lipsa de informare, vor lăsa răni necicatrizabile în fiecare român.

Dan Lungu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate