Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cei care circulă cu trotinete și biciclete electrice vor fi obligați să-și facă asigurare RCA. Proiect pentru modificarea legii

Publicat

Cei care circulă cu trotinete electrice sau biciclete electrice ar putea fi obligați în curând să achiziționeze o poliță de asigurare obligatorie RCA. Legislația românească din domeniu urmează să fie revizuită, până la finalul acestui an, pentru a ține cont de modificările aduse printr-o Directivă europeană. 

Autoritățile din România pregătesc un proiect pentru modificarea legislatiei RCA, care urmează să intre în curând în dezbatere publică.

Noile polițe RCA ar urma să fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. În categoria acestora intră, în special, trotinetele și bicicletele electrice.

Citește și Modificare în Codul Rutier: Reguli noi la depășirea unei biciclete sau trotinete electrice. Interdicții pentru bicicliști

În ultima perioadă, trotinetele electrice au devenit o prezență obișnuită pe șoselele, străzile și trotuarele din România. Odată cu explozia numărului de trotinete, s-au înmulțit și accidentele în care acestea sunt implicate. Numai anul trecut, în România s-au produs aproape 100 de astfel de accidente.

În prezent, polițele RCA pentru trotinetele electrice sunt plătite doar de către firmele care le închiriază. Dacă legislația va fi modificată, toți cei care circulă cu asemenea vehicule vor fi obligați să-și facă asigurare.

Este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă

În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună.

În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

Control RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor

Potrivit unor surse 1asig.ro, vor exista schimbări și în modalitatea de control a asigurării RCA.

Astfel, ar urma să fie permise unele dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor. În prezent, un sistem asemănător este folosit pentru verificarea în trafic a rovinietei.

Totodată, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese ar urma să fie plafonate.

sursa: antena3.ro, 1asig.ro

foto: Poliția Română (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ErOr

    joi, 06.07.2023 at 09:06

    Nu va mai faceti rca sa dea mafia faliment 😉

  2. Pamfil

    joi, 06.07.2023 at 11:15

    hahaha, succesuri. Pana nu introduceti vigniete pentru rablele cu 4 roti care polueaza fonic, termic si olfactiv ca sa descurajati bizonii ce piloteaza gunoaie aruncate de nemti si francezi prosti sa fie ăia care va platesc taxa asta.
    In loc sa cresteti amenzile pentru cretinii care fac abuz de bicicleta/trotineta veniti cu idei crete. Nu mai aveti bani nu-i asa? de aia v-ati legat si de concediile medicale…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax