Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai periculoase 12 virusuri: unul singur are o rată de mortalitate de 100%, dacă vaccinul nu este administrat la timp


Publicat

Noul coronavirus, izbucnit pentru prima dată în China, a ajuns şi în Europa unde a provocat pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pagube serioase în sectorul economic. Cea mai afectată ţară europeană este Italia.

LiveScience a realizat un top al celor mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent, ţinând cont de rata de mortalitate.

Virusul Marburg – a fost descoperit pentru prima dată în 1967 într-un laborator din Germania unde mai mulţi oameni s-au infectat după ce au intrat în contact cu maimuţe aduse din Uganda. A fost considerat asemănător cu Ebola, iar în Germania a avut o mortalitate de 25% în 1967. În Congo, în perioada 1998-2000, şi în Angola în 2005, rata de mortalitate a ajuns la 80% potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ebola – prima datare a virusului Ebola a fost în 1976 în Congo şi Sudan. Virusul a izbucnit simultan în ambele ţări. Ebola se răspândeşte prin intrarea în contact cu sânge sau alte fluide corporale ale unui persoane infectate şi se manifestă prin febră hemoragică ce duce la cedarea organelor. Rata de mortalitate este de 50% şi poate urca până la 71%.

Rabie – vaccinurile dezvoltate pentru animale împotriva rabiei aproape că au eradicat acest virus încă din 1920. Totuşi, intrarea în contact cu un animal cu rabie conduce la infectarea respectivei persoane. Există vaccinuri care distrug virusul, însă dacă vaccinul nu este administrat la timp rata de mortalitate este de 100%.

HIV – este considerat cel mai periculos şi letal virus al perioadei moderne. Potrivit specialiştilor, aproximativ 32 de milioane de oameni au murit din pricina HIV din 1980 până în prezent. Există medicamente antivirale puternice care ţin virusul sub control, iar persoanele infectate pot trăi ani buni.

Variolă – în 1980 World Health Assembly a decretat că acest virus a fost eradicat. Înainte ca vaccinurile pentru variolă să fie descoperite şi perfecţionate, una din trei persoane infectate murea. Doar în secolul 20, variola a ucis 300 de milioane de oameni.

Hantavirus – este un virus care atacă sistemul respirator şi nu se transmite de la om la om, ci de la şoareci la om. Statele Unite s-au confruntat pentru prima dată cu virusul în 1993 când doi tineri au acuzat probleme respiratorii. Autorităţile au descoperit în urma cercetărilor că cei doi luaseră virusul de la un şoarece. Peste 600 de persoane din Statele Unite au avut virusul, iar 36% au murit, potrivit CDC.

Gripa spaniolă – virusul responsabil de gripa spaniolă a creat o adevărată pandemie în 1918. Nu mai puţin de 40% din populaţia globului a fost infectată, iar aproximativ 50 de milioane de persoane au murit.

Febra Dengue – a apărut pentru prima dată în anii ’50 în Filipine şi Thailanda şi s-a răspândit în toate regiunile tropicale şi subtropicale ale globului. Virusul este purtat şi răspândit de ţânţari şi între 50 şi 100 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, potrivit OMS. Rata de mortalitate este de 2,5%, însă dacă boala este lăsată netratată rata de mortalitate poate atinge 20%.

Rotavirus – este un virus care atacă în special copiii. Două tipuri de vaccinuri sunt deja disponibile. Potrivit OMS, aproximativ 453.000 de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauza rotavirusului în 2008. Ţările care au introdus vaccinurile au raportat un declin considerabil al cazurilor de deces şi chiar de spitalizare.

SARS-CoV – SARS a apărut pentru prima dată în 2002 în China. Cel mai probabil, cauza virusului au fost liliecii. SARS s-a răspândit în 26 de ţări din întreaga lume, a infectat 8.000 de persoane şi a provocat 770 de decese în doi ani. Se estimeaza că SARS a avut o rată de mortalitate de 9,6%. Nu s-a mai raportat niciun caz din 2002.

SARS-CoV-2 – actualul coronavirus cu care ne confruntăm. Are o rată de mortalitate de 2,3% şi atacă în special persoanele în vârstă şi care mai suferă şi de alte boli cronice. Se manifestă prin probleme respiratorii, tuse seacă şi febră şi poate conduce în cazurile grave la pneumonie. A fost descoperit pentru prima dată în decembrie anul trecut, în Wuhan – China.

MERS-CoV – MERS a izbucnit în 2012 în Arabia Saudită, iar un alt focar a fost raportat în Coreea de Sud în 2015. Aparţinea aceleeaşi familii de virusuri precum SARS-CoV şi SARS-CoV-2 şi se crede că provine tot de la lilieci. Prezintă aceleaşi simptone: febră, tuse şi probleme respiratorii. Are o rată de mortalitate între 30 şi 40% şi este cel mai letal virus din familia coronavirusurilor care trece de la animale la oameni.

sursa: digi24.ro, livescience.comȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate