Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centenarul Marii Uniri la Alba Iulia: Trei zile de concerte, momente solemne, spectacole, paradă militară. PROGRAM

Publicat

1 decembrie

Mai sunt 25 de zile până când în jur de 100.000 de oameni sunt aşteptaţi în Cealaltă Capitală, pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Intrată pe ultima sută de metri, în focul pregătirilor, administrația din Alba Iulia a făcut public un prim program cu evenimentele principale cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

Sărbătoarea dedicată zilei de 1 Decembrie în an de Centenar se va întinde pe trei zile. De vineri dimineață și până duminică spre înserat, Alba Iulia va fi împânzită de evenimente.

Ceremonii militare de depunere de coroane la statuile oamenilor politici care au contribuit la Marea Unire, arborarea drepelului Național și dezvelirea unor busturi, la care se adaugă un concert, se vor afla în programul zilei de vineri.

Ziua principală de 1 Decembrie, sâmbătă, va fi plină de activități, în fiecare parte a Cetății Alba Carolina și în partea istorică a orașului se vor desfășura concomitent evenimente.

 Evenimentul cel mai așteptat al zilei de 1 Decembrie va fi cu siguranță parada militară, care va avea o amploare mult mai mare față de anii trecuți.

„Vor fi mult mai mulți soldați și tehnică față de anii trecuți, va fi o paradă militară mai amplă și vom încerca să o întindem pe câțiva kilometri, începând de la Casa de cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor – n.r.), să ajungem până în sensul giratoriu de pe Moților cu Bulevardul Horea. Aici vom putea pune pe trotuar, stânga-dreapta, cei zeci de mii de oameni care vor veni, pentru că mulți vor vrea să vadă parada și, dacă o punem ca și anii trecuți, între blocurile M, s-ar aglomera foarte mult și lumea nu mai vedea”, a declarat Paul Voicu pentru Alba24.

De asemenea la Masa Populară, în jur de 25.000-35.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură vor fi pregătite pentru cei care ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia.

Ca și în anii trecuți seara se încheie cu un concert clasic românesc și un mare show de artificii.

Ziua de duminică e dedicată celor mici și iubitorilor de reconstrucții istorice.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia se pregătește pentru „MAREA INVAZIE” de 1 Decembrie. Peste 150.000 de oameni vor umple orașul, de CENTENAR

PROGRAM Centenarul Marii Uniri

Reprezentanții primăriei au transmis și un program al evenimentelor dedicate Centenarului Manii Uniri. ”Vă punem la dispoziție profilul reperelor confirmate pentru cele trei zile de sărbătoare. Din motive obiective, vă rugăm să acceptați ca orele, desi previzibile, să fie comunicate în maxim o săptămână, fiind strâns legate de programul delegațiilor oficiale, dar si de perfectarea procedurilor de achizitie. Foarte curând veti avea la dispozitie detalii logistice exacte si reluarea programului în sensul nominalizării tuturor celor implicati.”- se arată în mesajul transmis de reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

30 noiembrie 2018

Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flroi la statuile lui: Statuia lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul,  Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Arborarea Drapelului Național al României Piața Tricolorului / esplanada Catedralei Încoronării

Dezvelire bust Gheorghe Flondor – Sala Unirii

Dezvelire busturi Thomas Woodrow Wilson + Emmanuel de Martonne – Esplanada Monumentului Unirii

Concerte

1 Decembrie

Serviciul Religios – Catedrala Ortodoxă a Încoronării

Te Deum

Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” / Sala Unirii

Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun / Sala Unirii

Dezvelirea plăcilor comemorative / Sala Unirii

Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) + Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”

Ceremonialul “Pământ românesc” / Sala Unirii

Sfințire Monumentul Unirii / Monumentul Unirii

Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori / Monumentul Unirii

Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare /Bulevardul 1 Decembrie 1918

Citește și MAREA PARADĂ de 1 Decembrie de la Alba Iulia: 1300 de militari, avioane F16 şi MIG, lansatoare de rachete şi elicoptere

Concerte “Cânt și suflet românesc” / Scena – Piața Cetății

– LA MULȚI ANI ROMÂNIA! – spectacol de artificii

    02.12.2018      
Spectacol pentru copii / Piața Cetății

Spectacol reconstituire istorică “Intrarea Armatei Române în Alba Iulia”

Spectacole Piața Cetății

Reprezentanții administrației locale au declarat că în scurt timp vor face public programul complet și orele de desfășurare ale evenimentelor. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax