Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia se pregătește pentru „MAREA INVAZIE” de 1 Decembrie. Peste 150.000 de oameni vor umple orașul, de CENTENAR


Publicat

Într-o lună şi jumătate, la Alba Iulia se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În jur de 100.000 de oameni sunt aşteptaţi în Cealaltă Capitală, la care se mai adaugă aproximativ 70.000 de cetăţeni ai oraşului care vor umple şi ei străzile, în acele zile de sărbătoare pentru România.

Citește și Cum a gestionat Alba Iulia peste 100.000 de oameni, la 1918. România a început cu dreptul!

Este Alba Iulia pregătită să susțină din punct de vedere logistic un astfel de eveniment având în vedere că este prima manifestare din istoria orașului de o asemenea anvergură și cu un asemenea flux de turiști?

Potrivit viceprimarului Paul Voicu, municipalitatea se pregăteșete pentru acest eveniment de câteva luni bune, alături de alte instituții importante în acest context.

Citește și Prețuri halucinante de 1 decembrie la cazare în Alba Iulia. 2000 de euro, un sejur de 4 nopți într-un apartament

Încă 5.000 de locuri de parcare

Viceprimarul spune că problemele cele mai importante privesc accesul în oraș, iar, pentru a nu bloca Alba Iulia, pe lângă locurile de parcare existente, adiministrația a mai identificat până în prezent alte 245 de locuri de parcare pentru autocare și 4.416, în afara orașului, pentru autoturisme.

„Din ce am estimat, ne așteptăm la 100.000 de oameni. Cheia problemelor pentru 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie este la tot ce înseamnă accesul în oraș, tot ce înseamnă mijloc de transport.

Citește și Alba Iulia, prea scumpă de Centenar pentru românii adevărați. Apel emoționant din partea a cinci frați basarabeni

Deja lucrăm, de patru luni, cu colegii de la Poliția Română, Poliția Locală și celelate insituții și am stabilit că vom încerca să oprim cât mai multe din mijloacele de transport, în afara orașului”, a spus Paul Voicu.

harta, parcare, 1 decembrie

Parcările se află în cele trei intrări din oraș, dinspre Cluj, Sibiu și Apuseni, în general în apropierea sau chiar în parcările magazinelor, supermarketurilor sau punctele de lucru ale unor agenți economici. Acestea vor fi păzite de voluntari aduși de personalul din instituții, CJ, Primărie etc.

În proximitatea acestora se vor amenaja și stații de autobuz, pentru a facilita accesul oamenilor în oraș.

Citește și Alba Iulia, jos pălăria! Mobilizare exemplară pentru cei cinci frați din Basarabia care vor să vină de Ziua Națională

„Cam asta este partea cheie în tot ce înseamnă logistică și pregătire. Vom lucra aici cu poliția locală. De exemplu, la sensul de intrare dinspre Cluj, în momentul în care ajung în oraș, li se va transmite că au posibilitatea de parcare în parcarea X,Y,Z, iar cei care sunt voluntari acolo vor comunica cu dispeceratul și vor spune în momentul în care parcarea va fi plină și atunci vom merge dinspre oraș spre exterior. Acum ne-am întrebat ce se întâmplă când se vor umple toate cele 5.000 de locuri. Vom încerca ca și celelalte mașini să intre, avem patru benzi, acolo vom ocupa și partea de pe bordură”, a mai spus Paul Voicu.

Dacă situația parcărilor ar fi mai ușor de gestionat, momentul în care în jur de 150.000 de oameni vor umple străzile orașului nu va mai fi unul pe care autoritățile îl vor putea controla la fel de ușor.

În încercarea de a dispersa marea masă a participanților, evenimentul va fi organizat pe trei zile, iar cea mai importantă, 1 Decembrie, va fi una dedicată exclusiv momentelor solemne.

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

Parada militară

„Vor fi mult mai mulți soldați și tehnică față de anii trecuți, va fi o paradă militară mai amplă și vom încerca să o întindem pe câțiva kilometri, începând de la Casa de cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor – n.r.), să ajungem până în sensul giratoriu de pe Moților cu Bulevardul Horea. Aici vom putea pune pe trotuar, stânga-dreapta, cei zeci de mii de oameni care vor veni, pentru că mulți vor vrea să vadă parada și, dacă o punem ca și anii trecuți, între blocurile M, s-ar aglomera foarte mult și lumea nu mai vedea”, spune Paul Voicu.

MASA POPULARĂ – mămăligă cu brânză și friptură

Anii trecuți, la „Masa populară” se serveau în jur de 9.000 de porții de fasole cu cârnați sau sarmale. Anul acesta, numărul porțiilor de mâncare va fi de trei ori mai mare. În jur de 25.000-35.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură vor fi pregătite pentru cei care ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia.

„O să încercăm anul acesta să punem masa populară în trei-patru puncte, cât mai întinse, ca să nu aglomerăm zona. Avem bucătarii care vor face treaba asta, am trimis toate adresele spre sponsorii noștri, pe care îi avem în fiecare an pe partea de alimente și sperăm să avem totul definitivat cât de curând”, a spus viceprimarul.

Totul se va servi în caserole, la pachet.

Sute de toalete ecologice și instituțiile, deschise

Legat de problema toaletelor în oraș, viceprimarul spune că sunt sute de toalete ecologice, iar pe lângă asta instituțiile publice vor fi deschise în acele zile, pentru cei care doresc să se încălzească.

„Am discutat cu instituțiile, în special cu Consiliul Județean, cu care ne consultăm aproape săptămânal pe tema asta, să facem un fel de porți deschise, pentru că orașul își deschide porțile și tot ce înseamnă instituție subordonată nouă, chiar și Consiliul Județean să fie deschise, cu angajați din primărie, CJ, Direcția de Protecție a Copilului, etc să fie acolo cineva, să fie la birou, să fie acces la toaletă, pentru că este o problemă stringentă, să fie un ceai cald, pentru că nu știm dacă va fi frig sau va ploua”, a mai spus Paul Vociu.

Trei zile cu spectacole

Cu toate că nu a dorit să dezvăluie foarte multe despre ceea ce se va întâmpla la Alba Iulia în cele trei zile de sărbătoare, viceprimarul ne-a spus că pentru data de 30 noiembrie sunt pregătite spectacole de muzică clasică, pe 1 Decembrie va fi doar spectacol de muzică populară, iar pe data de 2 decembrie vor avea loc sectacole pentru copii și tineret.

Toate concertele vor fi în Piața Cetății, care va fi golită pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de oameni.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate