Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia se pregătește pentru „MAREA INVAZIE” de 1 Decembrie. Peste 150.000 de oameni vor umple orașul, de CENTENAR

Publicat

YouTube video

Într-o lună şi jumătate, la Alba Iulia se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, 100 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În jur de 100.000 de oameni sunt aşteptaţi în Cealaltă Capitală, la care se mai adaugă aproximativ 70.000 de cetăţeni ai oraşului care vor umple şi ei străzile, în acele zile de sărbătoare pentru România.

Citește și Cum a gestionat Alba Iulia peste 100.000 de oameni, la 1918. România a început cu dreptul!

Este Alba Iulia pregătită să susțină din punct de vedere logistic un astfel de eveniment având în vedere că este prima manifestare din istoria orașului de o asemenea anvergură și cu un asemenea flux de turiști?

Potrivit viceprimarului Paul Voicu, municipalitatea se pregăteșete pentru acest eveniment de câteva luni bune, alături de alte instituții importante în acest context.

Citește și Prețuri halucinante de 1 decembrie la cazare în Alba Iulia. 2000 de euro, un sejur de 4 nopți într-un apartament

Încă 5.000 de locuri de parcare

Viceprimarul spune că problemele cele mai importante privesc accesul în oraș, iar, pentru a nu bloca Alba Iulia, pe lângă locurile de parcare existente, adiministrația a mai identificat până în prezent alte 245 de locuri de parcare pentru autocare și 4.416, în afara orașului, pentru autoturisme.

„Din ce am estimat, ne așteptăm la 100.000 de oameni. Cheia problemelor pentru 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie este la tot ce înseamnă accesul în oraș, tot ce înseamnă mijloc de transport.

Citește și Alba Iulia, prea scumpă de Centenar pentru românii adevărați. Apel emoționant din partea a cinci frați basarabeni

Deja lucrăm, de patru luni, cu colegii de la Poliția Română, Poliția Locală și celelate insituții și am stabilit că vom încerca să oprim cât mai multe din mijloacele de transport, în afara orașului”, a spus Paul Voicu.

harta, parcare, 1 decembrie

Parcările se află în cele trei intrări din oraș, dinspre Cluj, Sibiu și Apuseni, în general în apropierea sau chiar în parcările magazinelor, supermarketurilor sau punctele de lucru ale unor agenți economici. Acestea vor fi păzite de voluntari aduși de personalul din instituții, CJ, Primărie etc.

În proximitatea acestora se vor amenaja și stații de autobuz, pentru a facilita accesul oamenilor în oraș.

Citește și Alba Iulia, jos pălăria! Mobilizare exemplară pentru cei cinci frați din Basarabia care vor să vină de Ziua Națională

„Cam asta este partea cheie în tot ce înseamnă logistică și pregătire. Vom lucra aici cu poliția locală. De exemplu, la sensul de intrare dinspre Cluj, în momentul în care ajung în oraș, li se va transmite că au posibilitatea de parcare în parcarea X,Y,Z, iar cei care sunt voluntari acolo vor comunica cu dispeceratul și vor spune în momentul în care parcarea va fi plină și atunci vom merge dinspre oraș spre exterior. Acum ne-am întrebat ce se întâmplă când se vor umple toate cele 5.000 de locuri. Vom încerca ca și celelalte mașini să intre, avem patru benzi, acolo vom ocupa și partea de pe bordură”, a mai spus Paul Voicu.

Dacă situația parcărilor ar fi mai ușor de gestionat, momentul în care în jur de 150.000 de oameni vor umple străzile orașului nu va mai fi unul pe care autoritățile îl vor putea controla la fel de ușor.

În încercarea de a dispersa marea masă a participanților, evenimentul va fi organizat pe trei zile, iar cea mai importantă, 1 Decembrie, va fi una dedicată exclusiv momentelor solemne.

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

Parada militară

„Vor fi mult mai mulți soldați și tehnică față de anii trecuți, va fi o paradă militară mai amplă și vom încerca să o întindem pe câțiva kilometri, începând de la Casa de cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor – n.r.), să ajungem până în sensul giratoriu de pe Moților cu Bulevardul Horea. Aici vom putea pune pe trotuar, stânga-dreapta, cei zeci de mii de oameni care vor veni, pentru că mulți vor vrea să vadă parada și, dacă o punem ca și anii trecuți, între blocurile M, s-ar aglomera foarte mult și lumea nu mai vedea”, spune Paul Voicu.

MASA POPULARĂ – mămăligă cu brânză și friptură

Anii trecuți, la „Masa populară” se serveau în jur de 9.000 de porții de fasole cu cârnați sau sarmale. Anul acesta, numărul porțiilor de mâncare va fi de trei ori mai mare. În jur de 25.000-35.000 de porții de mămăligă cu brânză și friptură vor fi pregătite pentru cei care ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia.

„O să încercăm anul acesta să punem masa populară în trei-patru puncte, cât mai întinse, ca să nu aglomerăm zona. Avem bucătarii care vor face treaba asta, am trimis toate adresele spre sponsorii noștri, pe care îi avem în fiecare an pe partea de alimente și sperăm să avem totul definitivat cât de curând”, a spus viceprimarul.

Totul se va servi în caserole, la pachet.

Sute de toalete ecologice și instituțiile, deschise

Legat de problema toaletelor în oraș, viceprimarul spune că sunt sute de toalete ecologice, iar pe lângă asta instituțiile publice vor fi deschise în acele zile, pentru cei care doresc să se încălzească.

„Am discutat cu instituțiile, în special cu Consiliul Județean, cu care ne consultăm aproape săptămânal pe tema asta, să facem un fel de porți deschise, pentru că orașul își deschide porțile și tot ce înseamnă instituție subordonată nouă, chiar și Consiliul Județean să fie deschise, cu angajați din primărie, CJ, Direcția de Protecție a Copilului, etc să fie acolo cineva, să fie la birou, să fie acces la toaletă, pentru că este o problemă stringentă, să fie un ceai cald, pentru că nu știm dacă va fi frig sau va ploua”, a mai spus Paul Vociu.

Trei zile cu spectacole

Cu toate că nu a dorit să dezvăluie foarte multe despre ceea ce se va întâmpla la Alba Iulia în cele trei zile de sărbătoare, viceprimarul ne-a spus că pentru data de 30 noiembrie sunt pregătite spectacole de muzică clasică, pe 1 Decembrie va fi doar spectacol de muzică populară, iar pe data de 2 decembrie vor avea loc sectacole pentru copii și tineret.

Toate concertele vor fi în Piața Cetății, care va fi golită pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de oameni.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax