Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cetatea Dacică de la Căpâlna, subiect pentru ”România, te iubesc!” Tăieri ilegale de pădure în zona de protecție

Publicat

Jurnaliștii de la emisiunea ”România, te iubesc” a postului ProTv au vizitat cetatea dacică de la Căpâlna. Au constatat că cetatea se află într-o stare deplorabilă, năpădită de vegetație, iar pe drumul de acces, în zona de protecție a monumentului UNESCO, drujbele au început să taie pădurea.

În mod ilegal, spune directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, susținut de legea monumentelor istorice și a siturilor UNESCO, legal, conform primarului comunei Săsciori, Florin Nicolae Morar.

Siturile UNESCO au o zonă de protecție de 500 de metri în jurul monumentelor. ”În cazul nostru, ar ajunge până la baza dealului unde se află tafurile. Adică toți copacii tăiați se află în zona de protecție.

t

Tafurile au distrus drumul de acces, dar și băncile făcute pentru turiști” spune indignat reporterul.

”Acei copaci sunt marcați în zona de protecție a unui monument istoric, a unui sit clasat în lista monumentelor UNESCO. Orice lucrare în zonă ar trebui avizată în primul rând și de către Direcția pentru Cultură și trebuie făcută sub supraveghere arheologică. De ce… pentru că nu sunt tăiați de zâna măseluță, adică vine în zbor, taie, n-ating solul, îi iau pe sus și îi duc…  cu siguranță că vor afecta și solul și ne aflăm deja într-un sit arheologic. Cine face asta, trebuie să răspundă” le-a spus Gabriel Rustoiu, reporterilor.

y

Primarul Florin Morar, este de părere că din moment ce copacii sunt marcați, tăierile sunt legale. Pădurea din zonă este chiar a primăriei.

După o săptămână, echipa ProTv s-a întors la fața locului și a găsit toți copacii tăiați. Emisiunea este dedicată monumentelor istorice și s-a numit ”Prostie monumentală”.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, senator de Alba, a fost întrebat de reporteri cum se implică în protecția cetăților dacice, element al programului de guvernare.

Dialog între reporter și ministrul Breaz:

”- Ce ar trebui să fie la ministerul Culturii? Ministrul să știe să picteze, să danseze, să facă teatru, să știe foarte multă istorie, literatură? Trebuie să managerieze!

– Cum manageriați situația cetăților dacice?

– Da, am avut o discuție… Nu știu, îmi puneți niște întrebări care… Da vă pot da niște răsunsuri… Implicându-mă!”

Reporter: Paul Angelescu

Foto: capturi video emisiune


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate