Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cetatea Dacică de la Căpâlna, subiect pentru ”România, te iubesc!” Tăieri ilegale de pădure în zona de protecție

Publicat

Jurnaliștii de la emisiunea ”România, te iubesc” a postului ProTv au vizitat cetatea dacică de la Căpâlna. Au constatat că cetatea se află într-o stare deplorabilă, năpădită de vegetație, iar pe drumul de acces, în zona de protecție a monumentului UNESCO, drujbele au început să taie pădurea.

În mod ilegal, spune directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, susținut de legea monumentelor istorice și a siturilor UNESCO, legal, conform primarului comunei Săsciori, Florin Nicolae Morar.

Siturile UNESCO au o zonă de protecție de 500 de metri în jurul monumentelor. ”În cazul nostru, ar ajunge până la baza dealului unde se află tafurile. Adică toți copacii tăiați se află în zona de protecție.

t

Tafurile au distrus drumul de acces, dar și băncile făcute pentru turiști” spune indignat reporterul.

”Acei copaci sunt marcați în zona de protecție a unui monument istoric, a unui sit clasat în lista monumentelor UNESCO. Orice lucrare în zonă ar trebui avizată în primul rând și de către Direcția pentru Cultură și trebuie făcută sub supraveghere arheologică. De ce… pentru că nu sunt tăiați de zâna măseluță, adică vine în zbor, taie, n-ating solul, îi iau pe sus și îi duc…  cu siguranță că vor afecta și solul și ne aflăm deja într-un sit arheologic. Cine face asta, trebuie să răspundă” le-a spus Gabriel Rustoiu, reporterilor.

y

Primarul Florin Morar, este de părere că din moment ce copacii sunt marcați, tăierile sunt legale. Pădurea din zonă este chiar a primăriei.

După o săptămână, echipa ProTv s-a întors la fața locului și a găsit toți copacii tăiați. Emisiunea este dedicată monumentelor istorice și s-a numit ”Prostie monumentală”.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, senator de Alba, a fost întrebat de reporteri cum se implică în protecția cetăților dacice, element al programului de guvernare.

Dialog între reporter și ministrul Breaz:

”- Ce ar trebui să fie la ministerul Culturii? Ministrul să știe să picteze, să danseze, să facă teatru, să știe foarte multă istorie, literatură? Trebuie să managerieze!

– Cum manageriați situația cetăților dacice?

– Da, am avut o discuție… Nu știu, îmi puneți niște întrebări care… Da vă pot da niște răsunsuri… Implicându-mă!”

Reporter: Paul Angelescu

Foto: capturi video emisiune


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai savuroase condimente și ingrediente alimentare, într-un nou magazin Solina Romania, la Alba Iulia

Publicat

solina

Produsele companiei ”Solina” pot fi cumpărate dintr-o nouă locație, la Alba Iulia. Magazinul oferă o gamă largă de condimente, ingrediente, semințe și fructe confiate. Magazinul de condimente Solina Romania vă oferă condimente și ierburi aromate, semințe, nuci și fructe confiate, dar și ingrediente pentru produse din carne, lactate, cofetărie și panificație, special create pentru a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere, creșe la locul de muncă și stimulente pentru mame. Pachet de legi pentru natalitate, depus la Parlament

Publicat

mama si copilul

Un pachet legislativ pentru stimularea natalităţii depus la Parlament include vouchere pentru mame, creşe şi grădiniţe construite de angajatori, crearea Băncilor de Lapte Matern, înfiinţarea unei Comisii Naţionale de Alăptare compusă din specialişti voluntari. Pachetul legislativ conţine şase proiecte legislative: – iniţiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreţinere […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Produsele tradiționale românești. Cum se poate obține atestatul pentru ele

Publicat

În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte. ”Un produs care […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

POSTURI la Serviciul de Ambulanță, Spitalul Județean Alba, primării, școli și alte instituții publice din județ. CONDIȚII

Publicat

munca birou

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE: Primăria orașului Zlatna – arhitect şef al oraşului Condiții: studii universitare de licenţă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate